Hr. Bøckmans kostyme 


Foto: Egil Engen

Foto: Lise Hamre

Til anledningen ble sydd vest, brók, stivletter (gamasjer), feltlue, patrontaske og brødpose til en norsk uniform fra Opplandske Gevorbne Infanteriregiment. Hatt, kjole (jakke) og tornist (ryggsekk) hadde jeg fra før av, utlånt fra Det Søndenfjældske Frivillige Musquetær Corps.
Med unntak av vest og brødpose er alle delene sydd i henhold til uniformsreglementet anno 1808. Som kilder ble brukt "Den Dansknorske Hær i Napoleonskrigen" fra Tøyhusmuseet samt kildeunderlaget til Det Søndenfjældske Frivillige Musquetær Corps og Forsvarsmuseet i Oslo.

Vest

Vesten er en sivil vest slik soldatene bar under uniformen vinterstid, eller alene over skjorta ved garnisonstjenenste. Vesten ble sydd etter mønster av artilleriets samtidige uniformsvester, i samme stoffet som rabattene på kjolen slik at de skulle danne en helhet. Dette stoffet er ikke spesielt sterkt, og delene ble først stivet opp med stivelin, og sydd over et sterkt linstoff som fór. Vesten i seg selv er en typisk vest for perioden. Den ble sydd for hånd, og de to klokkelommene sydd i lin.

Brók

Broka ble sydd med "smalt lokk", noe som forvansket syingen en del. Matrialet var mellomgrå, myk ull, og mønsteret ble klippet på skrått av stoffet for å gi en viss strekk, helt nødvendig med napoleontidens åletrange soldatbukser. Derfor er det en stor strekkbelastning på sømmen, som måtte sys for hånd for å få til en strekkbar og samtidig solid søm.

Stivlettene

Disse er i grå vadmel, uten foring og med knapper i sidene. De er sydd helt etter beinet, slik at friksjonen mot bróka holder dem oppe. Disse er meget enkle å sy, og skjuler de ikke helt tidsriktige skoene...

Feltlua

Lua er i grå vadmel, oppslaget er i samme stoff som vesten og rabattene på kjolen. Den delen av lua som er skjult av oppslaget, er i strie for å spare stoff, slik originalen på Tøyhusmuseeet er det. Når lua ikke er i bruk, festes den sammenrullet under patrontaska med to smale reimer. Lua er håndsydd.

Patrontaske

Denne er sydd i 4mm okselær fra Skinnlåven etter en dansk originaltaske. Kjøttsiden vender ut, og er farget svart med bivoks og bensvart. Reima er festet under med to spenner, slik at lengden kan justeres. Den er av samme materiale, men malt hvit med gummi arabicum og malt kritt. Originalt ville patronveska inneholdt en treeske med ferdigpakkede porsoner krutt og kule. Bajonetten er utlånt fra DSFMC. Grove lærarbeider anbefales ikke uten godt verktøy, tålmodighet og sterke fingre!

Brødposen

Posen er en enkel lerretspose i ubleket lerret. Reima på brødposen skal egentlig være en smal, brun lærreim, men jeg valgte å lage en bred, hvit tøyreim, slik at den dannet et brystkryss med patrontaskereima. Originalt ville en slik bred reim ha båret en grenadersabel, men jeg fant det ikke tilrådlig å medbringe en slik. Reimfeste bak er erstattet av et par knapper, slik at jeg kan bytte mellom den brede hvite reima eller den originale smale lærreimen etter behov. Brødposen inneholder bestikk og personlige effekter, slik den ville gjort i 1814.

Teksten er skrevet av Petter Bøckman. Siden er laget av Anne Innes
Sist endret 7. august 2000.

Publisert 19. juli 2009 16:55 - Sist endret 20. nov. 2009 13:25