Landsmøte 2018

Denne uken går NTLs 19. landsmøte av stabelen. I en hel uke skal rundt 300 delegater, valgt av og blant medlemmene, stake ut veien videre for de neste fire årene. Prinsipp og handlingsprogram, uttalelser, egen organisasjon og vedtekter skal diskuteres.

Følg live-stream fra landsmøtet 

NTL UiOs delegasjon består av Natalia Zubillaga, Torgeir Lebesbye, Olav A. Hoemsnes, Tobias Langhoff, Geir Mathiessen, Gabrielle Tandberg, Tom Thorsen, Siv Håberg, Ellen Dalen, Gry Bruland Larsen og Marianne Midthus Østby. 

65 forslag til nytt Prinsipp- og handlingsprogram

NTL UiOs styre har sendt inn 65 forslag til Prinsipp og handlingsprogram (PoH). Av disse er 32 tiltrådt av landsstyret. 13 er ansett ivaretatt, 8 delvis ivaretatt og 12 av våre forslag er ikke tiltrådt. Vi har også sendt inn forslag til endring av finansieringen av kollektiv hjemforsikring for pensjonistene.

Bredt fokus

Våre forslag favner bredt, fra styrking av medbestemmelsen til tariffesting av sekstimersdagen. De endelige voteringene skjer på selve landsmøtet, som er NTLs øverste organ. Vi kan være fornøyd med gjennomslaget vi har fått så langt, men nå gjenstår jobben med å forberede seg og sikre at selve landsmøtet også går for våre forslag. Noen av de sakene vi vil jobbe for omhandler tariff, universitetspolitikk, markedsstyring og egen organisasjon.

Tariff

Fagbevegelsens viktigste oppgave er å sikre de ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Dette gjøres best gjennom kollektive avtaler og rettigheter, ikke gjennom individualiserte arbeidsvilkår. Tariffpolitikken til NTL slår fast at «tariffsystemet i staten først og fremst er en fordeling av verdiskapningen, ikke et belønningssystem for enkeltindivider. NTL vil motarbeide at lønnsfastsetningen blir et ledd i arbeidsgivers mål- og resultatstyring».

Dette må sikres gjennom et tariff- og lønnssystem som har de nødvendige virkemidlene - for NTL UiO er disse at hoveddelen av lønnsdannelsen skal skje sentralt med lønnsutvikling for alle, og der vi har streikerett på resultatet. Vi ønsker at mest mulig at tilleggene skal være i kroner og ikke prosenter, og at ansiennitetsopprykk skal omfatte flere stillingsgrupper. Slik kan vi jobbe for utjevning mellom høyt- og lavtlønte, og likelønn mellom kvinner og menn. 

Politikk for fri forskning

Som en forening som organiserer i universitets- og høyskolesektoren ønsker vi å være en premissleverandør på forbundets politikk på dette området. Sentralt står kravet om at styring og finansiering av høyere utdanning fortsatt skal være en oppgave som ligger til staten og ikke skilles ut i nye organiseringsformer som foretak – der markedsstyringsprinsippene vil bli ytterlige forsterket, de ansattes arbeidsvilkår svekket og der den faglige autonomien kommer under press.

Vi skal fortsatt jobbe for et finansieringssystem hvor størstedelen av midlene gis som basisbevilgninger, på bekostning av den resultatbaserte delen. Dette, sammen med fortsatt individuelle forskningsrett, vil bidra til å sikre den frie forskningen.

Profittfri velferd, utjevning og fellesskapsløsninger

Men vi er også opptatt av at NTL skal være en samfunnsaktør med en politikk for utjevning og fellesskapsløsninger. Vi ønsker et grønt skifte med utgangspunkt i en rettferdig omstilling for arbeidstakerne. NTL UiO har fått gjennomslag for å forby profitt for velferdstjener. Innbyggernes skattepenger skal gå tilbake til felleskapet for å bygge ut og styrke velferdsgoder for alle, ikke til privat profitt.

Avvikle markedsstyring i staten

For å kunne skape det rommet som trengs for mange av disse endringene, må vi endre styringssystemene i staten. Dagens markedsstyring er begrensende, derfor må den avvikles. Det har NTL UiO og landsstyret innstilt på overfor landsmøtet.

NTL har vært en av de viktigste kritikerne mot markedsstyringen i staten. Den pådriverrollen har bidratt til å peke på konsekvensene av markedsstyringen, både for oppgavene vi skal utføre og for de ansatte.

De siste tiårene har ideer basert på markedsstyring lagt viktige premisser for endrings- og styringsreformer i offentlig sektor. Sentrale elementer har vært mål- og resultatstyring, bestiller-utførermodeller, oppsplitting av virksomheter, økt grad av privatisering. Disse strukturelle endringene følges opp med HRs inntog i staten, der individualisering av arbeidsforholdet og svekking av kollektiv representasjon og faglige felleskap er sentrale elementer i personalpolitikken.

Vi forvalter et samfunnsoppdrag

Å legge markedslogikk til grunn for styringen i staten er ikke forenelig med oppgavene i offentlig sektor og står i veien for en helhetlig forvaltning med komplekse mål.  NTL skal være tydelig på at vi vil endre systemene, uten at det betyr at virksomhetene ikke skal ha mål eller forvalte ressursene på en god måte.

Vi driver ikke forretning, men forvalter et viktig samfunnsoppdrag. Derfor kan vi ikke legge en økonomisk bunnlinje til grunn for styring slik de gjør i private bedrifter. Offentlig sektors mål er ikke profitt eller overskudd – men sikre rettferdig og korrekt forvaltning - som bygger på verdier som likebehandling, rettssikkerhet, nøytralitet og faglig uavhengighet.

Verving og organisering

Til slutt, ønsker vi å løfte opp debatten om organisering. Verving er en av de viktigste oppgavene vi gjør. Å være mange gir oss kraft og makt bak våre krav.

NTL UiO er en av de foreningene i NTL med sterkest vekst. Dette skyldes et systematisk arbeid med verving, kombinert med aktivitet og skolering lokalt. Vi mener at vår felles styrke må ta utgangspunkt i, og bygges på, arbeidsplassene.

Fagbevegelsen trenger aktive tillitsvalgte, som er skolerte og med selvtillit til å løfte NTLs saker. Dette kommer ikke av seg selv, men krever en organisasjon som legger til rette for aktivitet lokalt – gjennom fordeling av ressurser ut til lokale organisasjonsledd, og ved å sikre demokratiske prosesser i eget hus. Slik hindrer man passivisering lokalt, og sikrer at makt og krav kommer fra medlemmene og opp i organisasjonen.

Veivalg for de neste årene

Landsmøtet er en av de viktige arenaene for politikkutforming. Hva vi vedtar i Landsmøtets 5 dager, legger føringene for vårt arbeid i de neste fire årene, sentralt og lokalt. Det er klart at NTL UiO skal være en viktig aktør i den debatten. Vi gleder oss!

 

 

Publisert 5. nov. 2018 12:13 - Sist endret 5. nov. 2018 12:27