Stakkesele

Jeg fikk tilsendt oppskrift på stakkesele fra husfliden i Vest-Agder med garntype og mønster.

Prydvevgarn og lintråd fikk jeg kjøpt på Husfliden på Glasmagasinet i Oslo.
Fra Museumshåndverkerne kjøpte jeg:
21 cm. grind, 21 cm. vevfeste, vevbelte, en solid skyttel og starthefte til grindvev.

Siden jeg er nybegynner også på grindvev, strevde jeg en hel kveld før jeg fikk grindveven opp, og innså at jeg gjorde en god del tidkrevende tabber mens jeg holdt på. Det største problemet var at alle trådene viklet seg inn i hverandre hele tiden.
Neste gang skal jeg holde fargene adskilt til de skal tres i grinda, og da passe på at trådene kommer på riktig plass i hele lengden.

Renning: 3 meter lang (Legg gjerne på en ekstra halv meter til å trene på). Prydvevgarn rødt 635 og grønt 632 + Blekt lingarn 16/2
Innslag: Blekt lingarn 16/2, spolt dobbelt, eller Solberg 12/3 bleket
Du skal ha 12 grønne, 30 røde og 35 hvite tråder og de skal tres slik
i veven (2l betyr dobbel lintråd, l er lin,):

2lrrrrrrrrlllrrlllrrlllrrlllrrrrrrrrr2l
2lgggggglllrrlllrrlllrrlllrrlllgggggg2l

Man begynner mønsteret der man bare kan bruke renningen som den er. Det er den linja i mønsteret der du har annenhver mørk og lys rute. Trekk grinda opp eller ned ettersom hva som blir riktig med mønsteret.

Legg i innslaget og bytt om renningen.

De fargene som mangler i mønsteret nå, skal du plukke fra den nederste renningen. Når man plukker tråder fra den nederste renninga, skal man samtidig bytte med trådene i den øverste, slik at på rad to, skal man bytte de to midterste trådene nede med de to hvite trådene oppe. Pass på at de bytter plass slik at de ikke er snurret rundt hverandre. I rad tre skal man bytte ut de to røde på hver sin side av de midterste med tilsvarende hvite i bunn. De mørke feltene i mønsteret gjenspeiler der to røde tråder ligger øverst. Hold grinda med den ene hånden og plukk med den andre. For lettere å få tak i trådene, kan du begynne i den ene enden og dytte grinda opp eller ned ettersom hvilken renning du skal hente tråd fra. Når du har alle trådene på hånda, sender du skyttelen igjennom. Pass hele tiden på at mønsteret stemmer, det er veldig kjedelig å ta opp mange rader som man gjerne må, hvis man ikke følger godt nok med under vevingen.

Det lønner seg å få veven stram med en gang, for å prøve å stramme innslaget i etterkant med f.eks en heklenål, er vanskelig og det er fort gjort å ryke innslaget. Det fører bare til frustrasjon og merarbeid og kan ikke anbefales.

Tips: Hvis man lar en løkke være igjen av innslaget når man veksler, er det lettere å stramme innslaget pent fordi man kan stramme både forrige og nåværende innslag med løkka. Stram innslaget så løkka forsvinner før neste innslag.

Jeg har ikke lagt med mønsteret til sela. Det kan man få tilsendt av husfliden i Vest-Agder hvis man sender en mail og spør etter det. De er greie sånn. Jeg glemte helt å ta bilder mens jeg vevde, men det skal jeg få gjort senere, og vil nok gjøre det lettere å forklare fremgangsmåten.

Stakkesela skal ha et lag baskerlin på baksiden ved knappene foran og kantes med samme stoff som den røde vesten, eller med et rødt kantebånd, fortrinnsvis av samme farge som det røde i linningen på stakken og helst i et materiale som ikke er så stivt som det første båndet jeg prøvde meg med.
Knapphullene på sela skal syes i et bak og to foran. Pass på at knapphullet bak sitter så langt opp som mulig slik at sela syns under vesten. Stakkesela som er stilt ut hos Haugtussa har knappehullet helt nederst, og det blir ikke like fint syns jeg. Jeg har sett at bunadene som husfliden i Vest-Agder har avbildet har knapphullet øverst i skjøten. Jeg tror vinkelen i skjøten skal være 45º - 60º.

Stakkesæle
Publisert 28. juli 2014 20:36 - Sist endret 6. aug. 2014 11:25

Du skriver du brukte Solberg 12/3 til innslag. Jeg finner ikke Solberg 12/3 i lin, bare i bomull. Dobbel 16/2 går for det samme?

sivh@hib.no - 22. mars 2017 13:57
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere