Samfunnsgeografen dater Siri

Siri Steen Selvig er, fra februar, den nye studiekonsulenten for Samfunnsgeografi. Samfunnsgeografen inviterte henne ut på date. Date ja, på Trygve – slik det skal være.

Jeg ser for meg dating som en pyramide snudd opp ned. Man skal starte med det ufarlige og vide; ”det var leit at det snødde i natt”. Etter hvert som samtalen snevres inn dannes muligheter for «common ground». En date fanger opp den litt pinlige stemningen som kan oppstå når man møter noen for første gang, så hvorfor ikke kalle en spade for en spade og et intervju for en date?

Er du her ofte? (Les: hvor lenge har du vært tilknyttet Universitetet i Oslo?)
  - Jeg startet i stillingen i februar, så jeg er fortsatt ganske ny.
Ja, jeg så du hadde vært tilknyttet Universitetet i Bergen?
  - Der har jeg vært i syv år, først som student og så har jeg jobbet i administrasjon. Så jeg er ganske ukjent her enda. Her er det forresten første gang jeg er.
Oi, da skulle jeg kanskje sagt hvor Trygve var.
  - Hehe, nei – det er jo sånn man blir kjent da.
Ja, det er sant.. Hmm..(Pinlig stillhet: Ser ned i koppen. Ser ned på bordet. Det er laget av tre.) Jeg googlet deg litt forresten, og så at du har skrevet om suburbaniseringen i Estland?!
  - Ja! Det var masteren min.
Ikke akkurat den mest sexy problemstillingen kanskje?
  - Nei kanskje ikke, men Universitetet i Bergen har en utvekslingsavtale med universitetet i Tartu, og så er det kanskje mer interessant enn hva det høres ut som. Etter at sosialismen falt ga det seg litt underlige utfall i suburbaniseringen. Som at noen for eksempel bygde et rundt hus i skogen utenfor byen. Uten å tenke på innlagt vann, strøm eller veier, men bare fordi de kunne.
Ah, det er kult. Jeg har vært i Estland en gang. Bilen vår ble stjålet.
  - Ja, sånt kan jo skje...
Jepp, hm... Hva gjorde at du endte opp på Samfunnsgeografi da?
  - Etter videregående visste jeg ikke helt hva jeg skulle gjøre, jeg jobbet litt i barnehage og med forskjellige strøjobber. Og så reiste jeg for pengene jeg tjente. Jeg bodde tre måneder i Barcelona.
Barcelona, det er flott!
  - Ja, jeg skulle lære spansk. Men det ble ikke så mye spansk da.
Haha, jeg kjenner til det. Jeg bodde fem måneder i Berlin for å gå på tyskkurs.
  - Da snakker du vel tysk da?
Ikke akkurat.

Hadde vi nådd et «tipping point»? Jeg siterer fra internett: «When two people find common ground based on common experiences, it can give rise to extraordinary even legendary relationships». Wow, Samfunnsgeografen + studiekonsulenten Siri = ... Samfunnsgeografen forsøker å plukke opp tråden:

Forresten, da jeg bodde i Berlin arbeidet jeg som sex-chat-girl. Hadde du noen litt spesielle jobber i Barcelona?
  - Ehh, hva?

Samfunnsgeografen hadde blitt litt for ivrig. Ifølge internett er kontroversielle temaer på første date tabu. Ja, blant en av ti no-nos, helt der oppe med hagearbeid, antikviteter og giftemål. Tråden må plukkes opp igjen, roligere denne gang:

Blir det GIS til neste år?
  - GIS ja! Det blir det, nesten 100 % sikkert. Men bare nesten. Nei forresten, det blir GIS. Det er viktig for oss.
GIS er viktig ja. Har du hatt GIS?
  - Nei. Men det er jo et viktig praktisk verktøy for geografer.
Jeg vet egentlig ikke hva det er en gang, men jeg har jo skjønt at vi skal være opptatt av det.
  - GIS er bra. Men jeg tror ikke jeg kan være seminarleder som Målfrid enda.
Ja, Målfrid er her enda, har hun lært deg å tusle stille i gangene?
  - Siden jeg ikke har særlig bakgrunn som studiekonsulent så er det supert å ha Målfrid rett nede i gangen. Alle på fakultetet har vært veldig hjelpsomme nå i starten, det er viktig når man er helt ny.
Du er helt ny i gamet ja, har du hatt noen studentkonsultasjoner enda?
  - Nei, jeg har vært mest på kommunikasjonskurs og andre kurs, sånn for å lære hvordan man skal være overfor studentene.
Så hva er det viktigste du har lært der? Hvordan skal en god studiekonsulent opptre?
  - Nøkkelen er visst å ikke gi råd, men veiledning, slik at studentene kan gjøre sine egne valg.
Å ja, men det må vel være ganske fristende å bare skjære igjennom noen ganger; ”pokker heller liksom, med det her får du aldri jobb”!
  - Tja, ja det kan det jo være. Vi er her jo for å hjelpe studentene så godt vi kan, og det er jo det aller beste med jobben. Masse direkte kontakt med studentene, men dere må nok gjøre deres egne valg.
Du forresten, dette er noe jeg og i alle fall de fleste andre førsteklassinger lurer på: Hva blir man egentlig? Alle er så vage. Vi får alltid høre at vi skal få jobb, men hva blir vi sånn i praksis? Utenom studiekonsultent da.
  - Hehe, i følge kandidatundersøkelsen får de aller fleste med bachelor i Samfunngeografi jobb. Men det er jo så mye forskjellig; staten, plan og bygningsetaten...
Men hva, sånn konkret?
  - Hm, man ser mange med bachelor eller master i samfunnsgeografi i for eksempel departementene. Også er det mange i jobb i kommunene og for ulike organisasjoner. Så det finnes jobber til dere der ute.
Det er jo betryggende! Men du, har du vært mye på sånn kaffedate før?
  - Det har jo blitt en del kaffedrikking opp gjennom på universitetet ja.. eller hva mener du?
Jeg mener kaffedate, date liksom, sånn som nå. For nå må vi finne «common ground» snart. Bonde liksom. Det er i alle fall det jeg har lest.
  - Å ja, hva slags musikk liker du?

Aha, en date er et intervju er en date. Siri stiller spørsmål, Samfunnsgeografen svarer og spør om noe nytt. Samtalen flyter. Kan vi tenke oss at Samfunnsgeografen har funnet «common ground» med Siri på vegne av samfunnsgeografistudentene? Og samtidig huske på internetts lovnad om «..extraordinary even legendary relationships.»? Ja, det kan vi!

Emneord: common ground, studiekonsulent, pinlig stillhet, date, Trygve Av Jørgen Aske
Publisert 27. apr. 2011 09:38 - Sist endret 27. okt. 2017 13:42
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere