Historisk bakgrunn

 

KART OVER ROMERRIKET


Tegnet av Magnus Håkenstad. Klikk på kartet for å se det større.

Kartbeskrivelse

Roma er rikets kjerne og verdens største og vakreste by. I fire hundre år har byen hatt ubestridt makt over middelhavsregionen, og med tiden vokst til en strålende metropol med en million innbyggere. Her holder keiserne hoff, og rikets elite lever i umåtelig luksus. I Roma bor også store mengder arbeidsløse plebeiere, som lever på almisser fra keiseren, og de kan lage bråk hvis de ikke får sitt brød og sirkus. Keiser Hadrianus er ikke her så ofte som tidligere keisere, da han utrettelig reiser rundt og overser oppbygningen av riket og dets festningsverker.
Ostia er Romas havneby, og byens viktigste bindeledd til landene over havet. Mare Nostrum (lat: vårt hav, Middelhavet) har de siste hundre årene vært et romersk innlandshav. I uminnelige tider har det vært en viktig handelsvei, og Roma får nesten alle sine varer over havet. Det er lenge siden Romas mektige flåte måtte utkjempe store sjøslag her for å sikre handelsveiene, selv om pirater iblant skaper mindre problemer.

Romerrikets grense mot syd er uklar, og løper ut i sanden i den store afrikanske ørkenen. I Mauretania ligger byen Karthago, som en gang var Romas mektigste fiende. Den ble brent for tre hundre år siden, men har i det siste, under romersk administrasjon, blitt en viktig handelsby.
Egypt er et eldgammelt land, og ruinene som vitner om elverikets stolte fortid tilhører allerede en fjern oldtid. Som de fleste av de østlige provinsene er det svært gresk- påvirket. Egypt er også svært fruktbart, og har lenge vært "rikets kornkammer".
De østligste provinsene, Arabia, Judea og Syria er gamle og rike stater. De har eldgamle historier, og flere deler av området er vasallstater styrt av klientkonger. I provinsen Judea brøt det ut opprør for femti år siden, da byen Jerusalem ble ødelagt av våre seierrike legioner. For noen år siden brøt det ut et nytt opprør, som selvfølgelig ble skånselsløst slått ned.
Armenia og Mesopotamia er nylig erobrede og fortsatt omstridte provinser. De ble inntil nylig holdt av det østlige Partherriket, det eneste store kongedømme som yter Roma motstand. Parthernes fryktede kavaleri klarer enn så lenge å holde våre mektige legioner stangen.
Lilleasia og Hellas er gamle og siviliserte provinser. Gresk kultur og språk er ansett som sofistikert og høyverdig, og det meste av Romas arkitektur og kunst har greske forbilder, eller er direkte kopier. Gresk er det lærde språk, og greske slaver er høyt ettertraktet.

Grensen mot nord, Limes, går fra Nordsjøen langs Rhinen via Donau til Svartehavet. Keiser Trajanus felttog mot de grusomme Dakerne flyttet grensen et stykke over elven. Det er langs denne lange grensen at keiseren har iverksatt byggingen av de største forsvarsverkene, og det er her de største styrkene er samlet. Syv legioner bevokter grensen ved Rhinen, mens ytterligere seks er forlagt langs Donau og i Dacia. Det er ikke uten grunn, for barbarene i Germanias skoger er tallrike, tapre og sterke. Allerede i den guddommelige Augustus' tid oppga man å flytte grensen over Rhinen. Disse barbarene er heldigvis spredt i mange stammer og småkongedømmer, og mange tjener som auxilia, hjelpetropper, for de romerske legioner.
Gallia og Hispania er rike og fredelige provinser. Hispania har vært romersk siden punerkrigene, mens Gallia ble erobret av Julius Caesar i republikkens siste tid. De er befolket av keltiske folk, som nå er grundig romanisert og ser seg selv som en naturlig del av riket.
Britannia er en øy befolket av keltiske stammer, som ble erobret av Keiser Claudius for åtti år siden. Det er en uregjerlig provins, og legionene har ennå ikke kuet de Caledonske stammene helt nord på øya. Men provinsen er rik, og i ferd med å bli stadig mer romanisert. Kelterne som befolker øya er stolte og eiekjære, men med tiden vil nok de og kunne bli mønsterborgere i det romerske rike.

Kilder:

  • Imperial Rome at war, Martin Widrow og Angus Mcbride.
  • I was there- Roman Empire, John D. Clare og Michael Edwards.
  • The Romans in Britain, Cottia Howard og Penny Linniard.
  • Greece and Rome at war, Peter Connoly.
  • Roman Army- wars of the Empire, Graham Sumner.

Av Magnus Håkenstad


{short description of image} Av Überurl Sist endret 29. april 2002
Grafikken er hentet fra Celtic Web Art
{short description of image}
Publisert 29. nov. 2011 09:43 - Sist endret 12. des. 2011 16:01