mat.html

Matlaging

Hva kan vi spise og drikke?

Urlinns øy ligger i et klima omtrent som vårt, kanskje litt varmere. Det vil si at all mat man kan dyrke i Norge i dag, kan vi spise på liven. Eksemper på mat kan være: Potet, korn, mais, tomat, frukt, meieriprodukter, syltetøy, pasta, brød. Mange ferdig-gryteretter inneholder ris, og for enkelhets skyld går det også greit, om noen vil spise slik mat.

Vi kan drikke vanlige drikker som kaffe, te og saft, men ikke brus og selvfølgelig ikke alkoholholdige drikker som øl og vin.
Kakao er en hellig drikk på Urlinns øy, så det drikkes ofte og med en viss takknemlighet til gudene.

Middag lørdag kveld

På Urlinns øy skal vi lage middag i grupper, det vil si at opptil 8 personer skal ha "husholdning" sammen. Har man tenkt gjennom utstyr og hva man skal lage på forhånd, går det veldig bra! Det er spesielt middagen som krever litt ekstra arbeide hvis man skal lage mat på bål. Det tar mye lengre tid enn på komfyren hjemme. Det er lurt og hyggelig for alle å fordele oppgavene, slik at forskjellige lager mat de to helgene, og alle får omtrent like mye "kjedelige plikter". Det er også lurt å gjøre ting to og to, så blir det morsommere. Husk å gjøre alt i spill.
    På forhånd avtales:
  • Hva skal vi spise?
    Enkel mat er best, kanskje en gryte med brød til? Ta hensyn til allergier, vegetarianere etc. Hvis det er noen som absolutt ikke liker en ingrediens, kan den lages utpillbar eller has ved siden av. Vær kanskje litt forsiktig med sterke krydre.
  • Hvem skal kjøpe inn maten, og hvem skal ta den med til liven?
  • Hvem skal faktisk lage maten?
  • Hvem skal bære vann?
  • Hvem skal ta oppvasken? Skal bare felles utstyr vaskes?
  • Hvilket utstyr trengs? Hvem har dette utstyret?
  • Hvem skal ta med utstyret?
  • Hva skal vi ha vann i?
  • Har alle tallerken/bolle, kopp, kniv og skje?

Lunsj lørdag og frokost søndag

Gjør det enkelt og billig. Det greieste er brødmat. Ta med noen brød og litt forskjellig pålegg, så kan dere enten spise sammen eller enkeltvis når dere blir sultne. Litt frukt er også hyggelig.
Vær gjerne mer kreative om dere vil, men det er ikke så mye vits å bruke lang tid på dette, når dere har masse gøy å gjøre.

Hva trenger man?

Nøyaktig hva man trenger avhenger jo av hva som skal spises, men her er noen råd. Husk at tingene liksom skal være fra middelalderen. Redskapene må altså ikke være i plast.
    På forhånd fremskaffes:
  • Noe å bære vann i (ikke plastbøtte).
  • Gryte av jern. Den må kunne henge. Vanlig jerngryte med hull i ørene kan henges på kjetting.
  • Trefot til å henge gryten over bålet på.
  • Tau eller kjetting, s-kroker er nyttige.
  • Fyrstikker
  • Skjærefjel
  • Gode kniver
  • Røresleiv
  • Oppvaskting (f.eks. gryteskrubb/natursvamp, zalo i liten glassflaske, håndkle i bomull). Husk: Ikke såpe i jerngryte!!!
Publisert 21. aug. 2009 15:01