Lik lønn for likt arbeid for menn og kvinner!

I dagens lederartikkel fremhever Parats leder Hans-Erik Skjæggerud at kampen for likelønn mellom kjønnene ikke er over, heller ikke i offentlig sektor. I årets mellomoppgjør har statlig og kommunal sektor frist til 1. mai om å bli enige. Hovedkravet er reallønnsvekst for alle.

Nyhetsbrev fra Parat nr. 4 - 2011

 

Leder
1. mai er like om hjørnet og representerer den definitive inngangen til vår og sommer. Men 1. mai er mer enn det. Det er også den mest sentrale dagen for arbeidstakere verden over. Etter forslag fra de fagorganiserte i USA ble 1. mai vedtatt som demonstrasjonsdag på Den internasjonale arbeiderkongressen i Paris i 1889. I 1947 anerkjente Stortinget 1. mai som en offentlig høytidsdag. I Norge har dagen tradisjonelt vært brukt til å løfte frem viktige saker for norske arbeidstakere. De siste årene har likelønn vært en av de mest sentrale parolene. Kampen for likelønn mellom kjønnene er fortsatt ikke vunnet selv om vi stadig kommer nærmere. I offentlig sektor er forskjellene minst, men stadig til stede. En viktig parole i år vil derfor fortsatt være kravet om lik lønn for likt arbeid for menn og kvinner.
Lønnsoppgjøret, også omtalt som vårens vakreste eventyr, er godt i gang. Privat sektor kom i mål gjennom forhandlinger og oppnådde et moderat resultat på mellom 3,6 og 3,7 prosent. Av erfaring vet vi at det endelige resultatet, etter at lokale forhandlinger er gjennomført, vil ligge godt over det. Resultatet er viktig også for de delene av arbeidslivet som i skrivende stund forhandler om lønnsøkning. Stat og kommune forsøker å bli enige innen fristen 1. mai. Hovedkravet er reallønnsvekst for alle. Det vil si at ingen skal få redusert kjøpekraft som følge av mindre lønnsvekst enn prisstigningen. For ansatte i offentlig sektor er det også et viktig krav at deres lønnsutvikling står i forhold til utviklingen i privat sektor. På den måten blir konkurransen om arbeidskraften rettferdig og balansert. Norge er avhengig av en verdiskapende privat sektor, og privat sektor og innbyggerne for øvrig er avhengig av en velfungerende offentlig sektor. En offentlig sektor som leverer kvalitativt gode tjenester. Den økonomiske utviklingen i Norge er god, og selv om det fortsatt er mørke skyer på den internasjonale horisonten peker de fleste pilene rett vei for verdensøkonomien. I Norge skapes det verdier i privat sektor, og statskassen har inntekter som overstiger det de fleste hadde sett for seg for bare ett år siden. Forutsetningene for et godt lønnsoppgjør i offentlig sektor er derfor til stede, men innenfor fornuftige rammer som sikrer fortsatt vekst i årene som kommer.
Med ønske om en stålende 1. mai feiring, reallønnsvekst til alle og en fin mai.

Lønnsoppgjøret 2011                                                
I skrivende stund pågår oppgjøret for ansatte i stat og kommune. Resultatet av oppgjøret blir lagt ut på våre hjemmesider så snart det er klart. Les YS-stats tariffnytt:

I privat sektor er oppgjørene med NHO og HSH oppgjøret avsluttet. Oppgjøret i Spekter er også avsluttet. Oppgjøret i NHO legger rammer for de øvrige oppgjørene. Resultatet i dette oppgjøret var et generelt tillegg på 2 kroner i timen. I tillegg ble det gitt et lav/likelønnstillegg på 1 kroner i timen. Med overheng og forventet lønnsglidning gir dette en ramme på oppgjøret på 3,64 prosent.

Mer om NHO-oppgjøret
Mer om HSH-oppgjøret
Mer om Spekter-oppgjøret

Den 14. juni starter oppgjøret i HUK-området.

Tariffavtalene
De reviderte tariffavtalene legges fortløpende ut på Parats hjemmesider. (Dette er avtaler som gjelder fra 2010)

‎Ledige plasser på kurs
Det er fortsatt noen ledige plasser på kurs for tillitsvalgte:

Forhandlingsteknikk for statlig sektor
Dato:         7. - 9. juni 2011
Sted:         Quality Hotell Olavsgaard på Skjetten

Målgruppe for kurset er tillitsvalgte i statlig sektor som har vært igjennom grunnopplæringen i Parat eller tilsvarende. Søknadsfristen er 28. april 2011.
For nærmere beskrivelse av kurset, og påmelding :

Styrearbeid og medbestemmelse for privat sektor
Dato:        7. - 8. juni 2011
Sted:         Sanner Hotell på Gran
Søknadsfristen er 6. mai 2011

Målgruppe for kurset er ansattesrepresentanter i privat sektor som enten allerede har styreverv på arbeidsplassen eller snarlig vil bli valgt til/skal tiltre som styrerepresentant.
For nærmere beskrivelse av kurset, og påmelding:

Konferanser IA-avtalen – Innhold og konsekvenser
YS arrangerer i samarbeid med Faglig Forum for helse og sosialtjenester IA-konferanser. Det blir konferanser i Kirkenes den 3. mai og i Stavanger den 31. mai. Konferansenes hovedmål er å rette et felles budskap til IA-virksomhetene;
- Hva betyr ny IA-avtale for din virksomhet?  
- Hva har skjedd på den politiske arena?  
- Hvilken rolle får tillitsvalgte i den nye satsningen?

Konferansen er gratis for YS-medlemmer. Påmelding her:  

Kurs - Praktisk likestillingsarbeid på arbeidsplassen
Den 10. og 11. mai arrangerer Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) et nyttig kurs for de som jobber med likestilling. Kurset, som er gratis, holdes i LDOs lokaler i Oslo. På kurset vil du kunne lære om hvordan en kan drive systematisk likestillingsarbeid med utgangspunkt i diskrimineringslovverket.
For mer informasjon og påmelding :

Utdanningsstipend
Du kan fortsatt rekke å søke utdanningsstipend. Søknadsfristen for stipend er 1. april og 1. oktober hvert år. Stipendordningen er ment som et bidrag fra Parat til medlemmer som tar etter- og videreutdanning.
Retningslinjer og søknadsskjema:

Ny brosjyre
Vi minner om den nye brosjyren. Den, samt et engelsk innstikk kan bestilles på Parats kontorer. Brosjyren kan også lastes ned her.

For større grupper vil det være mulig å få laget egne innstikk til brosjyren. Dersom din gruppe ønsker innstikk med mer spesifikk informasjon om Parat i din virksomhet/gruppe, ta kontakt med Margrete Heim, margrete.heim@parat.com

Fra medlemsregisteret
Vi minner om at alle henvendelser om medlemsregisteret rettes til medlem@parat.com

Oppdatering av medlemsregisteret
Parat er opptatt av å gi tillitsvalgte og medlemmer rett informasjon til rett tid. Som miljøfyrtårn benytter vi oss av elektroniske informasjonskanaler så ofte som mulig. Men fortsatt mangler vi mange e-postadresser og mobiltelefonnummer.

Disse opplysninger kan det enkelte medlem endre i medlemsportalen. For å bruke medlemsportalen trenger en medlemsnummer og passord. Dersom du ikke kjenner medlemsnummeret ditt, ta kontakt med den tillitsvalgte, eller sendt en e-post til medlem@parat.com

Parat har samarbeidsavtaler med Gjensidige og DnB. For å informere om medlemsfordelene får de tilgang til våre medlemslister. Dersom du ønsker å reservere deg i mot dette, ta kontakt med medlemservice@parat.com

Renteendring på YS Medlemskort MasterCard
Innskuddsrenten på YS Medlemskort Master Card øker til 3 % fra første krone. Det er ingen krav til minstebeløp noe som betyr at medlemmene får den gode renten uavhengig av hvor mye de har innestående.
Endringen blir varslet på kontoutskriften 31. mars og 15. april 2011 og vil være med virkning fra 31. mai og 15. juni 2011, avhengig av kundens valgte forfallsdato. De nye rentebetingelsene trer i kraft 1. april 2011 for nye kunder.
       
                                                        Gml. rente                Ny rente
Innskuddsrente (effektiv)                                         2,25 %                        3,00 %
Utlånsrente ved bruk av kreditt (nominell)                     10,75 %                12,25 %

Med denne tilpasningen vil sparerenten være blant de absolutt beste i markedet fra første krone. Kredittrenten er fortsatt lavere enn på andre, sammenlignbare kredittkort.

Tips og tilbakemeldinger:
Kontakt kommunikasjonsrådgiver Lill J. Fischer, e-post lill.fischer@parat.com , mobil 908 81 007



Vennlig hilsen
Hans-Erik Skjæggerud, leder
Vegard Einan, nestleder
Trond R. Hole, generalsekretær
 

Publisert 4. apr. 2013 13:58