Statsbudsjettet 2019

Mandag 8. oktober kom regjeringas forslag til statsbudsjett for 2019. Vi fulgte selvsagt nøye med og her får du en oversikt over de viktigste sakene for NTL UiO. 

Ostehøvelkutt på femte året

Regjeringa fremholder flate kutt i offentlig sektor med den såkalte avbyråkratisering- og effektiviseringsreformen. Budsjettkuttet på 0,5% betyr 27,6 millioner kroner mindre å rutte med i 2019 for UiO. 

Universitet- og høgskolesektoren har de siste tre årene gjennomført kutt på 830 millioner kr. Det er store forventninger til sektoren i Iselin Nybøs langtidsplan, innen både forskning og utdanning. Ved å fortsette med effektiviseringskuttet blir det vanskeligere å innfri disse forventningene.

Økte forskjeller internt

Universitets - og høgskolesektoren har vært kontinuerlig under omstilling i mange år. Generelle kutt, uten å vurdere situasjonen i den enkelte virksomhet, rammer alle og rammer forskning og undervisning.

Budsjettkuttet kommer uten politiske føringer og prioriteringer og offentlige institusjoner "står fritt" til å kutte der hvor det "passer". På UiO bidrar dette til økte forskjeller internt. Det blir større sprik i fakultetenes budsjetter og store forskjeller mellom instituttene. 

Endring i studiestøtten 

I dag omgjøres 40% av studielånet til stipend når du avlegger består eksamen og avlegger studiepoeng. Regjeringen ønsker en oppdeling av omgjøringen, slik at 25% av lånet blir omgjort ved avlagt studiepoeng og de resterende 15% blir omgjort ved fullført grad. 

NTL UiO er negative til denne endringen. Utdanning er ikke bortkastet selv om man ikke fullfører en grad og forslaget står i kontrast til prinsippet om livslang læring. 

Målestrukturen

NTL er fornøyde med at det ikke kom midler knyttet til utviklingsavtalene i år heller. Det pågår nå et arbeid for å forenkle målestrukturen i høyere utdanning. NTL ønsker å være en aktiv partner i dette arbeidet og ser frem til å gi tydelige og konkrete innspill til departementet.

NTL UiO ønsker mindre mål- og resultatstyring. Arbeidsgruppen som jobber med mulighetsstudiet om tilknytningsformer i sektoren skal være klar 1.januar 2019, foreløpig har ikke NTL hatt dialog med denne gruppen.

 

 

Publisert 11. okt. 2018 17:17 - Sist endret 12. okt. 2018 10:25