print logo

Forsiden

 • fotosadik Kan Tøyen bli det nye Grünerløkka? Intervju med Tone Huse 2. juni 2017

  Tekst: Gina Karoline Gjermundsen

  I Samfunnsgeografens nyeste nummer har vi snakket med postdoktor Tone Huse fra UiOs Senter for teknologi, innovasjon og kultur om gentrifisering og boligmarkedet i Oslo. Huse tegner et noe dystert sosialt bilde av Oslo, men håper byens befolkning begynner å bli lei av kommersialisering og overflatiske trender.

 • fotosadik2 ”Husk – det er våre hjem det gjelder” – Grünerløkka leieboerforenings kamp mot gentrifisering 1970 – 1977 2. juni 2017

  Tekst: Daniel Vernegg

  I 1971 organiserte mer en fire hundre leietagere på Grünerløkka seg i den sosialistiske kamporganisasjonen Grünerløkka leieboerforening. På agendaen stod kamp mot utbytting i leiemarkedet og mot det såkalte ”saneringsspøkelset” som hadde hjemsøkt bydelen i mer enn tretti år. Gjennom å starte leieboerforening skulle leieboerne gjøre motstand mot både gårdeiernes interesser og kommunens planer for området, og på sikt arbeide opp i mot målsetningen om et sosialistisk Grünerløkka.

 • sigurd Trær i Stavangergata – Sigurd Oland Nedrelid forteller om å jobbe i Plan- og bygningsetaten 2. juni 2017

  Tekst: Hannah Eline Ander og Alf Jørgen Schnell

  Spør du en tilfeldig person på gaten om hva Plan- og bygningsetaten er, vil svaret kanskje ligne Atle Antonsens forevigelse av denne institusjonen som alle etatenes etat, byråkratiets mor, i tv-serien Etaten fra 2006. For å dykke til bunns i spørsmålet om hva denne etaten faktisk er, inviterte vi vår venn og medstudent Sigurd til en samtale. Han har nemlig allerede før fullført master fått seg jobb i etaten.

 • theuglycastle The Ugly Castle 2. juni 2017

  Text: José de Melo

  It is not uncommon to walk down Karl Johan’s gate with a foreign friend and hear the statement “there is nothing special about the Norwegian royal palace” or even “this castle is ugly”.

 • janejacobs Den kritiske samfunnsgeografien og de andre samfunnsfagene 2. juni 2017

  Tekst: Alf Jørgen Schnell

  I år har Rune Slagstad kritisert de norske sosiologene for å ha byttet fokus fra helhetlige fortellinger om samfunnet til bindestrekssosiologiens partikulære fokus. I fjor så vi at studenter på samfunnsøkonomi på sin side argumentert for en mer variert utdanning som er i bedre stand til å forstå omfattende fenomener som finanskrisen. Hvor i dette terrenget ligger Samfunnsgeografi? Vi er ihvertfall et Jane Jacobesque nabolag!

 • forside Les Oslo-utgaven 25. mai 2017

  Samfunnsgeografen er tilbake, og har i sitt nye nummer Oslo som tema. Her kan du lese spennende artikler om urbanisme skrevet av blant andre professor Per Gunnar Røe, Daniel Vernegg og Hanna Asefaw

 • forside Les Klima-utgaven 11. aug. 2015

  I denne utgaven av Samfunnsgeografen kan du lese mange artikler som handler om miljø og klima.

 • forside Kartutgave ute! 10. jan. 2015

  Det er på tide at vi viser at samfunnsgeografer har litt ekstra eierskap på kart!

 • forsiden Jubileumsutgave ute! 10. jan. 2015

  Bedre sent enn aldri er Samfunnsgeografens jubileumsutgave fra våren 2014 tilgjengelig som pdf på nettsiden vår.

 • fotoprosjekt Ta ett bilde kl.18.00 tirsdag 1. oktober! 23. sep. 2013

  Vi trenger din hjelp til å få tatt bilde av så mange steder som mulig på ett og samme klokkeslett.

Nytt nummer om Oslo ute!

Samfunnsgeografen er relansert, med en ny redaksjon, et nytt design og et spennende temanummer om Oslo! Plukk opp et papir-eksemplar på universitetet i Oslo, last ned PDF-en, eller les et utvalg av artiklene på denne nettsiden. God lesning!