MINI·KOSTYMEKOMPENDIUM

 

MINI·KOSTYMEKOMPENDIUM

Dette er ment som en rask hjelp til deg som ikke allerede har et passende romerkostyme til romerpikniken, det fins altså mye mer elaborerte måter å gjøre dette på. Vi er høyst tolerante, men ikke kom i f.eks. jeans eller korsett. Vær så snill og gjør et forsøk på å se ut som en antikk romer.

 1. STOFF
  Ull, bomull, lin, silke, dvs det skal se naturlig ut. Vevde stoffer. Ikke trykte mønste, blomstrete, brokade og fløyel. Tenk draperinger og lag på lag. Det trenger ikke være hvitt, men ensfarget ser mest riktig ut. Unngå snøring, maljer osv.

   
 2. ENKELT·KVINNEKOSTYME
  • Enkel peplos ("rørkjole")
   Dette er verdens enkleste kjole :) Man trenger ca 2m x 1,4 m stoff, avhengig av sin omkrets og høyde. Så syr man sammen de to kortendene så man får et rør. Skuldrene festes sammen ved å sy, eller man kan bruke to spenner, kiltnåler, glorete brosjer e.l. Knyt en snor eller et stæsjy bånd som belte under bysten.
   Tegninger av Überurl

   Under kjolen kan man ha en serk.

  • Alternativ: Romerifisert serk
   Ta på deg en enkel ikke figursydd serk eller kjole (se URLs kostymekompendium) i lin, bomull eller ull, uten snøring og dill. Knyt et stæsjy bånd under bysten.

   
 3. ENKELT·MANNSKOSTYME
  • Enkel tunika
   En bred rektangulær bit foran og en tilsvarende bit bak, sys sammen på skuldrene (kortende) og i siden så det blir et hull til hodet og et til hver arm. Tunikaen skal gå ca til knærne. Ta et belte omkring. Husk at den blir kortere når du tar på beltet. Eventuelt trange knebukser under.            
   Tegninger av Überurl

  • Alternativ: Romerifisert vams
   Ta en enkel, lang vams (se URLs kostymekompendium) uten snøring og dill og ikke bukser. Ta et belte om livet.

   
 4. TILBEHØR
  På føttene: Lavhælte sandaler eller enkle skinnsko. Tåringer er kult.
  På hodet: Kvinner kan ha et slør/sjal drapert over hodet/skuldre/overkropp (f.eks. et pashminasjal). Kunstferdig oppsatt hår.
  Kappe: Romerne hadde ikke strut, men allskens kapper går ellers bra.
  Dingeldangel: Det var ikke vanlig med beltetaske, ølkrus og masse dill i beltet, man hadde jo slaver til å bære. Smykker, derimot, i "gull og edle stener" er kult, og for menn, en enkel borgerring i jern.

   
 5. MER·INFORMASJON
 

 

 

Av Überurl. Sist endret: 5. mai 2003.

Publisert 19. juli 2009 16:55 - Sist endret 26. juni 2014 10:06