GRESKE GUDER OG GUDINNER

 
Guder Gudinner
Apollon Hermes Afrodite Hera
Ares Pan Artemis Hestia
Dionysos Posseidon Athene Nemesis
Hades Zevs Demeter Persefone
Hefaistos  

 

Zevs

Zevs er overhodet for gudene på Olympen, og himmelrommet er det egentlige området hans. Han hersker over været, og blir bla kalt Skysamleren, Skysvartneren og Lynsvingeren. Lynet er våpenet hans, og kjennetegnet hans er en lynkile med blomsterlignende styrefjær. Han har også et skjold, aigiden, et geiteskinn som sprer lyn når han rister det. Ingen mennesker kan se det uten å ta stor skade. Ørna er fuglen og budbringeren hans, og eika og fjelltoppene er hellige for ham.
Zevs verner også om husholdet, slekta, vennskapet og bysamfunnet. Han beskytter både arvet og ervervet gods, og er redningsmannen som berger folk fra nød. Han verner også om uskrevne lover og tar seg av dem som ber om hjelp. I tillegg tar han vare på gjestfriheten og beskytter fremmede som ellers ikke beskyttes av bylovene.
 

Sønn av Khronos og Rhea. Lillebror til Hestia. Gift med søsteren Hera,

Med sin første kone Metis(klokhet, forstand) fikk han datteren Athene,

Med Themis (gudinne for lov og orden) fikk han de tre Horaene (gudinner for årstidene) :
Evnomia (orden), Dike (rettferdighet) og Eirene (freden)
og de tre Moirene (skjebnegudinnene) :
Klotho (teinen), Lakhesis (spinnersken) og Atropos (den som klipper av livstråden)

Med Evrynome fikk han Kharitene (gudinnene for ynde og lyst) :
Eufrosyne (gleden), Thaleia (den blomstrende) og Aglaia (den strålende)

Med Mnemosyne (minnet) fikk han de ni Musene;
Kleio, Euterpe, Thalia, Melpomene, Terpsikhore, Erato, Polyhymnia, Urania og Kalliope.

Med Maia fikk han Hermes

Med Leto fikk han Artemis og Apollon

Med sin søster Demeter fikk han Kore (Persefone) og Iakkhos
Hera Hera har som oppgave å verne om ekteskapet og å hjelpe husmora og hustrua. Av og til er hun også fødselshjelper, men vanligvis tar Eileithya, fødselsgudinnen, seg av det.
Hera er en stor og mektig gudinne, og blir fremstilt som en vakker og staselig kvinne med store øyne og hvite armer. Hun er gift med Zevs, som også er broren hennes. De to krangler stadig, og Hera er rasende over Zevs' stadige utroskap.

Gift med broren Zevs

Mor til Ares, ungdomsgudinnen Hebe og smedguden Hefaistos.

Demeter Demeter er gudinne for åkerbruk. Hun får såkornet til å spire og gir jorda og åkeren grøde. Av alle gudene og gudinnene er hun den mildeste og høyest elskede.
Demeter blir ofte avbildet med et høyt hodeplagg, og kjennetegnene hennes er valmuen og akset.
Demeter er Zevs' søster, og har to barn med ham; Kore (Persefone) og Iakkhos.
Persefone
(Kore)
Persefone er dronning i dødsriket. Kjennetegnet hennes er granateplet.
Hades forelsket seg i Kore og tok henne med seg ned i underverdenen. Demeter lette fortvilet etter datteren sin i ni dager og netter, uten å finne spor etter henne. Til slutt fortalte Helios(solen) hva som hadde hendt. Demeter trakk seg tilbake fra jorda og sørget over tapet av datteren, noe som førte til at kornet sluttet å spire. Menneskene sultet
og gudene fikk ikke lenger offergaver. Det hele endte med at gudene sendte Hermes til Hades for å be ham om å la Kore komme tilbake. Han gikk til slutt gikk han med på dette, men før hun dro, gav han henne kjernen fra et granateple (de dødes mat) å spise. Etter det kunne hun ikke glemme dødsriket, og det endte med at det ble bestemt at hun skulle bo en tredjedel av året hos Hades og være hans kone og herskerinne over de døde, og den resterende tiden hos moren sin. Når hun er hos Hades, sørger Demeter og åkrene vil ikke bære grøde.
Datter av Zevs og Demeter. Søsteren til Iakkhos.
Athene Athene er datter av Zevs og Metis, men ble født av Zevs. Fordi Metis var like klok og modig som Zevs, var han redd at barnet hun bar ville kunne styrte ham. For å hindre dette, slukte han Metis. Senere fikk han svært vondt i hodet, og da ingenting hjalp, sendte han til slutt bud på Hefaistos, som kløyvde skallen hans. Ut sprang Athene, en ung, vakker jente med brynje og spyd i hånda.
Athene er dobbel i vesen, både krigersk og fredelig, jomfruelig og moderlig. Hun er visdomsgudinne, og sammen med Hefaistos, gud for håndverk og kunst. Hun fant bla opp vogn og skip, plog, lærarbeid, pottemakeri, billedhoggerkunst og malerkunst. Hun lærer fra seg kvinnekunnskaper som veving, spinning og koking. Hun fant også opp fløyta og trompeten, men vil ikke spille på dem, for hun synes ikke hun er vakker med oppblåste kinn. Sammen med Zevs er hun by- og statsbeskytter. Athene er også krigsgudinne, men ikke på samme måte som Ares. Der han er brutal og rå, kjenner hun ingen glede ved kamp, men er heller for fornuft og planlegging. I motsetning til Ares som er en blodbadets gud, står hun for en krig med mål og mening. For Athene er krig kun et middel for å tvinge fram fred.
Hun beskytter de virkelige heltene, de som er kloke i kamp, men også rettferdige. Nike, seiersgudinnen, følger henne.
Datter av Zevs og Metis
Apollon Apollon ble født på øya Delos der det var et viktig tempel til ham. Han var gud for kunst, musikk og legekunst. På grunn av at han også er lysets gud blir han ofte forvekslet med den egentlige solguden Helios.

I likhet med sin søster, bruker Apollon også pil og bue, og hans første bragd var å drepe dragen Python som hadde jaget moren deres. Han ble også skytsgud for orakelet i Delfi.
Apollon er framstilt som en ung vakker mann med gyldne lokker. Han er en utmerket lyrespiller og sanger.

Apollon giftet seg aldri, men han hadde diverse forhold til både nymfer og dødelige kvinner, og noen av disse resulterte i barn.
Men det var ikke bare unge kvinner Apollon likte, han koste seg like gjerne med unge menn.


 

Sønn av Zevs og Leto, og tvillingbror til Artemis

Far til Orfevs og Asklepios.

Artemis Artemis ble født før broren sin, og da hun så hvordan moren led under fødselen bestemte hun seg for at hun skulle aldri få noen barn. Hun sverget å være jomfru.

Artemis er en jaktgudinne, men hun er også beskytter av ville dyr. Hun hjelper også til ved fødsler. Hun har en bue som er smidd av Hefaistos, og piler fikk hun av kyklopene. Pan gav henne jakthunder, og Zevs gav henne 50 nymfer som følger henne. Artemis jakter ofte i måneskinn, og hun blir av og til sett på som månegudinne. Hun elsker dans og korsang, og i forbindelse med dette er hun ofte i selskap med broren Apollon.

Artemis er ofte fremstilt som er ung jente kledd i en kort jaktkjortel.
Datter av Zevs og Leto, og tvillingsøster til Apollon.
Afrodite Afrodite steg opp av bølgeskummet i den første tida. Hun er kjærlighetsgudinne og kan stelle i stand masse trøbbel med dette. Hun har et gyllent belte som gjør bæreren uimotståelig for alle som er rundt. Dette beltet kan hun finne på å låne ut.

Eros er den av Afrodites barn som er mest kjent. Han flyr rundt og skyter kjærlighetspiler i hjertene på folk. Hvis han skyter en blypil blir det ulykkelig kjærlighet, men hvis han skyter en gullpil blir det lykkelig kjærlighet.
Afrodite er gift med smedguden Hefaistos,

Med krigsguden Ares fikk hun fire barn:
Eros, Phobos, Deimos og Harmonia.
Ares Ares er krigsguden i gresk mytologi, men det er ikke dermed sagt at han er en stor kriger. Han er rå og brutal, og det var få steder i Hellas at han ble dyrket på linje med de andre gudene. Når Ares hører lyden av kamp tar han på seg hjelmen og rustningen og styrter vill av glede inn i kampen. Det er ikke så nøye for han hvem som vinner bare blodet flyter. Han blir fulgt i kamp av sine sønner Phobos og Deimos (frykten og skrekken),og Eris (splidens gudinne) og Enyo (drap). I hans følge finnes også Smerte, Panikk, Sult og Fortapelse.

Ares er oftest fremstilt i fullt krigsutstyr. Ares har få gode sider. Han er ikke en spesielt god kriger (Athene er bedre), han er ikke kjent for sitt mot, og han er heller ikke spesielt smart. Mange av de olympiske gudene har ikke veldig mye til overs for Ares.
Sønn av Hera, muligens også Zevs.

Med Afrodite fikk han fire barn:
Eros, Phobos, Deimos og Harmonia.
Hefaistos Hefaistos er ildens og smedkunstens gud. Hefaistos har en kraftig overkropp, men han er halt. En forklaring på hvorfor han er halt er at han var så stygg da han ble født at Hera ikke ville vite av ham, og hev ham utfor Olympen. Der landet han i sjøen, og ble oppdratt av nymfene Thetys og Eurynome. Som hevn mot Hera laget Hefaistos en gyllen trone som han sendte til henne. Når Hera satte seg i den klarte hun ikke å komme opp igjen. Gudene sendte bud på Hefaistos, men det var bare etter at Hera lovet at han skulle få Afrodite til kone at Hefaistos ville frigjøre Hera.

Hefaistos har en smie på øye Lemnos og han er berømt for å ha laget mange ting av metall. Han har laget lynkilene til Zevs, skjoldet til Athene, og pilene til Eros.
Sønn av Zevs og Hera
Hermes Hermes er gudenes sendebud. Han er også gud for handel, landeveier og veltalenhet. Han er også tyvenes og røvernes gud. Hermes er også litt av en rakker. Da han bare var et spedbarn stjal han skallet fra en skilpadde, og alle kuene til Apollon. Hermes tok tarmene til en av kuene og spente dem over det tomme skilpaddeskallet og skapte den første lyren. Da Apollon kom å ville ha tilbake kuene sine, ble han så betatt av lyren at han lot Hermes få beholde kuene mot at Apollon fikk lyren. Fordi han er gudenes sendebud har Hermes så vinger på sandalene sine. Han er av og til også framstilt med vinger på hatten og stokken sin. Hermes er også den som har som ansvar å følge de dødes sjeler ned til dødsriket. Sønn av Zevs og pleiaden Maia
Dionysos Dionysos er vinguden, men også gud for jordbruk og teater, spesielt tragedien var viet Dionysos. Dionysos er sønn av Zevs og prinsessen Semele. Da Semele ble drept av en av Zevs lynkiler tok Zevs fosteret inni magen hennes og gjemte det i låret sitt. Seinere ble Dionysos oppdradd av nymfene i Nysa. Dionysos levde som regel blant menneskene på jorda i sus og dus. Han hadde en egen sekt med kvinner som tilbad ham i ekstase. Disse ble kalt menader. Teateret på Akropolis i Athen er viet til Dionysos. Sønn av Zevs og prinsessen Semele.
Pan Pan er skogguden og gud for det ville og gjetere. Pan ser litt ut som en bukk med to bukkehorn i panna og hover. En av hans største fritidssysler er å jage nymfer. Nymfen Syrinx ble jaget av Pan, og da hun ba om hjelp fra Zevs ble hun omdannet til et strå. Da Pan ikke fant henne kuttet han ned noen strå, der i blant Syrinx og lagde en fløyte ut av det. Der kommer panfløyta fra. Pan er en gud som liker bråk og spillopper, og er derfor ofte å finne i Dionysos sitt følge. Sønn av Hermes og en nymfe
Hestia Hestia er jomfru, selv om både Apollon og Poseidon har gjort kur til henne. Hestia er gudinne for hjemmet og kjernefamiliens personifisering. Hun lever et stille og rolig liv på Olympen, og har aldri vært på noen store eventyr eller gjort noen heroiske handlinger. Derfor er det ikke noen store historier om henne. Hun var mye tilbedt i Hellas som hjemmets beskytter. Datter av Kronos og Rhea. Zevs storesøster.
Poseidon Poseidon er guden for havene, og storebror til Zevs. Da Zevs hadde drept faren deres delte han, Poseidon og Hades verden mellom seg. Zevs fikk himmelen, Hades fikk underverdenen, og Poseidon fikk havet. Poseidon kan være en ganske temperamentsfull gud. Når han er i godt humør gir han stille hav og gode seileforhold, men når han er sint gir han storm og jordskjelv. Han er også veldig glad i damene og har mengder av barn. Poseidon lever på bunnen av havet i et slott laget av koraller, og reiser gjennom havet i en gyllen vogn trukket av hester. I Trojanerkrigen står Poseidon på grekernes side, men han sørger allikevel over at Troja ble ødelagt siden han hadde bygget den. Storebror til Zevs

Gift med nereiden Afirtrite og sammen har de sønnen Triton som er halvt menneske og halvt fisk.

Også far til kjempen Atlas som står og holder himmelvelvingen oppe, Pegasus den bevingede hesten, Orion og Polyfemos, kyklopen som ble blindet av Odyssevs.
Hades Hades er herskeren over dødsriket. Hans dronning er Persefone som han stjal fra Olympen. Da Zevs forlangte at Persefone skulle komme tilbake ga Hades henne et granateple å spise. Da Persefone spiste dette ble hun trukket til underverdenen. Persefone er der halve året det andre halve året er hun hos moren sin, Demeter. Hades har hjelm som gjør han usynlig som han har fått av kyklopene. Hades er ikke spesielt godt likt av de andre gudene.

Bror av Zevs

Persefone er hans dronning

Nemesis Nemesis er gudinne for hevn og guddommelig rettferd. Hun blir litt misfornøyd når mennesket tukler med naturen og når de i sin arroganse tror at de kan styre naturen. Nemesis blir ofte framstilt som er alvorlig kvinne som holder en pisk, et sverd og en vektskål i hånden. Hun er også kjent som Adrasteia, "hun som ingen kan unnslippe". Datter av Erebos (mørket) og Nyx (natten) som igjen er barn av Kaos

 

 

 

 


Webmistress Sist endret 18. februar 2005

Publisert 29. nov. 2011 09:44 - Sist endret 26. juni 2014 09:26