Løslomma

Jeg valgte finsland-broderi og sort kanting med messingkrok.

Det første spørsmålet som dukket opp var hva man gjør med tråden når man begynner og avslutter en del av broderiet (Ja, du skjønner jeg var helt fersk på broderi.) Heldigvis skal det ligge et annet stoffstykke bak broderiet på løslomma, så man ser aldri hvordan baksiden ser ut når lomma er ferdig, men likevel er det lurt å holde orden slik at du ikke i vanvare syr fast tråder som ikke er festet. Fest tråden før du begynner ved å sy et par ganger opp og ned i stoffet der du likevel skal dekke med broderi. Pass på at det ikke blir klumpete. Når du er ferdig med tråden, kan du feste enden ved å sy på baksiden av broderiet. Først inn, over en tråd, og tilbake. Klipp av det overskytende.

Broderiet er tegnet på med oljemaling, så den eneste måten å bli kvitt opptegningen på er å brodere over. I nødstilfeller kan man skrape bort litt med nålen, men ikke gjør dette over store felt, da stoffet blir litt pelsete.

Broderiet mitt krøller seg!

Jeg hadde litt problemer med at broderiet mitt krøllet seg. Det skyldtes ikke at jeg broderte for stramt i utgangspunktet, men at broderiet ble stramt når jeg tok opp sting jeg ikke var fornøyd med. Dette gjorde jeg til gangs, spesielt i starten. Pass på å holde godt på de stingene som ikke skal fjernes når du tar opp sting slik at du ikke strammer broderiet unødvendig. Dersom du ser at stoffet krøller seg rundt en ny del av broderiet, kan du løsne litt på stingene og se om det hjelper. Dersom det bare har krøllet seg litt, kan det rettes opp med dampstrykejern stilt inn på ull og full damp. Stryk på baksiden av broderiet. (Husk at det kan ta litt tid før strykejernet har varmet vannet nok til å gi damp. I alle fall hvis du har et gammelt IKEA-strykerjern som jeg brukte da jeg strøk lomma.) Ikke skru opp varmen over anbefalt temperatur for ull, og hold jernet i bevegelse, ellers kan du få brune flekker. Hvis du ikke har strykejern med damp, kan du fukte broderiet, men pass på at alt vannet har trukket inn før du stryker.

Montering av lomma

Lomma måler 16 x 24 cm der forstykket er 16 x 16 cm og buen på bakstykket er en halv sirkel med 8 cm radius. (Min er bare 23,5 cm lang, men jeg er usikker på om det skyldes min unøyaktighet ved monteringen eller om buen er flatet bittelittegrann ut.

Bruk samme farge på tråden som på lommekanten. Sy kanten på med maskin fra fremsiden og for hånd på baksiden. Husk å sy kanting øverst på de to forstykkene før de sys sammen med bakstykkene.

Til slutt sys lommekroken på med kraftig bjørnetråd. Jeg brukte sort tråd på min siden kantebåndene var sorte. Siden jeg syr på oldemors gamle Singer, ikke fordi jeg mangler elektrisk symaskin, men fordi Singeren er uslåelig på pene rettsømmer, har jeg sydd flere sømmer innenfor hverandre for å unngå at stoffet rakner opp i kanten. Antar det ikke vil flise seg opp så mye innenfor kantebåndet uansett, så det burde være uproblematisk.

Løslomma
Av Lise Hamre
Publisert 28. juli 2014 16:40 - Sist endret 29. sep. 2022 15:38
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere