Sybegreper og tilbehør

Dette er en liste over ord og begreper du lett kommer over når du syr. Mange er bare beskrevet overfladisk. Hvis du er helt nybegynner og ønsker å sy mye, anbefaler jeg å kjøpe en sybok. Det finnes mye mer å vite enn jeg kan forklare her, og man kan greie seg med mindre. Dette er bare så du ikke skal føle deg helt uvitende når du hører på mer erfarne syere. Jeg har også bare forklart hva stingene brukes til. Å forklare hvordan de syes ville tatt mer plass, og så har du en god grunn til å komme på en av sykveldene våre.

Attersting En håndsøm som brukes når man syr sammen to stoffdeler. Gjort pent vil den se ut som en symaskinsøm på ene siden.

Belegg Et ekstra lag stoff man syr inni plagget for at det skal henge penere og ikke krølle seg så lett.

Brokade Brokade er et vevd stoff der mønster kommer frem ved hjelp av en ekstra innslagstrå. På den ene siden er bunnen glatt og mønsteret matt, og på den andre siden er det omvendt.

Fløyel Stoff som er "pusete" på ene siden. Stoffet har tydelig rettning og det er viktig at man syr hele plagget med stoffet i samme retning.

Knappenåler Knappenåler er et utrolig viktig verktøy. Man nåler plagget sammen før man syr det for å være sikker på at det passer, og de holder stoffene på plass mens man syr dem. Pass på å ikke sy på nålene da symaskinsnålen kan brekke.

Knapphullssting Brukes til å kaste over knappehull slik at de ikke rakner. Noen maskiner kan også sy knapphullssting.

Kryssting er en faldesøm. Brukes til å kante nederst på ermer og lignende.

Mønster Det er viktig å ha et mønster som utgangspunkt, enter du tegner det selv eller kjøper. Hvis du kjøper må du ofte gjøre om på det litt. Da kan det være nyttig å sy et prøveplagg først.

Mål For at plagget skal passe og se pent ut er det viktig at man tar nøyaktige mål.

Målebånd Målebåndet er et av de viktigste redskapene man trenger når man syr. Ikke slurv med målingen, det vil du bare angre senere.

Primærsnitt Et plagg med rette ermer og rett i sidene. Typisk en enkel skjorte.

Prinsessesøm Overdel med snitt under bysten for å forme seg bedre etter kroppen.

Prøveplagg Når man først syr plagget i et billig stoff for å være sikker på at det passer, før man klipper i det dyre stoffet. IKEA har bomull til 12 kr/m

Rettsøm Den vanligste symaskinsømmen. Den går rett frem og brukes til det meste.

Rigeline Spiler av plastikk. Stiver opp klær, men er lite egnet til korsetter, ettersom det bøyer seg lett. Former seg etter kroppen og må skiftes ut etter en stund.

Sikksakk Sikksakksøm er en innstilling på symaskinen som brukes mest til å sy over kantene på stoffet slik at de ikke rakner.

Silke Silke er et stoff som er veldig tynt og glatt, og kan være vannskelig å sy i. Bruk tynne nåler for å ikke skade stoffet.

Spole Undertråden på symaskinen er surret opp på en spole. Spolen bor i et spolehus.

Staflex Som vlieseline, men laget av stoff. Er mye stivere og tåler bedre å bli vasket. Spør etter vlieseline av stoff i butikken, for det virker ikke som om noen har hørt om staflex. Finnes i hvit og sort.

Stoffkritt Brukes til å tegne på stoffet og går veldig lett bort igjen. Man kan også bruke en vanlig fargeblyant, men disse strekene forsvinner ikke like lett.

Stoffsaks Det er viktig med en skarp saks som klipper pene kanter, hvis ikke kan stoffet lett bli ødelagt. Stoffsaksen skal aldri brukes på annet enn stoff, og ihvertfall ikke på papir!

Strykejern Strykejern bør stå fremme når man syr, ettersom man skal presse alle sømmer etterhvert som man syr dem. Det er også viktig at stoffet ikke er rynkete når man begynner å sy i det.

Syl Et skarpt verktøy som brukes til å lage hull med, særlig i lær.

Symsakinfot Den delen av symaskinen som presser stoffet ned mot flaten. Det finnes forskjellige føtter til forskjellige typer sømmer. Man må alltid passe på at foten er nede før man begynner å sy.

Symaskinnåler Symaskinen bruker spesielle nåler. De kommer i forskjellige tykkelser og lengder etter bruk, men vanligvis bruker man bare en nål til alt.

Sømspretter Et nyttig lite verktøy som man kan sprette opp sømmer med, for alle syr feil innimellom. Det er viktig at den er skarp.

Undertråd Når man syr på maskin bruker man to tråder. Den underste kalles da undertråd. Det er viktig at denne er strammet riktig, ellers vil sømmen bli stygg.

Vlieseline Papir med lim på ene siden. Man stryker det på stoff for å få det stivere.


2003

Av Karoline Wästberg
Publisert 12. des. 2011 15:03