Forsiden

  • Pensjon – en del av prisen på arbeidskrafta 30. apr. 2019

    Om du tar et kjapt nettsøk på «pensjon» er beskjeden internett gir deg ganske klar: Det handler om sparing, banker og forsikringsordninger, og det er om å gjøre å spare mest mulig. Denne artikkelen har en annen innfallsvinkel. Vi skal se på pensjon som en kostnad – for arbeidskjøperne.

    Tekst: Jorunn Folkvord, tillitsvalgt i Utdanningsforbundet med stort engasjement for pensjon

  • Arbeid og klasse. Et intervju med Knut Kjeldstadli 30. apr. 2019

    Klassebegrepet er på vei til å spore av fra sin tilknytning til arbeidet og vi snakker stadig sjeldnere om arbeiderklassen som et politisk subjekt. Knut Kjeldstadli tar til orde for å bygge fellesskap og identitet på bakgrunn av ens posisjon i arbeidsprosessen.

    Tekst: Yngve Heiret, masterstudent i samfunnsgeografi

  • Blood red tomatoes, blood red oranges: 25. apr. 2019

    Migration, exploitation and agency in the Italian agricultural sector

    This article highlights the working conditions of migrant labourers in the Italian agricultural sector and discusses what kind collective action workers can take in a context of extreme exploitation and hardship.

    Text: Davide Bertelli, master student in Human Geography

  • Klimapolitikk og arbeidsliv hånd i hånd? 8. apr. 2019

    Frida Hambro Angell skriver om LOs kompromiss om å støtte konsekvensutredning i LoVeSe, til tross for at flertallet under LO-kongressen i mai 2017 ville verne området mot oljeboring.

    Tekst: Frida Hambro Angell, master i Samfunnsgeografi

  • Historien om den fagforeningsdrevne grønne omstillinga i Odda 21. feb. 2019

    Tale Hammerø Ellingvåg ser på hvordan fagbevegelsen og industrisamfunnet brakte klimakamp til Odda allerede på 1980-tallet. Hun mener vi må ta lærdom fra vår egen industrihistorie når vi når vi idag diskuterer grønn omstilling i Norge.

  • Er det rom for arbeid i samfunnsgeografi? 24. nov. 2018

    Tekst: Ann Cecilie Bergene, forsker ved Fafo

    Jeg vil i denne artikkelen argumentere for at fenomenet og begrepet «arbeid» kan tilføre geografien enda mer om det gis ytterligere rom enn det den til nå har fått gjennom å være en underdisiplin innen økonomisk geografi. For å oppnå dette vil jeg avslutningsvis foreslå en mer konsolidert politisk-økonomisk geografi.

  • Les den nyeste utgaven om arbeid 24. nov. 2018

    Den nyeste utgaven av Samfunnsgeografen er ute, og kan leses digitalt eller du kan plukke med deg et eksemplar fra UiO!

  • Yabadabadoo: Putting Fossil Fuels into Perspective 24. mai 2018

    Text: Karen O'Brien, professor in Human Geography

    Cartoon characters in 2100 will probably parody 21 st Century thinking. But just as the Flintstone’s world did not end for lack of stones, the Fossil’s world will not end by running out of fossil fuels.

  • Intervju med Berit Kristoffersen om klimasøksmålet og kartenes egne liv 24. mai 2018

    Tekst: Alf Jørgen Schnell

    På vei tilbake til Nord-Norge fra klimatoppmøte i Bonn har Berit Kristoffersen tid til en liten samtale om olje. Timingen er god, for en rekke av temaene hun har tatt opp i sin forskning på oljeutvinning i nordområdene kom rekende som isflak ned til Oslo med det da pågående klimasøksmålet.

  • Oljens forbannelse: De stille store oljesølene i Nigeria 24. mai 2018

    Tekst: Julie Christina Rødje, masterstudent i samfunnsgeografi

    Afrikas mest folkerike land, Nigeria, er sterkt preget av det som gjerne omtales som verdens største oljekatastrofe. Området sør i landet, Nigerdeltaet, har blitt rammet av oljesøl like store som ved Exxon Valdez-ulykken i USA hvert år siden 1960-tallet.

  • CityStudio Oslo 2. juni 2020

    Hva skjer når du tar et 30-poengskurs, fjerner tradisjonelle forelesninger og seminarer, legger til en del innovativ pedagogikk, og blander alt dette i en studio-setting med lærere tilgjengelig hele dagen? Da sitter du igjen med CityStudio Oslo.

  • Reisebrev: Den perfekte borger - om kjøpesenteret, autoritære visjoner og et hiv etter pusten i Kairo 8. mai 2020

    Kairo omtales på folkemunne blant egyptere som “oum-al-dunya” - verdens mor. Siden fordums tid har nabolagene rundt Nilen og omegn vært kjent for yrende liv til alle døgnets tider, bilhorn, proklamerende røster og diskusjoner blant kunstnere og intellektuelle på kafeer. Familiebedrifter bak samme persienner i årtier, gatemat-vogner og vannpipe på hjørnet. Men noe rører seg Kairos sømmer.

  • BSU og spareideologiens problem 8. mai 2020

    Nye tall viser at Boligsparing for ungdom (BSU) brukes mindre. Samtidig vokser kritikken av ordningen. Senest ute er sjeføkonom i NBBL, Christian Frengstad Bjerknes som i slutten av mars mente at «BSU må bli mer treffsikker». Der misnøyen er svært betimelig, er den likevel uttrykk for en skinndiskusjon. Hverken å spisse eller å vrake BSU fjerner den paternalistiske spareideologien.

  • Hvor mye er nok? 8. mai 2020

    I sitt essay “Economic Possibilities Of Our Grandchildren” fra 1930, dristet John Maynard Keynes seg til å spå at vi om hundre år kun ville trenge å jobbe 15 timer i uka. Selv om ikke filofaksen viser 2030 enda, virker det høyst usannsynlig at vi om drøyt ti år kun kommer til å jobbe 15 timer i uka. Så hva var det Keynes overså?

  • Last ned hele magasinet her! 8. mai 2020

    Her kan du laste ned Forbruk-magasinet i sin helhet

    Forbruk

Forbruk

Forsiden til nummeret om Forbruk

 

Temanummeret vårt om forbruk finnes nå på nett.
Last ned hele magasinet her, eller les et utvalg av tekstene på nett.

Arbeid

Plukk med et eksemplar av Samfunnsgeografen fra UiO, last ned PDF-en, eller les et utvalg av tekstene som publiseres her på nettsiden 2018:2 !

Olje

Samfunnsgeografen kan med glede annonsere det nye temanummeret om olje. Plukk opp et papir-eksemplar på universitetet i Oslo, last ned PDF-en, eller les et utvalg av artiklene på denne nettsiden. God lesning!

2018:1

Oslo

 

Temaunummeret om Oslo (PDF) er tilgjengelig på nett. Et utvalg av artiklene i 2017:1 kan leses på nettsiden. 

Kontakt oss