Amaltheas tribalkostymekompendium

Innledning

Dette kompendiet er laget av oss i URLs gruppe Amaltheas tribe for gi deg som er en ny danser innen magedansgenren tribal en enkel innføring i det grunnleggende tribal-kostymet generelt, og for Amaltheas tribe spesielt.

Det finnes naturligvis mange forskjellige typer drakter man kan bruke, dette er noe hver tribe, hver gruppe, gjør på sin egen måte. Det vi presenterer her passer erfaringsmessig fint som en "startgarderobe", men det fins mange andre måter å gjøre det på, og flere elementer man kan legge til, men som for enkelhets skyld ikke omtales her. Når man har mer erfaring og har kommet med i en gruppe, kan man sammen finne ut sine egne drakter. Målet er at man skal ha noe felles, så man ser at danserne hører sammen, men allikevel en stor grad av individualitet.

Det er stort utvalg i hva man kan kjøpe ferdig, oftest via internett, men det er også veldig morsomt og sosialt å lage endel selv. På slutten av kompendiet vil du finne pekere til forskjellige steder på internett man kan bestille, finne oppskrifter etc.
Spør gjerne om råd og hjelp før du kjøper eller bruker tid på å lage selv.

 

Elementer

 

Choli

Danser med choli

På overkroppen har man en choli. Cholien er hentet fra den indiske blusen som hører til sarien. I utgangspunket er det en utvidet form for bh (altså undertøy :) ), i sin enkleste form et firkantet stoff som knytes bak nakken og om ryggen med bånd. Det fins veldig mange varianter av snitt.
Vi anbefaler at din første choli er i stretch-fløyel/velour, for "alle" har en slik. Den skal ha 3/4 lange ermer og være kort slik at magen synes. Unngå neonfarger. Det er vanlig å henge et smykke ned foran fra cholikanten.

I Amaltheas tribe har alle en basischoli i nervøs/stretch fløyel i en rødtone. Snittet er likt foran og bak og cholien er beskjedent/smalt utringet.


Enkel choli, bakfra.

 

Haremsbukse

 

I tribaldrakten har haremsbuksen sin selvskrevne plass, da drakten ikke er komplett uten. Det er lett å sy en haremsbukse selv. Den skal ha skikkelig vide og lange ben, minst til gulvet før du poser dem opp, og det er best å lage den i et glatt stoff.

 Annes haremsbukse

Tribalskjørt

Utenpå haremsbuksen har man et stort, langt skjørt. Det typiske skjørtet er sort, har tre kapper (volanger), og kan legges ut til en hel sirkel, slik at det står fint ut når man snurrer. Mange triber bruker også fargete skjørt.
Ditt første tribalskjørt bør være sort, for det har alle. Stoffet kan være blankt (f.eks. polyestersateng) eller matt (f.eks. bomull). Tre kapper er det vanligste. Noen har også en farget kant nederst.
Skjørt kan kjøpes mange steder på internett, du kan sy et selv, eller du kan, hvis moten og sesongen tilsier det, være heldig og finne et brukbart skjørt i klesbutikken. Pass da på at det er passe langt, når det henger fra hoften.

I Amaltheas tribe hører det sorte skjørtet med til basisutstyret.

Annes tribalskjørt 

 

Sjal

 

Neste lag på underkroppen er et eller flere trekantete, (heklede) sjal med lange frynser. Du kan hekle selv, eller finne noe i mer eksotiske butikker. Unngå sort eller veldig mørke farger, for det syns jo ikke på det sorte skjørtet. Sjalet kan godt være pyntet med perler eller lignende, men ikke så voldsomt som myntbelter. Det er stilig med et større sjal under og et mindre over.

 

Duskebelte

 

Kronen på verket for underkroppens del er duskebeltet. Duskene kommer i utgangspunktet fra pynt på kamelsadler osv, ikke fra noen spesiell klesdrakt, men de er morsomme for det. Duskebeltet består av to deler:

 1. Et stivt belte om hoften. Mange bruker et belte pyntet med kauriskjell. Dette er for tiden litt i moten, så man finner slike rimelig i de eksotiske butikker (Black & White og tilsvarende). Noen liker den mer indiske stilen.

 2. Dusker. Duskene lager man selv etter smak av garn. Et enkelt mønster er 5-3-1 (se tegningen) - da trenger man 9 dusker. Duskene sys/tres på snorer, som igjen sys på beltet.

Det er lett, og ikke minst morsomt, å lage sitt eget belte.
Noen bruker flere belter, et enkelt belte duskene henger fra, og et stasbelte over. Fra beltet henger dessuten posen med cymbaler.

I Amaltheas tribe har vi noen av duskene i rødtoner.

Turban

Prikken over i-en er turbanen. Alt håret skal være skjult av turbanen, så du må sette det opp i en knute om det er langt. Turbanen består av et oftest sort basisstoff, og minst ett pyntestoff, gjerne flere. Basisstoffet kan være noen meter bomull, et stort skjerf eller lignende. Pyntestoffet kan være hva som helst farget stoff du liker. Det kan være praktisk å ha et slags nettingstoff som pynt, for det er det lett å feste smykker på.

I Amaltheas tribe skal vi ha innslag av rødt i turbanen.

Smykker

I tribal gjelder regelen mest mulig smykker. De "ordentlige" smykkene heter kuchi-smykker.

 1. Om halsen
 2. På magen, hengende ned fra choli-kanten
 3. Armbånd
 4. Øredobber
 5. På turbanen, kjeder og anheng
 6. Alle mulig andre steder du kan feste ting

Tenk "etnisk". Gedigne saker, ikke fislete småting. For å feste smykkene kan man rett og slett bruke sikkerhetsnåler. Sorte sikkerhetsnåler er tilnærmet usynlige.

Sminke

I tribal er sminken en viktig og spesiell del av kostymet. Den har sin inspirasjon fra Nord-Afrika og Orienten.
Det viktigste er eyeliner, mye eyeliner, som brukes til å markere øynene og tegne fantasimønstre og "stammetatoveringer" i ansiktet. Leppene er mørke, og man har løsvipper eller mye mascara.
På finger- og tånegler har man neglelakk.

 

Cymbaler

 

Når man danser tribal, har man alltid cymbaler på fingrene. I beltet henger man en liten pose hvor cymbalene kan være. Cymbalene må sitte stramt. Det er viktig å tilpasse strikken godt. Du må ha bredest mulig strikk, ellers gjør det vondt. (Cymbaler kalles zills på utenlandsk).

Oppsummering

Elementer
 • Turban
 • Choli
 • Duskebelte
 • Sjal
 • Skjørt
 • Haremsbukse
 • Smykker
 • Sminke
 • Cymbaler
Riktig Galt
Choli med 3/4 lange ermer BH med glitter og strass
Langt sort kappeskjørt Skjørt med splitter
Turban Løst hår
Kuchismykker Strass
Duskebelte Myntbelte
Haremsbukse Miniskjørt

 

Papirdukke

 

Figuren under kan du skrive ut og fargelegge (hvis du klikker på den, får du en større figur). Du kan også skrive ut flere figurer (de er like store) og lage din egen papirdukke :)

 

Referanser

 

Illustrasjoner

Tegninger og foto av Anne Innes om intet annet er oppgitt.

Tegninger Foto

 

Av Anne Innes
Publisert 12. des. 2011 13:24 - Sist endret 26. juni 2014 08:40