/local/games/1: Nethack

På institutt for informatikk, på et lite, obskurt sted på nettverket, ligger det sorte hullet som drastisk reduserer vekttallsproduksjon og studentaktivitet. I denne artikkelserien vil vi ta for oss spillene som finnes her, deres historie og ikke minst hvordan man spiller dem.


Nethack er et godt, gammelt data-rollespill i samme gate som Diablo, Diablo 2 og andre "la-oss-gå-ut-og-drepe-monstre"-spill. Det er bare en ørliten forskjell... Nethack er 17 år gammelt... Snart 18. Det hele begynnte for lenge, lenge siden med et spill som het Rogue. Fra Rogue kom Hack (og Angband og mange andre "Roguelikes") og fra Hack oppsto
NetHack i det herrens år 1985.

Det gode gamle Nethack brukte ascii-tegn til å representere spilleren, monstre, utstyr, og så videre. En @ var spilleren, men også brukt på andre humanoider (slik som alver, varulver mv), mens en liten d representerte en hund. En stor D derimot var noe av det farligste i spillet: En drage.

I dag slipper vi heldigvis å lære oss disse tingene. Flere grafiske versjoner av Nethack er laget, blant andre "Falcon's Eye" og "QTNethack." Skjønt heldigvis... mange som har spilt siden før de grafiske grensesnittene begynnte å dukke opp mener at ascii-versjonen
var mye bedre. Men en ting kan vi vel alle være enige om: Det er lettere å komme i gang med den grafiske utgaven.

Nethack er, forruten å være et veldig vanedannende spill, muligens det spillet som har vært under utvikling lengst. "The Devteam" gir den dag i dag ut nye versjoner med utvidet funkjonalitet og annen morro. Den nyeste versjonen kom ut tidligere i år.

Læringskurven på Nethack kan være litt bratt til å begynne med. Etter å ha startet spillet vil du ganske sikkert gå inn på options (på Game-menyen) og klikke på autopickup og numberpad (og så trykke enter) for å få skrudd disse henholdsvis av og på. Dette gjør at du kan bruke piltastene på numpaden til å bevege deg rundt, og det forhindrer at
karakteren din plukker opp alle mulige tunge ting, slik som kister og statuer. Hvis num-lock ikke er på på tastaturet du bruker ønsker du å skru det på ved å trykke på tasten med samme navn.

Så, over til selve spillet. La oss ta en guidet tur av spillet... og for anledningen bruker vi da en turist. Nethack er basert på gamle AD&D, men har et utall klasser. Du kan velge å spille som menneske, dverg, alv eller gnom, som barbar, turist, trollmann eller mye
annet. Den fullstendige listen av klasser, med deres riktige engelske navn, er (med forbehold om utelatelser): Archeologist, Barbarian, Cave(wo)man, Healer, Priest, Ranger, Rogue, Tourist, Valkyrie og Wizard.

Hva man vil spille angis med kommandolinjeopsjoner. Jeg starter spillet med qtnethack -rh -pt (race human, profession tourist) for å spille en menneskelig turist.

Nethack gir meg en kort fortelling om hvorfor jeg på død og liv (vanligvis død) skal inn i disse "Mazes of Menace", "Dungeons of Doom", og overlater meg til meg selv.

Jeg har en katt, og det ligger en bok like ved meg. Jeg har autopickup skrudd av, så jeg går bort til boken og trykker ',' for å plukke den opp. Spillet forteller meg hva jeg har plukket opp, og bokstaven den har fått tildelt i inventoriet mitt:
n - A purple spellbook. Jeg trykker 'r' (read) og 'n' (boken) for å lese den. Utrolig nok klarer turisten min å lære seg magien, og lærer "remove
curse". Nyttig!

Jeg går ut døren, og begynner å utforske. Ofte ser det ut til at jeg ikke kan komme meg videre, og jeg må til å gå rundt langs vegger og trykke på 's' for å lete etter hemmelige dører. Et greit triks er å trykke først på n og så et tall før jeg trykker s. Da leter jeg så
mange ganger, og siden man ikke er garantert å finne det man leter etter kan det være greit å raskt lete flere enn en gang på samme sted. Etterhvert lærer man litt om hvor det er lurt å lete. Låste dører kan man enten låse opp (hvis man har en nøkkel), dirke opp (med en dirk) eller ganske enkelt sparke ned (ctrl+d fulgt av retning).

Snart møter jeg monstre. De er ganske snille så tidlig, men for en turist er selv "grid bugs" og "newts" farlige. Jeg holder meg på avstand og kaster ting på dem med f, fulgt av retningen jeg ønsker å kaste. Jeg finner snart en kiste. Prøver å åpne den ved å stå på den og trykke l, men får beskjed om at den er låst. Tar et skritt til siden og sparker til den til låsen blir ødelagt. Alternativt kunne jeg brutt den opp, men da ville jeg risikert å ødelegge våpenet mitt. Det er generelt ikke en lur ting å gjøre.

Alle kommandoene kan virke litt overveldende, men i QTNethack ligger de lett tilgjengelig i menyer, som man kan bruke inntil man lærer seg tastekombinasjonene. Og det er mange kombinasjoner. Det sies av erfarne spillere at "the devteam thinks of everything". Det er sant. Har man lest bøker som The Hitchhikers Guide to the Galaxy, The Lord of the Rings eller hva som helst av Terry Pratchett, så vil man finne ting man kjenner igjen. Håndklær kan brukes til det meste, og finner du et sverd som heter Orcrist så vet du det er bra.

Litt senere får jeg beskjed om at jeg er sulten. Intil videre er det greit, jeg har mat i sekken, og spiser en rasjon. Men å sulte ihjel er meget mulig i nethack, så man bør holde øye med at man spiser tilstrekkelig. For å gjøre ting enklere kan man spise likene av
monstre man dreper... men på den annen side er mange av dem giftige, og hvis du skulle være uheldig å spise råtten mat kan du bli syk og dø.

Det tar ikke lang tid før jeg møter en par tre dverger, som er LANGT fra vennligsinnede. Synd jeg ikke var dverg selv, for de hakker meg i småbiter. Karakteren min dør og jeg må begynne på nytt. Og mens det går ann å save i nethack så kan du bare save ved å avslutte... og ved å laste spillet så slettes saven. Så jeg må begynne helt på nytt. Kanskje med noe litt sterkere enn en turist neste gang.

Dette skjer OFTE. Nethack er et vanskelig spill, og den gjennomsnittlige karakteren kommer ikke langt. Hittil har ingen klart spillet, eller "ascended" som det heter på nethacksk, på ifi, men det kommer nok snart. Den NESTE karakteren min SKAL klare det! Kanskje...

Vil du vite mer om nethack, så logg deg inn på ifi og prøv det, eller sjekk hjemmesiden. Med mer enn 100 nivåer og flere monstre og ting å finne enn du antagelig kan tenke deg, er nethack et spill man kan holde på med hele livet. Eventuelt i flere liv. En ting er sikkert, du kommer til å dø mange ganger før du fullfører nethack.

Grunnkurs i spilling på ifi:

-Sett deg på en linux eller sun-maskin (om det er på matnat, ifi eller
andre steder spiller liten rolle).
-Ta frem et terminalvindu (bruk gjerne login-vinduet).
-Skriv "ssh login.ifi.uio.no", fyll ut passord (og eventuelt brukernavn) på
vanlig måte.
-Skriv "cd /local/games/bin" (uten fnuttene).
-Skriv startkommandoen for spillet du vil spille.

Type: Roguelike
Hjemmeside: www.nethack.org
Startkommando: qtnethack
Public highscoreliste? JA!
Versjon på ifi: QTNethack v 3.3.0.2.0.0
Emneord: /local/games, Husbjørnen 2002 Av Sigmund M. Nilssen
Publisert 14. nov. 2002 20:31 - Sist endret 15. nov. 2011 21:20