I kamp for arbeid og velferd

– et foredrag om fagbevegelsens rolle i samfunnsutviklingen.
Velkommen til foredrag av Emil Øversveen, sosiolog ved NTNU og utreder i Manifest analyse.

Bilde av 1. mai-demonstrasjonen på Youngstorget i Kristiania i 1908

Innfelt: Emil Øversveen, sosiolog ved NTNU og utreder i Manifest analyse

Fagbevegelsens viktigste oppgave er å jobbe for å sikre og forbedre medlemmenes lønns- og arbeidsvilkår. Fagbevegelsen skal også sette dagsorden og forme det norske samfunnet, og kjempe for sosiale reformer og for mindre forskjeller. Sammenlignet med andre land er det norske samfunnet kjennetegnet av mindre ulikhet og et felles sikkerhetsnett som skal gi den enkelte trygghet: velferdsstaten.  

Gjennom politiske kamper – for arbeid og velferd – har fagbevegelsen vært avgjørende for utviklingen av velferdsstaten. Fellesskapsløsninger i form av velferdsordninger strammes inn, og den enkelte får mer ansvar for egen velferd. Vi ser en utvikling hvor forskjellene mellom folk øker. Også i arbeidslivet har interessemotsetningene blitt tydeligere. Særinteresser har fått en mer fremtredende rolle på bekostning av solidariteten og helheten.

Hvordan kan fagbevegelsen bruke sin makt til å nå fram i kampen for rettferdighet og velferd i en tid der kollektivet utfordres av individualisering, mer marked og konkurranse med økende ulikhet som konsekvens? Hvilken rolle kan og bør fagbevegelsen spille i samfunnsutviklinga?

Det blir tid til diskusjon etter foredraget, og vi byr på kaffe og te.

Vi minner også om NTL UiOs årsmøte som begynner like etterpå, 20. mars kl. 16.15 i auditorium 2, også Georg Sverdrups hus.

Publisert 12. mars 2024 10:00 - Sist endret 10. apr. 2024 14:17