Enighet i tariffoppgjøret: Nå er det opp til medlemmene

Flertallet i LO Stats forhandlingsutvalg sa i dag tidlig ja til et forslag fra riksmekleren. Forslaget innebærer en samlet lønnsøkning på linje med privat sektor. – Med en arbeidsgiver som angrep opparbeidede rettigheter og fokuserte på prosenttillegg og store potter til lokale forhandlinger var det dette vi klarte å hente ut under meklingen. Nå er det opp til medlemmene å bestemme, sier NTL-leder John Leirvaag. 

- Dette er ikke en seier for noen, men vi oppnådde det som var aller viktigst for oss, nemlig å slå tilbake angrepene på det kollektive avtaleverket i staten. Også i framtiden vil tariffoppgjøret i staten fordeles på generelle tillegg til alle, justeringer av stillingskoder og lønnsrammer og avsetninger til lokale forhandlinger.

Rammen i oppgjøret blir om lag 3,3%, og er dermed på linje med privat sektor. På de laveste lønnstrinnene blir det kronetillegg på mellom 6500 og 8800 kroner, og fra lønnstrinn 54 og oppover blir det et prosenttillegg på 1,98% av lønnstrinnsverdien.

Betydelig pott til lokale forhandlinger

Samtidig blir 1,75%  satt av til lokale forhandlinger i de statlige virksomhetene til høsten. I motsetning til ved de siste oppgjørene ble det denne gangen ikke gitt føringer eller anbefalinger for hva som skal prioriteres i de lokale forhandlingene.

– Regjeringen viser med det store lokale potten uten føringer at de ikke er interessert i verken likelønnsproblematikken eller å jevne ut forskjellene mellom høytlønte og lavlønte, sier Leirvaag.

Justeringer av lønnsrammer og lønnsspenn

Det er gjort justeringer av lønnsrammer og lønnsspenn. Detaljer kommer senere.

Publisert 26. mai 2014 09:46