Valk

Hodeplagget til Vest-agder-bunaden er en valk. Valk er en fellesbetegnelse for hodeplaggene vase for gifte kvinner og rult for ugifte kvinner. Småjenter bruker ikke rult, men kan ha et vevd hårbånd i flettene. (Kilde: Husfliden)

Valken har jeg funnet mange bilder og en del beskrivelser på men bare digitalt museum forteller hva den er laget av:

"Laget i never og trukket med stoff i flere farger. Fiolett fløyel, rødt klede, ullstoff i grønt og blått med trykk i svart og rødt glansa kalemank. Baksiden i fiolett mønstret bomull. Fôr i bomull."

I mangel på never, tok jeg frem litt tykk vlieselin og skikkelig tykt linstoff. Jeg lagde først en pappmodell som jeg overførte til vlieselinen og linen. Jeg gravde i skapene mine og fant frem de peneste stoffbitene jeg hadde liggende. Mønstret bomull med mønster som nok ikke var helt uvanlige på 1800-tallet og en bit grønn fløyel.

Først sydde jeg sammen kjernen i vlieselin og lin deretter klippet jeg opp pappmodellen slik at jeg fikk noe å sy de pene stoffbitene rundt før jeg sydde dem sammen. Da jeg var ca. 10 år var vi på besøk hos en familie på Sandøya. Mammaen i huset lærte meg en teknikk for å sy sammen 12 sekskantede stoffbiter til en ball. Denne teknikken tenkte jeg måtte være egnet, så jeg sydde alle stoffbitene rundt pappbitene før jeg sydde dem sammen. Etterpå fjernet jeg pappbitene igjen og kunne trekke de sammensydde bitene rundt kjernen. Lenger har jeg ikke kommet. Det kan se ut som det skal være flere lag med tykt ullstoff inni også. Da jeg kikket på de som var stilt ut i Kristiansand, virket de mye tykkere enn jeg hadde sett for meg.

Valk
Av Lise Hamre
Publisert 28. juli 2014 16:37 - Sist endret 6. aug. 2014 11:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere