Stakken

Jeg har valgt å sy rynkestakk, men syns stripestakken også er fin. Jeg fikk god hjelp av Malini Sarah Espeland da jeg skulle skrive denne veiledningen. Hun snakket med Husfliden og fikk råd og tips der som hun delte med meg.

Rynkestakkstoffet blir alltid tegnet på på vrangen!

Rynkingen i stakken syes med goliat, også kjent som bjørnetråd (kraftig syntetisk tråd).
ellers syes stakken sammen med sort bomullstråd, evt. rød og grønn tråd på båndene nede.
Jeg brukte 6 tråder til rynking.

1. Først sydde jeg sammen de to delene der rynketrådmerkingen går opp i en spiss. Denne spissen skal være bak. Jarekanten i sømmene mellom delene i stakken skal ikke brettes inn. Man skal bare sy sammen delene der stakkestoffet begynner og kanten slutter. Kantene brettes bare til hver sin side og strykes med strykejern.

2. Klipp av øverste del av stoffet ca. 1 cm fra øverste rynketråd. Når du har rynket, skal du også klippe av sidene 1cm fra der opptegningen slutter.

3. Det er lurt å tegne på streker med 1cm mellomrom på tvers av rynkene med hvit fargeblyant. Da er det lettere å få jevne rynker. Jeg begynte å sy i trådene fra midten for at trådene ikke skulle få så mye slitasje. Først den ene siden, så den andre siden. Fest trådene i hver sin ende slik at de kan løsnes igjen senere.

4. Sy på igjen den høyre stykke. Den blir forstykke. Sy på en 25 cm lang bit fra toppen på venstre side til trykkknapper. Sy i 3 trykk-knapper i splitten.
5. Sy sammen sømmen på forsiden opp til splitten

6. Løsne rynketrådene og strekk ut rynkene til livvidde. Rynkene skal rundt hele livet. Fest rynketrådene på nytt.

7. Sy 4 rader med attersting mellom rynkene med bjørnetråd på innsiden. Da blir rynkene holdt sammen, men mer elastisk. Gjem attersting-tråden i det venstre stykket du sydde på i punkt 4.
8. Sy inn 2 innsnitt på forstykket, ca 2,5 cm hver (totalt 5 cm). Disse er til å eventuelt legge ut.

9. Linningen sydde jeg på med symaskin på retta, og for hånd på innsiden. Jeg lot restebåndet henge igjen slik at jeg evt. kan legge ut stakken hvis jeg trenger det. Man kan sy i flere hemper for å gi rom til å vokse og slanke seg.

10. Sy i sølvknappene som forkle og sele skal festes i. En midt bak og to foran. Sy knappene på gjennom alt stoffet, så sitter de ordentlig godt.

Stakken min rekker til ankelkulen. Det grønne båndet sydde jeg på ca. 1 cm fra nedre kant etter kanting. Båndene skal møtes i sømmen midt bak på stakken og skal syes på kant i kant med hverandre.
Slitekant (Skonering - Litt usikker på hvordan dette ordet skrives og uttales, for jeg fant det ikke i ordboken.) sydde jeg på nederst slik at sømmene ikke skulle syns fra retta. Det fulgte ikke med noe egnet stoffbit for dette, så jeg fant en bit solid ullstoff i mitt utømmelige stofflager og klipte til ca 15 cm brede remser som jeg sydde fast i nederste kant. Stakken min var akkurat så lang at jeg ikke trengte å legge opp ekstra, så den cm som gikk med til å sy fast slitekanten var nok. Deretter brettet jeg slitekanten tilbake og sydde den andre bredden fast i skjørtekanten og den første bredden av slitekanten. Til slutt festet jeg midten på slitekanten på innsiden av skjørtet bak båndene for hånd slik at sømmen ikke ble synlig på forsiden. Det er lurt å stryke slitekanten før en gjør dette slik at en får en fin brett på midten som blir lettere å sy fast. 

Stakk
Av Lise Hamre
Publisert 28. juli 2014 19:36 - Sist endret 21. feb. 2017 08:43
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere