Bunadskjorta (montering påbegynt)

Før du begynner må du ha fått tak i linstoff, tråd, broderingsveiledning og klippeskjema fra husfliden. Skjorta ble levert uklippet med fire spoler med lintråd: Man broderer med nr 40, slynger med nr 35 og syr sammen med nr 50 (for hånd) evt sy sammen på maskin med vanlig hvit bomullstråd. Det er lurt å merke de ulike lingarnsnellene med trådtykkelsen for det er fort gjort å lure på hvilken som er hvilken når emballasjen ramler av. Den store spolen, DMC'en, brukes til rynking og til knapphullene.

Jeg klippet til bunadskjorta etter klippeskjema. Sidserk systue hjalp meg med målene.

  • Mansjettene måles til målet over knoken + 4-6 cm
  • Kragen måles til målet nederst rundt halsen + 5 cm
  • Armlengden husker jeg ikke helt hvordan Kari målte, men armlengden min er 57 cm fra toppen av skulderen til kulen på håndleddet. Utregningen hennes er som følger: 77cm - 30cm = 47cm ≈ 50 cm.
  • Bolens bredde måles til (ov (overvidde, målet rundt bysten der du er som videst)+30):2
    I mitt tilfelle ble dette: (85 + 30):2 = 115:2 = 57,5 ≈ 60 cm
  • Skjorta bør minst rekke deg til stolsetet når du sitter. Min blir ca. 10 cm lenger enn dette. (dvs. ca. 65 cm. (63 cm foran og 67 cm bak)

Siden alle mine mål ligger i bunnskiktet av målene på klippeskjemaet, kan de andre bitene også klippes til minimumsmålet. Så fordi kile under arm kan være mellom 12 og 15cm, klipper jeg til 12.

Heldigvis har jeg sydd bunadskjorte før. Jeg hadde fått kloa i en bunad fra Solør-Odal, som er bunaden i området der jeg vokste opp. Denne bunaden måtte jeg levere tilbake til eieren, men jeg benyttet meg av anledningen til å se hvordan skjorta var gjort og sydde en kopi. Siden jeg aldri hadde gjort det før, og jeg ikke hadde noen til å hjelpe meg, ble den langt fra perfekt, men den duger som skjorte til jeg har fått ferdig den nye. Den var litt trang i halsen, så jeg har sydd en ny krage som er litt videre enn den gamle. Jeg sydde den helt enkel med bare musetagger i toppen.

Da jeg skulle begynne på musetaggene på den nye skjorta mi ble jeg forvirret, for musetaggene i boka "Sy bunaden sjøl" hadde atterstinggrupper på tre tråder og så kastesting. Jeg bladde litt for å se om det var en variant, og fant ut at det var noe som kalles "Aggar" som var beskrevet i sømveiledningen fra Husfliden (En atterstingsrad + en kastestingsrad). Men en enklere versjon enn Aggar, variant 1, som har to atterstingsrader og en kastestingsrad.

Skjorte

 

Av Lise Hamre
Publisert 4. aug. 2014 10:57 - Sist endret 23. mai 2022 08:05
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere