Guide til nybegynnere

Så du har klart å melde deg på din første laiv, men hva gjør du nå?

Det er viktig at du setter deg godt inn i all informasjonen arrangørene sender ut. Det er denne hele laiven er bygget på, og jo bedre du kjenner den jo bedre blir laiven; for alle!

Rollen
Noe av det første du vil motta er en rolle, eller rolleskisse. Denne må du lese og gi tilbakemelding til arrangørene. Er det noe du vil endre, eller har ideer om ting du vil legge til er det viktig at arrangørene får beskjed om dette så fort som mulig, slik at alt kan være klart i god tid før laiven.
Det er viktig at du er godt kjent med rollen din. Sett deg inn i den på forhånd og skriv gjerne små historier om ting du har gjort, for eksempel barndomshistorier. En annen viktig faktor er å bli kjent med de som rollen kjenner. Det er kjempeflott om du tar initiativ til grupperingsmøter og familiemøter, eller bare møter dem en og en. Spør gjerne en IL om de vil hjelpe deg med å arrangere, eller bare være til stede for å svare på spørsmål.

Kostymet
Kostymekompendiet bør også komme forholdsvis tidlig. Begynne med kostymet med en gang. det tar lenger tid å lage enn du tror. Vi i URL hjelper deg gjerne, selv om det ikke er en av våre laiver du skal på. Går det bare ikke og du får ikke laget et kostyme før laiven er det ofte mulig å få låne av erfarne laivere. Det er også mulig å bytte til seg et kostyme. Kan du for eksempel lage noe annet laivere har nytte av (kurvfletting, lage kniver, lærarbeid etc) er de fleste sikkert interesert i bytte med deg, eller du kan bytte tjenester (hjelpe til med å handle inn mat, bære tunge ting, eller andre ting som må gjøres i forbindelse med laiven. Ellers går det ann å finne seg en kjæreste som er villig til å sy for deg bare fordi du er søt.)
Når du skal lage kostyme så begynn med det viktigste. Ofte er dette en vams eller kjole. Det hjelper lite å ha helt tidsriktige sko om du går i vanlige, moderne klær. Husk også ekstrautstyr rollen måtte trenge; er du en kriger, bør du ha sverd, spiller du håndtverker, er det fint om du har noe verktøy. Og spør om det er noe du lurer på. De andre har garantert lurt på det samme selv en gang.

Mat
Som oftest må du ta med mat selv på laiven. Da er det lurt å gå sammen med nære relasjoner (famlien din, din beste venn, de andre krigerne, etc.) og dele. Hva slags mat som er riktig å ta med seg vil variere fra laiv til laiv, og dette burde det stå noe om i kompendiet. Ting som alltid er fint å ta med seg er f.eks. brød med ost eller syltetøy (fint om du får tak i en ost med diskret voks på). Frukt og en pose med nøtter og rosiner og slikt til å nibble på i løpet av dagen er også veldig bra å ha. Og salt er viktig, ettersom det ofte er mye mindre salt i maten man lager selv på laiv enn ferdigmat som man spiser til vanlig. Husk også å undersøke hva man trenger av matlagingsutstyr. Trenger du å ta med gryter, sleiver, kjettinger til å henge opp gryten med etc. Og ikke glem å ta med personlig spiseutstyr. Og drikk mye vann!

Hovedkompendiet
Hovedkompendiet vil være en av dine viktigste resurser når det gjelder å forberede deg. Her vil stå alt du trenger å vite, men spør hvis det er noe du lurer på. Det som står i dette kompendiet bør du kunne godt. Dette er som regel informasjon som alle rollene vet (navnene på gudene, hvordan man hilser fremmede etc.). Les igjennom kompendiet flere ganger før laiven, og frisk opp minnet natten før med å bla igjennom det. Ha det med deg på laiven slik at du kan slå opp hvis du lurer på noe (men husk å gjemme det godt!).

Selve laiven
Når du så omsider har kommet deg igjennom alle forberedelsene er det endelig tid for selve laiven. Det er ofte mye som må gjøres før spillet kan starte og det er viktig at alle hjelper til. Når alt er ferdig kan du slappe av og spillet kan begynne. Første bud er slapp av og ha det gøy. Om du glemmer noe er det ikke så farlig, og du kan ofte finne på ting etterhvert som spillet går. Har du problemer med rollen din er det også lov å endre litt på den etterhvert; improviser. Er rollen din veldig overlegen, men du finner dette veldig vanskelig å spille på er det som regel bedre å å åpne deg litt for noen få utvalgte roller enn å krampespille overfor alle. Det er fint om du tørr å drite deg litt ut. Ikke tvihold på alle hemmeligheter, laiven blir morsommere om du har mer å spille på. Prøv å skape stemning for de andre spillerne; jo mer stemning, jo bedre. Ikke ødelegg stemning ved å prate off-laiv eller si ting som kan få andre til å tenke off-laiv. Det beste er om du selv klarer å ikke tenke off-laiv iløpet av spillet. Husk: du spiller ikke en rolle, du er en annen person. Ikke tenk "Der går han som rollen min ikke liker", men heller "Der er han som drepte kua mi!" og prøv å føle at du faktisk misliker denne personen sterkt. Jo mer du lever deg inn i rollen, jo bedre blir laivopplevelsen din. Og når du først tenker som rollen vil du også la være å tenke at ting ikke gjør så mye etter som laiven slutter imorgen, men heller tenke på konsekvenser ting får, både kortsiktige og langsiktige.

Se også URLs ordliste
og URLs kostymekompendium
for mer informasjon og råd.


Siden er laget av Karoline. Sist endret 2. april 2003.

Publisert 29. nov. 2011 09:38 - Sist endret 12. des. 2011 15:18