Solarmax

I anledning Biørnegildet har superkinoen på Aker Brygge, IMAX, spesialpriser for oss studenter på forestillingen Solarmax. Etter å ha hørt om denne på tv og radio bestemte jeg meg for å gå og se denne filmen, som har fått så god omtale i mediene.

Personlig har jeg aldri vært på IMAX før, og det var en ganske stor opplevelse å se en skjerm på 340 kvadratmeter. Denne dekker hele syv etasjer Det aukustiske var også eksepsjonelt, det var høyttalere overalt. Taket i salen er dekorert med blinkende stjerner, og gir en virkelig følelse av det å være en del av verdensrommet. En del av IMAX- konseptet går ut på det å gi en realistisk forestilling og nettopp dette er Solarmax et godt eksempel på. Solarmax er riktignok ikke i 3D-format, men optikken gir et slags inntrykk av 3D.

Det hele begynte med et foredrag av Pål Brekke. Han fortalte blant annet om solaktivitet, og hvordan denne kan påvirke Jordens klima. Dette er et vel diskutert tema. Og forskere har nå begynt å undre seg om drivhuseffekten er skyld i den globale oppvarming. Den hotteste teorien nå er at Solen og endringer i dens kraftige utbrudd har ført til den globale oppvarming. Dette kan tyde på at Solen som gir oss luft, vann, varme m.m., også er vår fiende og den truer vår eksistens med farlige stråler og global oppvarming.

Filmen tar for seg Solen og dens forhold til Jorden. Filmen er, etter min mening, særlig rettet mot hvilken betydning Solen har hatt for ulike folkeslag, teknologien bak satelitten , og hvor mektig Solen er. I denne filmen kan man se bilder av solformørkelse, korona, solflekker m.m. Det er også en del illustrasjoner og animasjoner, spesielt rundt temaet om solaktivitet og hvordan Jorden takler dette. Det jeg synes at filmen mangler er mer fokus på hvordan livssyklusen til Solen er, dette kunne ha satt filmen i et litt større perspektiv.

Solarmax har et svært interessant innhold, og er ikke bare beregnet for astrofysikere, men for alle de som er nysgjerrige på universet. Filmen er svært aktuell nå, da Solen går inn i en veldig aktiv fase med sterk aktivitet og med påfølgende utbrudd. Disse utbruddene synes ikke å gjøre Solen noe, men de gjør store skader på satelitter i verdensrommet, noe som vil koste flere milliarder kroner å reparere. Allikevel, det som gjør filmen bemerkelsesverdig er ikke akkurat innholdet i seg selv, da mye er "gammelt nytt ", men de fantastiske bildene, både stillfoto og "levende film", som virkelig drar deg med. Det ligger mange timers arbeid bak denne filmen. Det å fange de riktige bildene av Solen, nordlys og soloppganger er tidskrevende. Etter min mening var selve høydepunktet i filmen den dramatiske sluttsekvensen der man på en måte ble dratt mot Solen. Bildet av Solen er så praktfullt og sterkt, og etter hvert som man blir dratt mot den blir lyset bare sterkere og sterkere inntil det plutselig går over i hvitt. Det kan man ikke oppleve på vanlige kinoer!

Emneord: Realfag og samfunn Av Klaus Wik
Publisert 20. feb. 2001 21:05 - Sist endret 10. mars 2009 13:32