Kostymekompendium

keltisk dekorasjon

 

Advarsel: Dette kompendiet er skrevet av en som liker å lese og liker å finne små merkelige fakta. Hun liker også å stæsje. Dette kompendiet har mange slike små detaljer. Du trenger ikke å følge alle sammen, og du trenger ikke å lage alt som er i kompendiet. Dette er bare en samling ting kelterne hadde, og målet er at du skal se ut som en kelter, evt. romer.
Kompendiet er ment som inspirasjon og hjelp, og ikke en absolutt autoritet. Finner du ut noen annet om kelterne må du gjerne bruke det. Bruke fantasien (men husk på sakligheten) og spør om du er i tvil. Vi er ikke spesielt strenge på kostymene, men vil ikke se glidelåser og strikkegensere. Vi krever bare at du gjør ditt beste og spør oss om du lurer på noe.
Minstekrav til kostyme er vams og bukse eller kjole. Men vi vil også gjerne at dere har saklige sko, og for deres egen skyld en varm kappe.

Ekstra advarsel til nybegynnere: Don't Panic! Du trenger ikke være en mester i å sy for å være med på live. Du trenger ikke å lage alt du finner i kompendiet. Du kan faktisk klare deg med bare et par ting. Kan du ikke opp og ned på en nål, hjelper vi deg gjerne. Kostyme kan lages veldig enkelt, jenter kan komme unna med bare en søm. Og går det virkelig ikke, og alt er bare trist og leit er det ikke umulig å få lånt noe. Er det noe annet nyttig du kan lage, så er byttehandel alltid populært. Ingen kommer til å se stygt på deg om du ikke har håndsydde klær av stoff du har vevd selv. Og husk: alle har vært nybegynnere en gang, og de færreste klarte seg uten hjelp i begynnelsen.
Jeg anbefaler dere å se på URLs kostymekompendium hvis dere trenger mer hjelp med hvordan å sy.

Til erfarne livere: Dette kompendiet er laget for at nybegynnere skal slippe å føle seg overveldet av alt det nye, og for at alle skal få en forståelse for hvordan kelterne så ut. Synes du kompendiet er for detaljert og grunnleggende med for mange selvfølgeligheter, har du glemt hvordan det var å være nybegynner.

Da håper jeg at alle har fått med seg hva kompendiet handler om og er godt avslappet før de begynner å lese. Det er skrevet på denne måten for at flest mulig skal bli fornøyd, men er du fortsatt ikke fornøyd, er det lov å si ifra.

Riktig Galt
Ull, lin og bomull Kunststoffer
Hette uten strut Strutdette, lue
Sandaler Joggesko
Ruter Blomster
Tre Plastikk
Bracca Olabukser
Nålbinding Strikking

Litt generelt om utseende

Kelterne var forfengelige. De hadde klær i vakre farger, mange smykker og sminke. Håret var langt og tykt, og helst lyst. De vasket håret med kalk for å få det slik. De ble beskrevet som høye og muskeløse med lys hud og lyst hår. En kelter var aldri tykk. Man hadde et standardbelte, og når man ikke lenger passet inn i dette ble man straffet (dette vil ikke bli praktisert på liven). Kelterne ble etterhvert inspirert av den romerske moten, og de moteriktige gikk i romerske klær. Klærne ble smykket med broderier og kantebånd. Kelterne var store kunstnere, og særlig smykkene deres var rikt ornamentert. Krigerne malte eller tatoverte seg med blå snirklete mønster.

Stoffer og farger

Kelterne hadde ull og lin, og de byttet til seg bomull fra romerne. Det hendte også at de rikeste kunne få tak i silke. Den keltiske ullen var av god kvalitet, og det var status for en romer å ha en kappe av keltisk ull. Fargene var klare og ofte vevd i rutemønster. Det var ikke noen form for klansfarger eller klansruter, man gikk i det man syntes var pent.
De brukte planter til å farge stoffene. De klarte å fremstille de fleste farger, inkludert blå, rosa og svart. Selv om fargene beskrives som veldig fine og klare av samtiden, må vi huske på at det tross alt var plantefarger de brukte. Bruk duse farger.
Druidene går i hvitt. Dette betyr ikke at hvit er en forbudt farge for andre, men kelterne ville nok heller vise seg frem i klare, fine farger enn hvitt som ble fort skittent. Selv ikke en fattig kelter ville gå i skitne og slitte klær.

Vams

Vamsen er laget av ull og holder deg varm og tørr. Vamsen ble brukt i over tusen år og er et utrolig nyttig plagg for en liver å ha, så alle på liven bør ha en vams. Kelteren bar den til midt på låret, og gjerne i rutete mønster. Mennene kunne også ha den uten ermer og med lang splitt i halsåpningen, som en vest.

Syanvisninger

Sy sammen fordelen og bakdelen i skuldrene. Husk å la det bli igjen en åpning til hodet. Sy sammen ermene og sy dem på plagget. Sy sammen sidene til der kilene skal begynne. Sy i kilene. Ull rakner ikke og man trenger bare å brette en gang når man kanter.

Peplos

Peplosen er en mote som kom fra Romerriket. Den har ved livens start vært et vanlig plagg lenge. De mest moteriktige bruker mer stoff og variasjoner av den slik som brukes i Roma på denne tiden. Et bånd knytes høyt omkring livet og kjolen er lukket på skuldrene med pene spenner. Den er det enkleste plaget å sy, men kan varieres på flere måter.
Enklest er det å sy et rør som festes på skuldrene.
Man kan lage den ekstra lang og brette den ned øverst ved skuldrene.
Man kan også brette den over beltet.
En litt mer krevende variant er å sy den todelt, et skjørt og en topp.
De peplosene man har funnet var 1.37-1.68 m høye og 2.4 til 2.68 m i omkrets.
Mye stoff var et tegn på rikdom.

Syanvisninger

Peplosen syes som et rør. Klipp ut to firkanter, eller en stor og brett i to, og sy ned langs sidene (sikk-sakk-linjene). Hvis du vil brette ned den øverste delen syr du ikke hele veien opp.

Kjole

Kjolen er en gammeldags mote. Den brukes typisk av eldre roller som ikke bryr seg så mye om moten.

Syanvisninger

Kjolen sys som en lang vams.

Omslagsskjørt

Det er blitt funnet et omslagsskjørt i rutete mønster.

Syanvisninger

Omslagsskjørt er bare et firkantet stoffstykke som er plissert eller rynket øverst og festet med et belte.

Underkjole

Man vet lite om hva kelterne hadde under klærne sine, men man kan anta at de brukte en underkjole i lin eller bomull under peplosen, laget som en stor firkant, bredere enn peplosen. Underkjolen stakk frem over ermene.

Syanvisninger

Sy sammen sidene. Øverst samler du den med et par sting med jevne mellomrom. Du kan også bruke små perler eller små nåler til å samle dem.

Serk

Serken er en underkjole av lin eller bomull som man har under kjolen. Blir det kaldt kan man også ha en underkjole i ull.

Syanvisninger

Serken sys på samme måte som en kjole.
 

Underskjorte

Mennene hadde antageligvis skjorter i lin eller bomull, i snitt som en kortere versjon av serken.

Syanvisninger

Skjorten sys som en vams, med eller uten kiler.

Annet undertøy

Man har ikke funnet noe bevis på at kelterne brukte underbukser, men det er ikke dermed sagt at de ikke gjorde det i det hele tatt! Det er mulig de gikk med lendekleder. Romerne brukte pozuma, en tanga-lignende underbukse og strophium, et langt bånd viklet omkring bysten for støtte.
Vi krever ikke at du skal være saklig helt ned til underbuksen, hvis du ikke vil. Vil du gå i moderne BH så gjør for all del det. Poenget her er å være diskret. La Donald-bokseren bli hjemme og vær diskret når du skifter.

På føttene

Kelterne kunne ikke strikke, men de kunne nålebinde. De brukte hoser eller foret skoene med tørt gress for å holde føttene varme og tørre.
Men: vi vil ikke at noen skal bli kalde og våte på føttene. Har du ikke annet så bruk for all del strikkede ullsokker (i en diskret farge)

Gode sko er viktig å ha. Kelterne sydde sko og sandaler av lær. Andre livesko eller vanlige småsko g&aringr helt fint. URL har flere typer sandal- og skomønster om du vil lage sko selv. (Det er lettere enn det høres ut) Vi vil helst ikke at du går i militærstøvler eller fjellstøvler, men må du, ber vi om at du lager en gamasje e.l. til å kamuflere dem med.

Syanvisninger

Tegn av føttene dine på stoffet til sålene. Tegn hosene på skrå så lange du vil ha dem, enten til under kneet, eller helt opp på låret. Husk å lage dem såpass stramme at de ikke detter ned, men ikke så stramme at du ikke kan sitte på huk. Knyt rundt bånd for å holde dem oppe, eller knyt dem fast i et belte.

Bracca

Kelterne brukte vide og lange ullbukser som ble bundet opp nederst. Braccaene oppsto trolig blant kelterne og spredte seg siden til resten av verden. Også kvinner kan bruke bracca. De hadde typisk rutet mønster.

Syanvisninger

Klipp ut de to delene, et for hvert ben. Det letteste er å tegne av en gammel olabukse og legge til mye i skrittet. Gjør bena ekstra lange (de skal gå til gulvet), og legg også til ca. 10 cm i bredden på bena. Livet skal være høere enn en på en vanlig bukse. Sy først sammen hvert ben, sømmen skal være på innsiden. Så syr du de to delene sammen. Brett ned stoffet øverst og sy i en løpegang. Buksene strammes ved anklene med bånd som man surrer rundt utenpå stoffet.

Kappe

Kelterne hadde sommerkapper og vinterkapper. Sommerkappene var lette og var formet som en firkant som ble lukket på høyre skulder med en fin nål.
Om vinteren hadde de tykkere halvsirkelkapper med hette, foret med fargerikt stoff. Disse kappene var impregnert slik at de ble helt vanntette. Det var status for en romer å ha en keltisk kappe.
Kvinner kunne også ha firkantete sjal, gjerne frynset opp i kantene.
Sjal og kapper var ofte i rutete stoff.
På liven kan du bruke alle varianter av disse kappene. (f.eks. halvsirkel kappe uten for og hette)

Syanvisninger

Druider

Druidene går i hvitt. Enten helt hvitt, eller en hvit kappe eller kjortel, eller lignende. Det trenger ikke å være helt hvitt (det var sikkert vansklig å få til), det kan gjerne være offwhite eller en annen hvittone.

Kjortel

Kjortelen lages som en lang vams.

Syanvisninger

Kjortelen sys på samme måte som en vams eller kjole.

Krigere

I krig kunne rike keltere ha ringbrynjer, langsverd, store skjold, hjelmer og spyd. Basisutstyret var skjold og spyd. Noen hadde også pil og bue og slynge. De lange sverdene hang på høyre side fra et belte av metall og lær. Sverdene var av god kvalitet og ofte pent pyntet. Alle som har sverd må ha en slire til den. Man gikk ikke og bar på sverdene sine hele tiden. Det var slitsomt og uhøffelig.
Skjoldene var 1,1-1,4 meter høye ovaler laget av tre, noen ganger forsterket med skinn. De var malt i fine farger og ble brukt som offensive våpen så vel som defensive.
Spydene kunne være 2.5 meter høye.
Hjelmene var av bronse, jern eller skinn. De var helt runde, som skåler. De ble gjerne pyntet med høye pigger, en brem, eller kinnstykker. Noen hjelmer var nesten overdrevet pyntet (f.eks. med en stor fugl på). Disse ble mest sannsynligvis brukt bare til pynt eller seremonier.
Før 300 f.kr. ble ikke noen form for rustning brukt. Da var det vanlig for kelterne å sloss nakne. Siden ble ringbrynjen oppfunnet, og tradisjonen med å gå i kamp naken var borte da Ceasar invaderte landet.

Sminke og andre skjønnhetsartikler

Kelterne brukte sminke, både kvinner og menn. Den ble for det meste laget av bær. Øyenlokkene, øyenbrynene, kinnene, leppene og neglene kunne få farge. De hadde speil av bronse eller jern. De hadde også barberhøvel og pinsett til å fjerne uønskede kroppshå. Kelterne var forfengelige.

Tilbehør

Smykker

Kelterne hadde mange og utsøkte smykker. De hadde detaljerte mønster og var i gull, bronse, jern eller andre metaller. Ringer ble båret på armer, ben og tær, ringer på fingrene var ikke vanlig. Piercing var vanlig, særlig blandt krigerne.
Torquen, som er det mest karakteristiske av keltiske smykker var et symbol på makt. Det var krigere, høvdinger, deres familie og andre med makt som bar dem. Torquen hadde magiske evner og ble også brukt til beskyttelse, og ble alltid båret i krig.

Hår

Håret skulle være tykt, lyst og langt. For å bleke det vasket de håret med kalk. Kvinner hadde så langt hår som mulig, mennene hadde rundt skulderlengde. Håret ble båret i fletter.
Unge krigere pleide å klippe håret kort og sette det opp i piggsveis.

Hvordan det var med skjegg er noe usikkert. Det virker som om det var vanligst med store barter, men helskjegg og barbert forekom også.

Taske

Tasken er nyttig til å ha ting i. Den henges i beltet og man kan ha offlive-ting som medisiner i den hvis man må. Frukt eller annet smått å spise er det også fint å bære med seg.
Tasken kan lages av lær eller stoff. URL vil prøve å holde taskekurs i løpet av mai.
Kelterne hadde ofte en liten pung som de bare bål-starte ting i, som knusk og flint, slik at de alltid kunne lage seg et bål. Denne ble bært bak på beltet.

Utgårspose

Utgårspose er en pose med offlivestasj i. Alt som er i denne posen er ikke med på liven. Her oppbevares ting som nøkler, medisiner, lommebok og andre "usaklige" ting. Posen merkes med en tydelig utgårsrune.

Belte

Menn gikk alltid med et lærbelte. Kvinnene kunne bruke lærbelte, flettede snorer, metallbelter eller også gå uten.

Vannflaske

Alle må ha en vannflaske og drikke av den ofte. Det kan være en fin glassflaske, eller en kamuflert brusflaske. Det enkleste er å surre den inn i et tøystykke. Penere og mer praktisk er det å sy den inn i et stykke skinn. Ikke glem å skjule korken også, og ikke bruk en Colaflaske ettersom den har veldig "avslørende" form. Flasken bør ha en hempe slik at den kan henge i beltet.

Kniv

Kniv må alle ha. Den kan brukes til det meste, ikke minst til å spise med. Kniven skal ALDRI brukes som våpen.

Andre viktige ting

Klokker brukes ikke. Må du vite hva klokka er for å ta medisiner eller noe, gjemmer du den godt nedi tasken eller utgårsposen og tar den bare frem når du er alene.
Mobilen legges igjen hjemme. Hører vi en eneste mobiltelefon blir eieren sendt hjem. (ILene vil ha mobiltelefoner i tilfelle det trengs).


Av Karoline. Sist endret 28. mai 2002
Grafikken er hentet fra Celtic Web Art

 

Publisert 29. nov. 2011 09:38 - Sist endret 12. des. 2011 15:18