Syanvisning for calcei

Syanvisning for calcei

Calcei er ankelhøye snøresko, sydd av et stykke. Skoene brukes av auxilia og dessuten sivile romere og er funnet forskjellige steder i romerriket. Du kan gjerne kopiere mønsteret fra meg.

Hvis du trenger hjelp, kan du gjerne spørre meg - jeg har sydd en tre-fire par. Det var forøvrig Anna Helgadóttir som lærte meg å sy skoene.

Materialer

 • Overlær, ikke så tykt. For eksempel i møbelhud-kvalitet.
 • Sålelær til innersålene, tykt.
 • Det samme sålelæret eller sålegummi til sålen.
 • 3 meter ”firkantet” lærsnor til snøring.
 • Tacks, ca 15 millimeter lange, ca 75 på hver fot.
 • Kunstsene (flat), eventuelt vokset lintråd.

Utstyr

Tusj/kulepenn, papirsaks, lærsaks, syl med bøyd og rett blad, hulltang, skinnål, lest, hammer.

Arbeidsgang

 1. Klipp ut mønsteret.
 2. Tegn av mønsteret på baksiden av læret, to speilvendte biter. Marker punktene A-D. Marker snørehullene, men vent med å lage dem.
 3. Klipp ut. Det kan lønne seg å ta mer sømmon enn det som er antydet. Har du tykke ankler kan du prøve å lage lengre om ankelen.
 4. Sy sømmen A-B (og helt ned til kanten). Start øverst og sy skomakersøm.
 5. Sålen tegner du etter din egen fot. Pass på så den ikke blir for stor. Rett ut ”bulker”. Lag en innersåle og en yttersåle, like store, til hver fot.
 6. Brett overlæret under sålen og nest fast godt innpå. Nestingen er for å holde skoen sammen mens du nagler, så du tar lange sting. (Sidesømmen er på innsiden av foten). Den glatte siden av sålelæret er ned. Bruk en bøyd syl, eventuelt hulltang. D er midt foran, og C er midt bak (vær nøye med C!). Klipp små trekanter for å få læret til å legge seg pent under sålen slik man gjør når man syr i stoff. Du må prøve og justere underveis så du ser om det passer. Lag dem trange, de strekker seg. Tips: Hvis det er vanskelig å komme ned i skoen, klipper du litt over vristen så overlæret blir kortere.
 7. Nagl undersålen fast. Den kan være av lær eller sålegummi. Bruk lange spiker (tacks) så de bøyer seg godt mot lesten. Nestetråden må ikke stikke frem i kanten. Nagl en rad rundt kanten men dobbelt ved tåen og hælen, ellers mønster etter behag. Legg i en løs innersåle av lær, ellers får du vondt i foten.
 8. Du må lage en hælkappe av lær (samme læret som overlæret går fint). Den må sys kant-i-kant med sålen, og syes derfor i til sist. (Hjelpefest den gjerne med lim). Det går også an å sy i en pløse.
 9. Klipp slisser til snøringen så de passer til din legg. Klipp to slisser midt foran på overlæret. Bruk en veldig lang lærsnor til å snøre med. Snør med ”skomakersøm”, ikke som en moderne sko. Sett skoen inn med lærfett.

Stell

Skoen og snøresnoren smøres inn med lærfett etter behov, før og etter hvert arrangement. Blir de våte ikke legg dem for nærme bålet/ovnen, da tørker læret ut. Ta innersålen ut ved oppbevaring, så alt tørkes og luftes. Tacks som faller av erstattes hvis det trengs.


Av Tiberia
Gladier tegnet av Felix
Sist endret 1. februar 2002
Publisert 29. nov. 2011 09:38 - Sist endret 12. des. 2011 15:18