Trøya

Trøya er en jakke som i snittet ligner på kjolelivet, men den har i tillegg ermer og sort kanting. Halslinningen er trukket litt lenger opp og klauven skal sitte rett over klauven på vesten slik at begge syns. Jakka skal ha et pent hekte nederst foran.

Jeg syr igjen en kladd, for å forsikre meg om at jeg skjønner hvordan alt skal syes før jeg begynner på det dyre stoffet. Jeg har litt problemer med å venne meg til at jeg skal bruke så mye søm-monn. Jeg angrer litt på at jeg sydde kladden i rødt ullstoff, for hadde jeg brukt sort, kunne jeg brukt den som reservejakke til anledninger der det var fare for ekstra slitasje. Hva i all verden skal jeg med en rød jakke? Laivkostyme?

Det vanskeligste på jakka, tror jeg må være å få ermene pent på. Jeg hadde besøk av ei draktsyerske fra Kristiansand som fortalte meg hvordan jeg skulle gjøre det.

Først må man sy sammen delene i livet og de to delene i ermet. Pass på at du får ett høyre- og ett venstreerme og at du bruker samme side av stoffet som rettside på alle delene. Underarmsdelen er litt kortere i ytterkant enn overdelen. Dette forundret meg litt, men jeg fikk forklart at den skal strekkes slik at den skal syes kant i kant med overdelen. På den måten får ermet en ekstra pen bue rundt skulderen. Jeg syr jakka med symaskinen til oldemor, og uten spilesøm. Jeg sydde sammen og sprettet opp et par ganger før jeg fikk søm-monnet passe. 2 cm viste seg å være akkurat nok.

Jeg leste i en bok om gamle syteknikker at man skulle sy sammen for og ytterstoff på ermene før man sydde dem fast i livet. Da tråkler man sammen ermene slik at de er jevne og pene, og så syr man ytterermet fast med maskin, og innerermet for hånd. Man er da avhengig av at man har testet lengden godt på forhånd.

For å få den pene fasongen på skulderen, syr man i to hjelpetråder på overstykket til ermet med en halv cm. avstand slik at sømmen mot livet havner på utsiden. Det er viktig at disse sys i likt på begge ermene, ellers blir jakka usymetrisk. Det hjelper veldig å ha en sybyste når du skal gjøre dette.

Stram hjelpetrådene litt og form til toppen av ermet. Finn balansepunktet i ermet og fest det til toppen av skulderen. Fortsett  å forme mens du nåler fast øvre del av ermet. Pass på at sømmen mellom ermet og livet blir rett. Jeg fant ut at jeg fikk god kontroll på toppen av ermet når jeg tok jakken av bysten dyttet opp stoffet i ermet med fingrene slik at det ikke krøllet seg og så nålet fast livet i ermet. Tilbake opp på bysten for å sjekke om det hang rett. Ermet skal henge pent, du skal ikke få noen skrå skrukker. Da må du rette opp slik at skrukkene blir borte og gjøre nålingen på nytt. Jeg måtte gjøre dette ganske mange ganger før jeg ble fornøyd. Da flyttet jeg alle nålene til innsiden av jakken og prøvde jakken på bysten igjen før jeg tråklet ermene på. Jeg måtte sprette opp et par ganger til før jeg ble fornøyd. Jeg brukte lang tid på dette, og var glad jeg hadde god tid før jakken skulle brukes.

Klauven ble sydd inn som på kjolelivet og jeg oppdaget at det var mye enklere når jeg ikke hadde sydd med spilesøm, for jeg trengte ikke klippe av så mye av sømmonnet for å få plass.

Jeg sydde mansjettbitene på i enden av ermet. Splitten i ermet skal begynne 4-5 cm ovenfor mansjetten, og det skal sitte en liten knapp øverst på den øvre delen av mansjetten. Denne er bare til pynt og har ingen praktisk funksjon.

Sy fast foret ytterst på ermene og hele veien rundt åpningen på jakka. Hvis du vil ha kanting med sort bånd, kan du sy mye av denne sømmen med maskin. Jeg kantet alt for hånd med sting som bare syns på innsiden.

De todelte ermene bøyer seg fint i albuen også når jakken sitter på bysten. Kult!

Trøye
Av Lise Hamre
Publisert 28. juli 2014 16:37 - Sist endret 6. aug. 2014 11:28
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere