Sy bunaden selv – Vest-Agder

Da jeg bestemte meg for at jeg ville ha bunad, var en av forutsetningene at jeg skulle sy den selv. Valget falt til slutt på bunaden i området min farfar kom fra, nemlig Vest-Agder. Jeg liker denne bunaden bl.a. fordi den bygger på plagg fra 1810. Stakken sitter litt over der magen begynner, i god empirestil, og bunaden kan varieres i flere kombinasjoner.

Jeg er ikke ekspert på bunadsøm. Dersom du har peiling og ser feil jeg har gjort, må du gjerne sende meg en mail (adressen står nederst på siden). Spørsmål og andre tilbakemeldinger er også hjertelig velkomne og jeg svarer alle. Jeg skulle ønske det fantes flere syveiledninger for bunad på nett. Kanskje arven kunne få leve videre og ikke dø med de få som kan håndverket.


  • Komme i gang 16. mai 2022 14:32

    Haugtussa bak slottet kunne ikke levere materialpakke til denne bunaden, de kunne bare sy den for meg, så jeg måtte bestille fra Vest-Agder. Jeg tok kontakt med husfliden i Kristiansand, og fikk beskjed om at de heller ikke leverte materialpakke til hel bunad, bare broderipakker til sjal, lomme og forkle og skjortestoff med broderingsveiledning og klippeskjema. Det viste seg at de også kunne sende påtegnet stoff til stakk, stoff til underskjørt, garn til hosebånd og oppskrift til stakkesela. Jeg bestilte alt sammen.

  • Bukse til herrebunaden – sybeskrivelse 10. aug. 2017 13:30

    Denne beskrivelsen fikk jeg tilsendt fra Kirsti i Mandal. Den er skrevet av Aud. For å ha nytte av den, må du ha skaffet deg mønsteret på selve buksa også.

  • Bunadskjorta (montering påbegynt) 4. aug. 2014 10:57

    Før du begynner må du ha fått tak i linstoff, tråd, broderingsveiledning og klippeskjema fra husfliden. Skjorta ble levert uklippet med fire spoler med lintråd: Man broderer med nr 40, slynger med nr 35 og syr sammen med nr 50 (for hånd) evt sy sammen på maskin med vanlig hvit bomullstråd. Det er lurt å merke de ulike lingarnsnellene med trådtykkelsen for det er fort gjort å lure på hvilken som er hvilken når emballasjen ramler av. Den store spolen, DMC'en, brukes til rynking og til knapphullene.

  • Understakk 4. aug. 2014 10:55

    Man kunne ikke få tilsendt stoff til den rød og hvit-stripede understakken. Stoffet jeg fikk til underskjørtet var sort med røde og grønne striper.

    Jaja. Jeg får bare gjøre det beste ut av det, tenkte jeg og satte i gang med å klippe.

  • Sjal 4. aug. 2014 10:54

    Sjalet tok enda lenger tid å brodere enn forklet. Jeg brukte tiden godt på T-bane, trikk og langvarige fellesmøter for å komme fortere i havn.

  • Vest-Agder herrebunad 1. aug. 2014 15:06

    Når jeg nå begynner å bli ferdig med min bunad - jeg står (bare) igjen med litt flikking på jakka, skjorta og kanskje valken - har jeg begynt å planlegge bunaden til min bedre halvdel.

  • Kjoleliv, Opplut 28. juli 2014 21:45

    Jeg endte opp med å sy sammen kladden tre-fire ganger før jeg ble fornøyd. Det viste seg at jeg rett og slett brukte for lite søm-monn, for da jeg sydde sammen det ordentlige stoffet, klaffet alt nesten med en gang etter at jeg tok inn litt der den ble vid under ermene. Kjolelivet er i rød damask foret med baskerlin og kantet med en grønn ullremse. Kladden er i sort ull og baskerlin kantet med en rød ullremse. Jeg er veldig glad for at jeg tok meg god tid med kladden, for jeg tror ikke det fine damaskstoffet hadde tålt så godt å bli sprettet opp så mange ganger.

  • Stakkesele 28. juli 2014 20:36

    Jeg fikk tilsendt oppskrift på stakkesele fra husfliden i Vest-Agder med garntype og mønster.

  • Stakken 28. juli 2014 19:36

    Jeg har valgt å sy rynkestakk, men syns stripestakken også er fin. Jeg fikk god hjelp av Malini Sarah Espeland da jeg skulle skrive denne veiledningen. Hun snakket med Husfliden og fikk råd og tips der som hun delte med meg.

  • Hosebånd 28. juli 2014 18:35

    Jeg har forsøkt å flette hosebånd før men forrige gang jeg prøvde, gikk flettingen i ball for meg, og jeg ga opp hele prosjektet. Denne gangen gikk det bedre. Jeg kløna mye i starten og brukte en time på en cm. Jeg bruker fortsatt lang tid, og båndet blir ikke så jevnt og pent som jeg skulle ønske, men det går lettere, så tror det bare er mer øving som skal til.

  • Forkle 28. juli 2014 17:35

    Jeg valgte Midtbømønsteret på mitt forkle. Jeg syns det var vanskelig å velge, for de var alle fine, men etter å ha jobbet med Midtbømønsteret i mange måneder, syns jeg dette er det flotteste. Forkle tok lang tid å brodere. Litt brodering hver kveld foran TV-en så kom jeg i mål etter et par måneder.

  • Løslomma 28. juli 2014 16:40

    Jeg valgte finsland-broderi og sort kanting med messingkrok.

    Det første spørsmålet som dukket opp var hva man gjør med tråden når man begynner og avslutter en del av broderiet (Ja, du skjønner jeg var helt fersk på broderi.) Heldigvis skal det ligge et annet stoffstykke bak broderiet på løslomma, så man ser aldri hvordan baksiden ser ut når lomma er ferdig, men likevel er det lurt å holde orden slik at du ikke i vanvare syr fast tråder som ikke er festet. Fest tråden før du begynner ved å sy et par ganger opp og ned i stoffet der du likevel skal dekke med broderi. Pass på at det ikke blir klumpete. Når du er ferdig med tråden, kan du feste enden ved å sy på baksiden av broderiet. Først inn, over en tråd, og tilbake. Klipp av det overskytende.

    Broderiet er tegnet på med oljemaling, så den eneste måten å bli kvitt opptegningen på er å brodere over. I nødstilfeller kan man skrape bort litt med nålen, men ikke gjør dette over store felt, da stoffet blir litt pelsete.

  • Tilbehør 28. juli 2014 16:38

    Detaljene som setter prikken over i-en er også viktige. Jeg har kost meg med å finne tilbehøret til bunaden min.

  • Valk 28. juli 2014 16:37

    Hodeplagget til Vest-agder-bunaden er en valk. Valk er en fellesbetegnelse for hodeplaggene vase for gifte kvinner og rult for ugifte kvinner. Småjenter bruker ikke rult, men kan ha et vevd hårbånd i flettene. (Kilde: Husfliden)

  • Trøya 28. juli 2014 16:37

    Trøya er en jakke som i snittet ligner på kjolelivet, men den har i tillegg ermer og sort kanting. Halslinningen er trukket litt lenger opp og klauven skal sitte rett over klauven på vesten slik at begge syns. Jakka skal ha et pent hekte nederst foran.

  • Regnskap 28. juli 2014 16:36

    Og hvordan står det til med kontoen etter alle disse innkjøpene? Du slette tid. Nå blir det smalhans. Jeg sparte litt på å gjøre så mye selv, men det var ikke motivasjonen min. Motivasjonen min var at det er gøy å gjøre selv. Jeg er veldig lei for at det skal være så vanskelig for oss selvhjulpne å få gjort et slikt prosjekt, så dersom du er en av de som vil, men ikke får. Send meg en mail. Kanskje jeg kan hjelpe.

  • Litt om meg 28. juli 2014 16:35

    Jeg er utdannet matematiker/informatiker på universitetet i Oslo (UiO) og jobber som webutvikler i webseksjonen på USIT ved UiO.

Meg med Vest-Agderbunad

Nesten ferdig bunad. Mangler sjal, underskjørt en ny skjorte og valk (hodeplagg). Bilde uten jakke

Boktips

De to bøkene jeg vil anbefale andre som skal sy bunad selv, er "Sy en bunad" av Torgunn Andersen, som er en fint illustrert bok om å sy beltestakk, og "Sy bunaden sjøl" av Thorbjørg Hjelmen Ugland, som har en flott oversikt over alle mulige sømtyper man måtte trenge når man skal sy bunad. Jeg fikk kjøpt sistnevnte på Heimen husflid. (De kan sende den på forespørsel. Den koster  130,- + 150,- i porto )

 "Fra folkedrakt til bunad i Vest-Agder" kan anbefales for den som vil ha litt av historien bak bunaden.

For den som virkelig vil fordype seg i det historiske bak bunaden, kan jeg dessuten anbefale "Agderbunader 1770-1800, 1800-1850" av Sigrun Skar. (De har den på Deichman.)

Bunadskjorter av Vassbotn, Signe på Nasjonalbiblioteket. (Digital versjon)