Urlinns øy - om liven

En gang, i Legendenes tid, I Tiden Før, var vi et mektig folk, vi bygget byer av skinnende sten som kneiste inn i himmelen, vi temmet jorden og havet og la alt under oss. Vi var tallrike som gresstråene på de tapte steppene i øst, der støvet nå blåser over en gold ørken.

Landet var fruktbart og fløt av melk og honning. Da var alt land et rike, helt fra vesthavet vi nå bor ved til verdens ende i det fjerne øst.

Urlinns logo

Men menneskene vokste seg arrogante og hensynsløse i sin makt og velde, og det kom en tid da de forkastet sine guder og i sitt hovmod trosset naturens orden og brøt den store pakten. Gudenes vrede var veldig som himmelhvelvingen, og menneskenes makt ble gjort til intet. Og for å straffe menneskeslekten sendte gudene Føniks. Og det sies at Føniks svevde over verden, og natt ble til dag. Jorden vred seg i kramper og revnet mens himmelen falt, og over verden raste en brann slik ingen kan forestille seg, og alt ble svidd til aske. Utallige er de som døde, både i brannen og i årene uten sommer som fulgte, men vi overlevde. Og ledet av Kvinnene Som Husker vandret vi i flere mannsaldre hit til Urlinns øy, som er det første stedet Føniks landet, og det første hvor livet atter oppsto. Her fant vi nye guder som beskytter oss, og deres prester som leder oss. Kvinnene Som Husker verner oss, og fører oss bort fra syndene som ødela våre forfedre i Legendenes tid, i Tiden Før.

Etter Siana av "Kvinnene Som Husker"

 

Hva kan du forvente deg på Urlinns øy?

Hvis du har noen spørsmål i forbindelse med dette arrangementet så ta kontakt, dette er for nybegynnere og hvis du lurer på noe er det vår oppgave å gi deg svar på det. Ingen spørsmål er for dumme, husk at vi som er arrangører har vært nybegynnere en gang vi også, og da lurte vi helt sikkert på det samme.

Kanskje du lurer på noe sånt som:
Hva gjør man egentlig på live? Hvordan foregår dette? Hva hvis det regner?
Vi skal prøve å gi svar her!

Om selve spillet:

Du kommer til å delta sammen med rundt 25 andre som deg. I utgangspunktet kommer nok ikke de fleste deltagerne til å kjenne hverandre så godt, men dere blir jo litt kjent gjennom felles forberedelser.

Hver av dere har på forhånd fått satt sammen en liten rollebeskrivelse i samarbeid med arrangørene. Rollebeskrivelsen (også kalt bare rollen) beskriver den personen man skal late som man er. Rollen en får er tilpasset den de andre deltakerne har, og man er som regel del av et fellesskap enten det er en familie, en stamme eller en annen form for gruppering. I rollen inngår som oftest en oppgave, et plott, man skal løse.

Det hele blir et slags improvisert skuespill uten publikum, hvor man spiller for seg selv og de andre som er med. Når man later som er man i rolle.
Det er slettes ikke påkrevd at man skal være en god skuespiller! På en måte blir det som å leke en litt mer avansert utgave av cowboy og indianer.
I motsetning til den typen rollespill som foregår rundt bordet innendørs, er det ingen terninger som bestemmer om du klarer det du forsøker. Alt du vil at rollen din skal gjøre eller si, må du selv gjøre eller si!

Urlinns øy, som jo først og fremst er for nybegynnere, er rammen rundt liven satt til en stor øy med et klima tilsvarende det vi har på Østlandet i dag. Det hele foregår i et middelaldersamfunn, og klærne man lager seg eller får låne og utstyret man bruker gjenspeiler dette.

Folket på øya lever i et kvinnestyrt samfunn, der prestene for de fire hovedguddommene hersker over folket med mild hånd. Deltakerne kan velge mellom forskjellige yrker å spille, skjønt de fleste som skal være med kommer til å tilhøre presteskapet.

Det kommer til å bli lagt opp til en del intriger mellom de forskjellige deltakerne, slik at man har noe å spille på - noe å snakke om. Det viktige er å huske på at man later som, så hvis noen virker slemme på liven så er de antagelig ikke det i virkeligheten! Derfor er det lagt opp til en del sosiale sammenkomster før og etter spillet så man kan bli kjent med hverandre og finne ut at de andre er hyggelige mennesker.

Hva du faktisk kommer til å gjøre på liven avhenger av hva rollen din skal gjøre - hvilken oppgave du skal løse. Kanskje er det mange du må snakke med, eller en ting du må gjøre for deg selv, men rollen styrer!
På live går også endel tid med til koselige og sosiale ting som felles måltider og generell hygge mens man spiller innen sin gruppe, spiller man håndverker så kanskje man driver litt med akkurat det håndverket, og om kvelden samler man seg kanskje rundt bålet og varmer seg og snakker sammen om det som har skjedd.

Det kan godt hende at det skjer underlige og overraskende ting underveis, for dette er en fantasiverden, og i denne verdenen kan det skje ting som ikke går an i vår egen!

 

Om det praktiske:

Liven vil foregå ute i skogen. Alle ankommer livestedet (som blir ca 4 mil fra Oslo) om morgenen lørdag, setter opp telt og ordner seg en leirplass hvor man skal ha tingene sine og spise. Riggingen er en del av spillet, som begynner når man går fra bilene (det ser ut til å bli kameratkjøring).
Alt som skjer av vannhenting, matlaging og annen praktisk ordning underveis gjør man i spill, man gjør det i rolle og med "middelaldersk" utstyr.
Spillet varer til utpå ettermiddagen søndag, så må alle ta ned teltene og rydde pent opp etter seg før man drar.

Hvis det regner? Jo, da søker vi ly i et telt eller under et tre, så blir vi ikke så veldig våte!


Überurl. Sist endret: fredag 7. april 2000

Publisert 19. juli 2009 16:55 - Sist endret 19. nov. 2009 11:29