Revidert budsjett illevarslende for offentlig sektor

Revidert statsbudsjett ble lagt frem 14. mai og det henvises flere steder til både den norske og den danske produktivitetskommisjonen. NTL UiO har lest budsjettet og sammenlignet med forslagene fra Danmark for å se hva som kan bli de konkrete resultatene av budsjettets formuleringer.

I tillegg til at revidert budsjett har en rekke negative forslag for utdanningssektoren, varsler de endringer i offentlig sektor.

I sine henvisninger til den danske kommisjonen trekkes følgende frem:

  • Arbeide systematisk med avbyråkratisering og regelforenkling.
  • Tydelig ledelse og motivasjon i offentlig sektor.
  • Skap konkurranse om alle offentlige oppgaver som egner seg til det.

Helt konkret har den danske kommisjonen foreslått resultatbasert lønn. Det vil si mindre sentral lønnsdannelse, mer lokalt og individuelt. Dette er noe av hovedkjernen bak årets brudd i tarifforhandlingene og vil også bety at streikeretten på lønn avvikles, helt i tråd med det Akademikerne i Norge ønsker seg.

Fra statsbudsjettet kan vi lese at «Effektiviserings- og forbedringstiltak innenfor og på tvers av ulike sektorer må gi håndfaste resultater. Det er viktig å dokumentere merverdier i form av innsparte midler, redusert tidsforbruk, økt kvalitet og mer fornøyde kunder og brukere». Dette er viktig å merke seg for de som tror at Kunnskapsdepartementets reduksjon av virksomhetsmål vil bety mindre byråkratisering og mindre mål- og resultatstyring. Målingen blir ikke mindre, den er bare flyttet fra virksomhetsnivå og ned på hver enkelt ansatt.

I Danmark ønsker man at private tilbydere skal kunne ekspandere inn i den offentlige sektors områder, og dette kan stimuleres ved å blant annet fjerne bestemmelser som krever at statlige virksomheter kan stille krav om at leverandørene skal ha anstendige lønns- og arbeidsforhold.

Målet med avbyråkratisering og regelforenkling kan være bra, forutsatt at den forenkler folks tilgang til velferdsgodene som det offentlige skal forvalte. Forslagene som hittil er kommet viser at målet ikke er forbedring, fornying og forenkling, men nedbygging av offentlig sektor og norsk velferd slik at privat sektor kan finne nye investeringsmuligheter i en velfungerende sektor som er et attraktivt investeringsobjekt.

Den norske kommisjonen er ikke partsammensatt og NTL UiO mener at den har en for smal representasjon og for smalt mandat til å kunne vurdere hvordan offentlig sektor på sikt og i bredt perspektiv kan oppfylle sin oppgave med å gi folk lik tilgang til norges velferd. Offentlig sektor er ikke bare et redskap til å skape produktive borgere. Produktivitet er et middel for å skape bedre velferd – velferden må ikke ofres for å skape høyere produktivitet.

Publisert 15. mai 2014 15:42 - Sist endret 15. mai 2014 20:17