Kvalitetsreformen

Hva er egentlig denne kvalitetsreformen som alle snakker om? Hvilke konsekvenser kommer den til å ha for oss i våre kommende semestre som studenter ved UiO? Dette er to spørsmål som de fleste sannsynligvis har spurt seg selv i løpet av året som har gått. Forhåpentligvis vil de finne noen av svarene de trenger i denne artikkelen.

I juni 2001 vedtok Stortinget en omfattende reform for høyere norsk utdanning. I løpet av den følgende høsten ble blant annet Det matematiske og naturvitenskaplige fakultetet innblandet i arbeidet. Alle fakultetene ved Universtitetet i Oslo har hatt lik innflytelse på kvalitetsreformen siden da, men studieprogrammene og de overordnede målene har hele tiden blitt styrt fra Stortinget.

For å få mer informasjon angående kvalitetsreformen bestemte Husbjørnen seg for å ta en prat med Kristine Jøssang fra studieadministrasjonen ved matnat. Kristine Jøssang er nyansatt studiekonsulent ved Det matematiske og naturvitenskaplige fakultetet, etter nettopp å ha blitt ferdig med hovedfag i biokjemi ved UiO. "Mye positivt", svarer hun enkelt og greit på spørsmål om hva hun synes om den kommende kvalitetsreformen. "Det vil bli tettere samarbeid mellom studentene og fagmiljøet, studentene vil bli tettere fulgt opp av lærestedet. Det vil også bli klarere studieløp etter reformen. Dette vil redusere antall valg man har av studier, men det vil også sørge for at færre studenter mister tid på 'feil' valg av fag og/eller studieretning."

Bedre oppfølging av studentene og klarere studieløp høres bra ut, men hva med de studentene som ikke ønsker å følge et ferdig studieløp? Det viser seg at det forsatt vil være mulig å ta 'frie studier', men Kristine Jøssang sier at flertallet skal følge ferdige studieplaner. Om man søker gjennom Samordna Opptak kan man bare søke til et ferdig studieprogram. Alle som nå studerer ved universitetet i Oslo skal få et tilbud om studieplan. Studenter som har fulgt en av de anbefalte studieplanene vil ikke tape tid ved overgang til de nye bachelorprogrammene. De som er tatt opp til et studieprogram kommer først i køen på kurs. 'Frie studenter' vil måtte forholde seg til eventuelle restplasser.

Mulighetene til å ta noe av studiene i utlandet vil også bli mye større fordi det legges opp til mer internasjonalisering. Universitetet i Oslo har for øyeblikket avtaler med universiteter i USA, Australia og Kanada, og man jobber med en avtale med Sør-Afrika.

Det arbeides også for at studenter som ønsker å studere på deltid skal ha mulighet til dette i den nye reformen.

Studiesemestrene vil også bli noe lenger. Dette vil hovedsakelig forandre hverdagen til HF- og SV-studentene siden de fram til nå har hatt kortere semestere enn hva matnatstudentene har hatt, og den nye semesterlengden blir ca. det den tidligere har vært ved matnat. Reformen vil også gjøre det enklere å velge fag på tvers av fakultetene.

Det finnes allerede informasjon om reformen tilgjengelig for studenter. Informasjon om bachelorprogrammene kom i januar (http://www.uio.no/studier/tilbud/), informasjon om masterprogrammene vil komme i mars. UiOs nettsider vil oppdateres kontinuerlig etter hvert som bitene faller på plass. Det utarbeides også nye brosjyrer om hvert Bachelorprogram som skal være ferdige i begynnelsen av mars.

Emneord: Husbjørnen 2003, Kvalitetsreformen Av Michael A. Plikk
Publisert 9. feb. 2003 20:32 - Sist endret 10. mars 2009 13:31