Republisert i Husbjørnen nummer 5, 2006
Det blir stadig flere her i verden som ønsker å oppholde seg i ikkerøyker-atmosfære (jfr. tog, fly.), men altså hvis man ønsker å fortære sin matpakke i 1.etg. i Abels tårn og går inn i den derværende kantine oppdager man:
- Liten avdeling med små bord til ikke-røykere.
- Stor avdeling med store bord til røykere.
Kan dette skyldes:
1) Det antas at det er flere røykere enn ikke-røykere på mat.nat.
2) Røykere er mer fanatiske og må røyke under lunchen, samtidig er de såpass populære mennesker at de trekker med seg en del svakere ikke-røyker sjeler inn i stanken. Disse er da ikke så innbitte i sin holdning og de har et sterkt behov/ønske om sosialt samvær med de omtalte røykere. Dette overskygger da vemmelsen ved stanken.
3) Vil ikke personalet ha røyklukten i nærheten av disken.
4) Det er bedre plass til askebegrene på de store bordene.
Det finnes sikkert flere grunner, men slik situasjonen er nå tvinges grupper av sosialt anlagte ikke-røykere (da grupper på mer enn fire personer) inn i et dødelig miljø.
De små bordene er også for sikkerhetsskyld festet fast i gulvet, så ikke-røykerne ikke kan gruppere seg i sitt rette miljø.
Er matte-kantina røykernes siste skanse?