Vest-Agder herrebunad

Når jeg nå begynner å bli ferdig med min bunad - jeg står (bare) igjen med litt flikking på jakka, skjorta og kanskje valken - har jeg begynt å planlegge bunaden til min bedre halvdel.

Vest-Agder herrebunad

Bilde funnet på Pinterest. Opprinnelig fra Husfliden.

Han har tilhørighet til Østfold, Vestfold, Oslo og Vest-Agder i tillegg til Värmland som jeg også fant noen kule folkedrakter fra. Valget falt på Vest-Agder også for ham, og det var jo fint, siden jeg allerede har flettet hosebånd til ham som passer denne bunaden. Skjorta er visst også helt lik min og dessuten visste jeg jeg allerede hvordan jeg skulle bestille stoff og hvordan jeg skulle få klippet stoffet til mønster.

"Vest-Agder mannsbunaden slik vi kjenner den i dag har røtter tilbake til ca 1820-årene. Bukse og trøye (jakke) er i sort med grønne mansjetter, krage og knelinning. Vesten oftest stripet sort/rød. " (kilde: Sando.no)

Bestilling ble sendt til Husfliden i Mandal og stoff kom i posten. Jeg fikk hjelp av Sidserk systue med mønsteret til vest og bukse. Jakka rakk vi ikke, så den måtte vi ta senere. 

Jeg kjøpte sølvet på Sando. Jeg fant ut at sølvet kunne koste mellom ca. 7200,- og 15000,- avhengig av hvilke knapper man kjøpte, bare fordi det er så mange av dem. Jeg liker de dyre molteknappene, men min bedre halvdel syns de rimeligere bladroseknappene var finest. (Hvis jeg noen gang kommer rundt til å sy stripestakk, skal den få molteknapper!) Jeg har bestilt oksydert der jeg kunne, bladrosemønster der det fantes, med unntak av de flate bukseknappene der vi ville ha myntknapper med Oscar II.

Fra strikkevegring til strikkeavhengighet

Jeg skrev i starten på prosjektet at jeg ikke skulle strikke strømpene selv, fordi jeg avskydde å strikke, men siden jeg begynte å strikke disse, har jeg ikke klart å legge fra meg strikkepinnene igjen. Det har blitt flere jakker, kjoler, luer, votter og dukkegensere enn jeg i mine villeste strikkefantasier trodde jeg skulle klare å få til. Jeg vet ikke helt hva som endret seg, men jeg får ikke vondt i hendene lenger. Kanskje fordi jeg begynte å strikke med trepinner? Kanskje fordi jeg har trent tålmodigheten med bunadbroderier? Kanskje fordi jeg begynte med mønster som var utfordrende nok til å holde kjedsomheten i sjakk? Kanskje en kombinasjon av disse tingene? 

Bunadsølvet han trenger er:

Vi har kjøpt hatt og buksesæler, kniv fikk han til bursdagen sin og hosebånd fikk han til jul.

Det jeg må sy er: Skjorte, vest, bukse og jakke.

Skjorta ble ferdig til konfirmasjonen vi skulle i 2015,

Jeg har sydd en vest i et annet stoff, og bra var det, for jeg fant et par ting, bl. a. lommene og bretten på kragen som skal være annerledes.

Jeg har også nesten ferdigstilt en bukse i et annet stoff, så blir jeg ikke ferdig med vest og bukse i det egentlige stoffet, så har han snart en folkedrakt basert på Vest-Agderbunad som han kan bruke på konfirmasjonen.

Jeg strikket Bunadstrømper med mønsterstrikk fra Vest-Agder. Nr 18 i heftet fra Rauma – Bunadstrømper og -luer (LVS-4) (se pdf med bilder, men uten oppskrifter.) 

Strømpene ble ferdig en uke etter 17. mai. Typisk.

I tillegg trenger han silkeskjerf og sko.

Av Lise Hamre
Publisert 1. aug. 2014 15:06 - Sist endret 23. mai 2022 07:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere