Forsiden

 • 05-migrants-(01) Blood red tomatoes, blood red oranges: 25. apr. 2019

  Migration, exploitation and agency in the Italian agricultural sector

  This article highlights the working conditions of migrant labourers in the Italian agricultural sector and discusses what kind collective action workers can take in a context of extreme exploitation and hardship.

  Text: Davide Bertelli, master student in Human Geography

 • 04-cc-cc-christopher-michel- Klimapolitikk og arbeidsliv hånd i hånd? 8. apr. 2019

  Frida Hambro Angell skriver om LOs kompromiss om å støtte konsekvensutredning i LoVeSe, til tross for at flertallet under LO-kongressen i mai 2017 ville verne området mot oljeboring.

  Tekst: Frida Hambro Angell, master i Samfunnsgeografi

 • tyssedal_power_plant Historien om den fagforeningsdrevne grønne omstillinga i Odda 21. feb. 2019

  Tale Hammerø Ellingvåg ser på hvordan fagbevegelsen og industrisamfunnet brakte klimakamp til Odda allerede på 1980-tallet. Hun mener vi må ta lærdom fra vår egen industrihistorie når vi når vi idag diskuterer grønn omstilling i Norge.

 • 01-cc-alberto-camperos Er det rom for arbeid i samfunnsgeografi? 24. nov. 2018

  Tekst: Ann Cecilie Bergene, forsker ved Fafo

  Jeg vil i denne artikkelen argumentere for at fenomenet og begrepet «arbeid» kan tilføre geografien enda mer om det gis ytterligere rom enn det den til nå har fått gjennom å være en underdisiplin innen økonomisk geografi. For å oppnå dette vil jeg avslutningsvis foreslå en mer konsolidert politisk-økonomisk geografi.

 • forside-arbeid Les den nyeste utgaven om arbeid 24. nov. 2018

  Den nyeste utgaven av Samfunnsgeografen er ute, og kan leses digitalt eller du kan plukke med deg et eksemplar fra UiO!

 • burning Yabadabadoo: Putting Fossil Fuels into Perspective 24. mai 2018

  Text: Karen O'Brien, professor in Human Geography

  Cartoon characters in 2100 will probably parody 21 st Century thinking. But just as the Flintstone’s world did not end for lack of stones, the Fossil’s world will not end by running out of fossil fuels.

 • skjermbilde-2018-05-24-kl.-10.53.29 Intervju med Berit Kristoffersen om klimasøksmålet og kartenes egne liv 24. mai 2018

  Tekst: Alf Jørgen Schnell

  På vei tilbake til Nord-Norge fra klimatoppmøte i Bonn har Berit Kristoffersen tid til en liten samtale om olje. Timingen er god, for en rekke av temaene hun har tatt opp i sin forskning på oljeutvinning i nordområdene kom rekende som isflak ned til Oslo med det da pågående klimasøksmålet.

 • olje-nigeria-marte-romoen1-(3) Oljens forbannelse: De stille store oljesølene i Nigeria 24. mai 2018

  Tekst: Julie Christina Rødje, masterstudent i samfunnsgeografi

  Afrikas mest folkerike land, Nigeria, er sterkt preget av det som gjerne omtales som verdens største oljekatastrofe. Området sør i landet, Nigerdeltaet, har blitt rammet av oljesøl like store som ved Exxon Valdez-ulykken i USA hvert år siden 1960-tallet.

 • multipletimelines Da Biff Tannen oppdaget Ekofisk 28. mai 2018

  Tekst: Sondre Thorbjørnsen, masterstudent i samfunnsgeografi

  SPOILER ALERT:

  Denne artikkelen inneholder spoilere både fra filmen Back To The Future II og James Mahoneys artikkel "Path Dependence in Historical Sociology".

 • samfunnsgeografen-olje-full-pdf1-1 Les olje-utgaven 24. mai 2018

  Endelig er Samfunnsgeografens temanummer om olje ute. Du kan finne et fysisk eksemplar i Blindern eller lese det digitalt.

 • sigurd Trær i Stavangergata – Sigurd Oland Nedrelid forteller om å jobbe i Plan- og bygningsetaten 2. juni 2017

  Tekst: Hannah Eline Ander og Alf Jørgen Schnell

  Spør du en tilfeldig person på gaten om hva Plan- og bygningsetaten er, vil svaret kanskje ligne Atle Antonsens forevigelse av denne institusjonen som alle etatenes etat, byråkratiets mor, i tv-serien Etaten fra 2006.

 • fotosadik Kan Tøyen bli det nye Grünerløkka? Intervju med Tone Huse 2. juni 2017

  Tekst: Gina Karoline Gjermundsen

  I Samfunnsgeografens nyeste nummer har vi snakket med postdoktor Tone Huse fra UiOs Senter for teknologi, innovasjon og kultur om gentrifisering og boligmarkedet i Oslo. Huse tegner et noe dystert sosialt bilde av Oslo, men håper byens befolkning begynner å bli lei av kommersialisering og overflatiske trender.

 • theuglycastle The Ugly Castle 2. juni 2017

  Text: José de Melo

  It is not uncommon to walk down Karl Johan’s gate with a foreign friend and hear the statement “there is nothing special about the Norwegian royal palace” or even “this castle is ugly”.

 • janejacobs Den kritiske samfunnsgeografien og de andre samfunnsfagene 2. juni 2017

  Tekst: Alf Jørgen Schnell, redaktør

  I år har Rune Slagstad kritisert de norske sosiologene for å ha byttet fokus fra helhetlige fortellinger om samfunnet til bindestrekssosiologiens partikulære fokus. I fjor så vi at studenter på samfunnsøkonomi på sin side argumenterte for en mer variert utdanning som er i bedre stand til å forstå omfattende fenomener som finanskrisen. Hvor i dette terrenget ligger Samfunnsgeografi? Vi er ihvertfall et Jane Jacobesque nabolag!

 • fotosadik2 ”Husk – det er våre hjem det gjelder” – Grünerløkka leieboerforenings kamp mot gentrifisering 1970 – 1977 2. juni 2017

  Tekst: Daniel Vernegg

  I 1971 organiserte mer en fire hundre leietagere på Grünerløkka seg i den sosialistiske kamporganisasjonen Grünerløkka leieboerforening. På agendaen stod kamp mot utbytting i leiemarkedet og mot det såkalte ”saneringsspøkelset” som hadde hjemsøkt bydelen i mer enn tretti år. Gjennom å starte leieboerforening skulle leieboerne gjøre motstand mot både gårdeiernes interesser og kommunens planer for området, og på sikt arbeide opp i mot målsetningen om et sosialistisk Grünerløkka.

Det nyeste nummeret om arbeid er ute!

Plukk med et eksemplar av Samfunnsgeografen fra UiO, last ned PDF-en, eller les et utvalg av tekstene som publiseres her på nettsiden 2018:2 !

Olje

Samfunnsgeografen kan med glede annonsere det nye temanummeret om olje. Plukk opp et papir-eksemplar på universitetet i Oslo, last ned PDF-en, eller les et utvalg av artiklene på denne nettsiden. God lesning!

2018:1

Oslo

 

Temaunummeret om Oslo (PDF) er tilgjengelig på nett. Et utvalg av artiklene i 2017:1 kan leses på nettsiden. 

Kontakt oss