Parats nyhetsbrev nr 3 - 2011

"Konstruksjonen Parat er med sin organisering av medlemmer på tvers av sektorer og virksomheter, unik i norsk fagbevegelse.  Denne måten å forene felles interesser på til tross av noen ulikheter, gir Parat en ekstra dimensjon som ingen andre arbeidstakerorganisasjoner i Norge kan vise til", uttaler Parats leder, Hans-Erik Skjæggerud i dagens lederartikkel. 

 

 

Leder
Som leder av Parat har jeg denne vinteren og våren hatt fornøyelsen av å delta på regionskonferansene i Bodø, Trondheim, Bergen, Kristiansand og Oslo. I tillegg har jeg deltatt på flere årsmøter i medlemsgruppene.  Her har jeg møtt mange hundre engasjerte og oppegående tillitsvalgte og medlemmer. Møtene gjør meg stolt av Parat, det vi i fellesskap jobber for, og hva vi oppnår. Fordi vi står sammen. Ikke minst blir jeg stolt over konstruksjonen Parat, som med sin organisering av medlemmer på tvers av sektorer og virksomheter, er unik i norsk fagbevegelse.  Denne måten å forene felles interesser på til tross av noen ulikheter, gir Parat en ekstra dimensjon som ingen andre arbeidstakerorganisasjoner i Norge kan vise til.
 
Parat er en arbeidstakerorganisasjon som er godt tilpasset dagens arbeidsliv. Et arbeidsliv som vil utvikle seg videre på en måte som gjør organiseringen til Parat enda mer relevant. I Parat møter våre tillitsvalgte andre tillitsvalgte, ikke bare fra samme virksomhet eller sektor, men også fra områder av arbeidslivet som skiller seg betydelig fra det man er vant til i det daglige. Erfaringsutveksling på tvers av områdene er noe jeg i stadig økende grad får tilbakemelding om at oppleves som nyttig og verdifullt.
 
Nyttig og verdifullt, fordi vi vet at trender som oppstår i det private næringsliv raskt adopteres av offentlige virksomheter. Nyttig og verdifullt, fordi tillitsvalgte fra offentlig sektor har erfaringer tillitsvalgte fra privat sektor kan dra nytte av.
 
Parat har satset bevisst på utvikling av tillitsvalgte. Det har vi gjort fordi det er de tillitsvalgte som er og skal være Parat for medlemmene. Med gode og kompetente tillitsvalgte følger fornøyde medlemmer.  I tillegg har Parat, det vil si medlemmene gjennom sine tillitsvalgtes valg av representantskap som vedtar budsjett o.l, sørget for at tillitsvalgte i Parat har Norges beste støtteapparat gjennom en mangfoldig og kompetent administrasjon som trer støttende til ovenfor både tillitsvalgte og medlemmer når de trenger det.
 
Jeg og Parat har behov for hjelp av deg som leser dette til å informere om Parat, våre unike egenskaper og våre medlemstilbud til potensielle medlemmer. Både ved å verve nye medlemmer og ved å fortsette som medlem selv om du bytter arbeidsplass, hjelper du deg selv og andre i Parat til å videreutvikle og styrke Parat. Da kan vi fortsette å oppnå gode resultater på vegne av deg og andre medlemmer i Parat.
 
Ønsker dere en solfull og lun april!
 
Lønnsoppgjøret 2011                                                
Årets oppgjør, som er et mellomoppgjør har startet i privat sektor. Den 21. mars overleverte YS og LO sine krav til NHO. Forhandlingene pågår nå. Når resultatet av forhandlingene foreligger vil våre hjemmesider bli oppdatert.
 
Til grunn for kravene fra YS og Parat ligger en rekke inntektspolitiske dokumenter. Les mer
 
Viktige tariffdatoer:
21. mars:        NHO-oppgjøret startet. Siste forhandlingsdag er 31. mars
  4. april        HSH-oppgjøret starter
  4. april:        Oppgjøret i Spekter-området starter
27. april:        Oppgjøret i stat og kommune starter
14. juni        HSH/HUK starter
 
Tariffavtalene
De reviderte tariffavtalene legges fortløpende ut på Parats hjemmesider.
 
‎Parat Media inviterer til spennende foredrag med Bård Kuvaas
Tillit til de ansatte lønner seg er tittelen på foredraget Bård Kuvaas holder den 6. april kl. 17.00 til 19.00 i YS-huset, Brugata 19. Synes du dette er spennende, kom og hør. Foredraget er åpent for alle. Har du lyst til å være med, send en e-post til paratmedia@parat.com.
 
Kuvaas professor of Organizational Psychology ved Handelshøgskolen BI, og har blant annet sagt:
"Behandler du dine medarbeidere som drittunger, ender du opp med en gjennomsnittsmedarbeider som opptrer som en. Når medarbeidere har tillit til sin leder, leverer de bedre arbeidsprestasjoner, stiller opp ekstra og bidrar utover det stillingsbeskrivelsen tilsier, samtidig som de er mer lojale overfor organisasjonen de jobber i”
 
YS-Ung møte om pensjonsreformen
Hva innebærer pensjonsreformen for yngre arbeidstakere? Dette vil YS’ advokat Ørulf Kastet fortelle oss fredag den 15. april klokken 13.00 til 15.00. Møtet finner sted i YS’ lokaler, Brugata 19 i Oslo. Møtet er åpent for alle tillitsvalgte, medlemmer og ansatte under 35 år.
 
Påmelding til ungdomsrådgiver Goran Scekic på telefon 21 01 36 00, mobiltelefon 979 50 140, eller på e-post goran.scekic@ys.no innen onsdag 13. april.
 
 
Parats Facebookside har over 1000 tilhengere, men vi vil ha flere
Vi minner om Parats Facebookside. Er du ikke allerede tilhenger, bli det. På FB-siden vår forsøker vi å legge ut interessante saker om det som rører seg i arbeidslivet. Men på disse sidene har dere alle muligheter til å legge ut saker. Finner dere interessante saker, som dere mener at flere av FB-tilhengerne våre kan ha nytte av å lese, ikke nøl. Og, en liten oppfordring til slutt. Hvis dere finner noe spennende, som dere liker – ikke bare trykk liker, del det også. Da ser mange flere oppslaget.
 
Og hvis du er på Paratarrangementer, hvorfor ikke dele bilder og erfaringer på FB?
 
Paratkonferansen - 15. november 2011
Årets Paratkonferanse har deltidsutfordringene som tema. Et høyaktuelt tema hvor spesielt ufrivillig deltid for tiden er debattert. Flere av de politiske partiene er i gang med å utmeisle sine forslag og løsninger for å begrense ufrivillig deltid i arbeidslivet. YS og Parat har lenge vært aktive på dette viktige saksområdet, og nå toppes Parats engasjement med at den store Paratkonferansen 2011 er viet temaer som ufrivillig deltid, midlertidige ansettelsesforhold og bruk av vikarer/vikarbyråer.
Årets konferanse er lagt til Thon Hotell Oslofjord, i Sandvika i Bærum.  Påmeldingen til konferansen vil starte om lag to måneder før konferansen. Men sett allerede nå av tirsdag den 15. november.
 
Nyttig og viktig kongress for Tannhelsesekretærene i Parat.
Den 11. mars avholdt Tannhelsesekretærenes Forbund (ThsF) i Parat sin kongress med 230 deltakere. Det var mange gode foredragsholdere som hadde tema som omhandlet alt fra tannhelsetjenestens rolle ved barnemishandling til den nye digitale fremtiden.
 
Link til ThsFs side
Flere bilder fra kongressen er lagt ut på Parats Facebookside.
 
Ryanairsaken
Både Parat og Parat Luftfart jobber videre med ”Ryanairsaken”. Saken som startet med at Parats hovedstyre i september i fjor vedtok at ansatte og tillitsvalgte ikke får benytte seg av Ryanair har utviklet seg til å bli en stor sak. Mange andre organisasjoner, både in inn- og utland, har fulgt Parats eksempel, og fattet tilsvarende vedtak.
Grunnlaget for vedtaket er at Ryanair nekter å forholde seg til fagforeninger, og at de ansatte har vesentlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn andre i bransjen. Svært mange som jobber for Ryanair er innleide, mange gjennom å være selvstendig næringsdrivende med kun Ryanair som ”kunde”.
Parat mener at dette er brudd på arbeidsmiljøloven. I tillegg mener Parat at det må ses nærmere på skatte- og avgiftspraksisen til Ryanair. Etter de opplysningene vi har betaler ikke Ryanair og de som jobber for Ryanair skatter og avgifter som andre. Dette er sterkt konkurransevridende.
 
Saken har skapt stor oppmerksomhet i pressen, spesielt aktive er Østfoldavisene. Mange politikere fra ulike partier er på banen. Det er bra, her har vi muligheten til å påvirke politikere. For i denne saken er de ikke bare politikere. De er også viktige aktører på eiersiden i Moss Lufthavn Rygge. Vi fanger opp de presseklippene vi finner og legger de ut på Parats Facebooksider. I tillegg kommer de opp under aktuelle nyheter på www.parat.com
 
Utdanningsstipend
Du kan fortsatt rekke å søke utdanningsstipend. Søknadsfristen for stipend er 1. april og 1. oktober hvert år. Stipendordningen er ment som et bidrag fra Parat til medlemmer som tar etter- og videreutdanning.
Retningslinjer og søknadsskjema:
 
Ny brosjyre
Vi minner om den nye brosjyren. Den, samt et engelsk innstikk kan bestilles på Parats kontorer. Brosjyren kan også lastes ned her.
 
For større grupper vil det være mulig å få laget egne innstikk til brosjyren. Dersom din gruppe ønsker innstikk med mer spesifikk informasjon om Parat i din virksomhet/gruppe, ta kontakt med Margrete Heim, margrete.heim@parat.com
 
 
Fra medlemsregisteret
Vi minner om at alle henvendelser om medlemsregisteret rettes til medlem@parat.com
 
Registrering av verv
I medlemsregisteret vårt er alle tillitsvalgte registrert. Vi benytter ulike koder for ulike verv. Vi har nå foretatt en opprydding i vervkodene. Dette skal gjøre registreringen enklere, og vil også føre til at flere enn tidligere vil motta nyhetsbrev fra Parat.
 
Vi bruker nå følgende vervkoder:
 
Hovedtillitsvalgt
Tillitsvalgt (her registreres også styremedlemmer, kasserer, sekretær og nestleder)
Varamedlem
Kontaktperson (brukes der vi ikke har tillitsvalgte, men en kontaktperson som fungerer som ”postkasse”)
 
Når dere rapporterer inn endringer er vi avhengig av å vite hvem som skal være hovedkontaktperson hos dere opp mot Parat. Disse vil bli registrert hovedtillitsvalgt.
 
Medlemsportalen:
Det jobbes for tiden med å gjøre om søkemulighetene i medlemsportalen. Det kompliserte søkebildet med mange søkefelter vil bli erstattet med et enklere søk. Mer lik et google-søk.
 
Oppdatering av medlemsregisteret
Parat er opptatt av å gi tillitsvalgte og medlemmer rett informasjon til rett tid. Som miljøfyrtårn benytter vi oss av elektroniske informasjonskanaler så ofte som mulig. Men fortsatt mangler vi mange e-postadresser og mobiltelefonnummer.
 
Disse opplysninger kan det enkelte medlem endre i medlemsportalen. For å bruke medlemsportalen trenger en medlemsnummer og passord. Dersom du ikke kjenner medlemsnummeret ditt, ta kontakt med den tillitsvalgte, eller sendt en e-post til medlem@parat.com
 
Parat har samarbeidsavtaler med Gjensidige og DnB. For å informere om medlemsfordelene får de tilgang til våre medlemslister. Dersom du ønsker å reservere deg i mot dette, ta kontakt med medlemservice@parat.com
 
Medlemsfordeler i Gjensidige
Det er nå inngått en ny samarbeidsavtale mellom YS og Gjensidige. Avtalen skal gi medlemmene gode tilbud på forsikring og bankprodukter. Nytt i år er at man nå kan få sikkerhetsrabatter på innboforsikringen, YS har en ny reiseforsikring og en ordning med rabatt på bilforsikring for unge medlemmer. Les mer:
 
Tilbud om boligalarm til YS-medlemmer
Har du bolig eller innboforsikring i Gjensidige, kan du frem til den 21. april få fri installering av en G4S boligalarm. Du betaler selv abonnement. Ved å ha alarm vil du i tillegg få sikkerhetsrabatt på forsikringene dine. Les mer:
 
Renteendring på YS Medlemskort MasterCard
Innskuddsrenten på YS Medlemskort Master Card øker til 3 % fra første krone. Det er ingen krav til minstebeløp noe som betyr at medlemmene får den gode renten uavhengig av hvor mye de har innestående.
Endringen blir varslet på kontoutskriften 31. mars og 15. april 2011 og vil være med virkning fra 31. mai og 15. juni 2011, avhengig av kundens valgte forfallsdato. De nye rentebetingelsene trer i kraft 1. april 2011 for nye kunder.
       
                                                        Gml. rente                Ny rente
Innskuddsrente (effektiv)                                 2,25 %                3,00 %
Utlånsrente ved bruk av kreditt (nominell)            10,75 %                12,25 %
 
Med denne tilpasningen vil sparerenten være blant de absolutt beste i markedet fra første krone. Kredittrenten er fortsatt lavere enn på andre, sammenlignbare kredittkort.
 
Tips og tilbakemeldinger:
Kontakt kommunikasjonsrådgiver Lill J. Fischer, e-post lill.fischer@parat.com , mobil 908 81 007
 
 
 
Vennlig hilsen
Hans-Erik Skjæggerud, leder
Vegard Einan, nestleder
Trond R. Hole, generalsekretær
 
 
 
 
Ha en fin dag!
 
Med vennlig hilsen
Lise Harstad
Webkonsulent
Publisert 4. apr. 2013 13:58