Unio i streik!

Vi er i streik – utdanning må lønne seg, også i staten!

Unio er i streik for å forsvare tariffavtalen til våre medlemmer. 600 nye streikende møtte til oppstartsmøte for streiken mandag 3. juni på Chateau Neuf. Nå er det dermed 3300 streikende totalt. Vi kan ikke la staten tvinge oss over på en tariffavtale vi ikke ønsker.

Hva er en tariffavtale?

En tariffavtale er en overenskomst forhandlet frem mellom fagforeningene og staten. Avtalen omhandler lønn, vaktlister, diverse tillegg, mm.

Siden 2022 har Unio og Akademikerne hatt en felles avtale med staten.

Tariffavtalen som Unio inngikk med staten sammen med Akademikerne for to år siden har vært bra for våre medlemmer. Avtalen har gjort det mulig å ta tak i den negative lønnsutviklingen for statsansatte med høyere utdanning.  

Unio og Akademikerne er klart størst i staten. Regjeringen ønsker å overkjøre flertallet vårt og gi oss en helt ny avtale vi ikke har vært med på å utarbeide, uten en gang å utrede konsekvensene. 

Forskerforbundet gir høye generelle tillegg til alle lokalt

Forskerforbundet er den største fagforeningen på UiO. Tariffavtalen vi har hatt de to siste årene har gitt forbundet handlingsrom til å fortsette å rette opp skjevheter som har etablert seg gjennom tiår. Statistikken viser resultater, og at det lønner seg for våre medlemmer å være i avtalen fra 2022. Dette er det verdt å kjempe for. 

– På UiO er vi nå en solid gruppe med over 100 streikende. De gjør alle en kjempeinnsats, og jeg minner om at alle medlemmer er i konflikt, sier streikeleder for Unio ved UiO, Belinda Eikås Skjøstad.

Hun er ellers best kjent som hovedtillitsvalgt ved Forskerforbundet.

– Vi får masse støtte fra ulike hold, og det holder motet vårt oppe, fortsetter hun ivrig.

Med avtalen fra 2022 fordeles hele potten lokalt. Forskerforbundet har gitt relativt høye  generelle prosentvise tillegg til alle sine medlemmer, og følger opp sin lønnspolitikk.

– Det er ikke slik at vi gir hele potten til noen få, sier Skjøstad. I fjor valgte vi å fordele hele potten på 5,47 % til alle i vår avtale grunnet dyrtid, men også for å kompensere for lønnsetterslep i sektoren og sikre at UiO rekrutterer og beholder viktig og høy kompetanse i konkurranse med privat sektor og andre institusjoner innen UH-sektoren. Året før fordelte vi det med 1,8 % til alle, og resten ble avsatt til individuelle forhandlinger. 

Politisk maktbruk 

De rødgrønne partiene har alle arbeidet for at det skal være kun én hovedtariffavtale i staten, og regjeringen har med LO i ryggen arbeidet i mot Unio og Akadmikerne.

– Dette ser vi på som politisk maktbruk, ettersom avtaler skal forhandles mellom partene, sier Skjøstad, og understreker at Unio ikke har vært involvert i avtalen som ønskes tredd over hodene våre.

Historiene om dårlig lønn på UiO er mange

Historiene er mange om kunnskapsrike idealister som har valgt å bli på UiO til tross for dårlig lønn. Dessverre er det like mange historier om de beste kandidatene som trakk seg fra stillingen de søkte, når de så lønnstilbudet. Familieøkonomien tillater ikke alltid et slikt offer. 

Dette gjelder ikke bare forskere. Også i administrasjonen har vi høyt  kvalifiserte medarbeidere som jobber for mye lavere lønn enn de kunne fått privat. Dette fordi de ønsker å jobbe for Universitetet. 

– Mange tror at Forskerforbundet bare er for forskere, men vi har medlemmer blant teknisk- og administrativt ansatte og på bibliotekene, forteller Skjøstad som er opptatt av å formidle at forbundet også ser og jobber for de administrativt ansatte.

Forskerforbundet vil gjerne bruke noen av deres historier i kampen for å åpne øynene på regjeringen. Historien om lønnskampen din som forsker eller som administrativt ansatt. Ta kontakt hvis du vil fortelle din historie. 

Del også gjerne bilder med Unio for å bidra til informasjon på sosiale medier.

Les mer om streiken

Forskerforbundets streikevakter i gang på Blindern

Streikevaktene får mange spørsmål fra interesserte. Streikeleder for Unio på UiO, Belinda Eikås Skjøstad og medlemmer i streikens kommunikasjonsteam gikk rundt med en oppdatert informasjonsbulletin på de ulike postene på slutten av dagen i går. Her er en liten bildekavalkade for å fange opp stemningen.

Bilder fra streikens opptrapping 3. juni
  
Av Silje M. Kile Rosseland
Publisert 5. juni 2024 07:10 - Sist endret 5. juni 2024 08:10