Noen velmenende råd i forbindelse med lørdagens Biørneball

Et generelt råd er å legge vekt på detaljene da disse skiller en veloppdragen balldeltager fra allmuen. Pass alltid på at noen andre er mer beruset enn deg, da du unngår pinligheter i tidene etter ballet.

12.00
Stå opp!

15.00
Ferdig dusjet og antrekket klart. Antrekket er angitt som studentgalla, hvilket innebærer kjole og hvitt, eller det fineste du måtte finne i dine eller dine foreldres, eller besteforeldres gjemmer. Det viktigste er at det er rent, og nystrøket. Fretex kan anbefales i nødstilfeller, men ikke ha for store håp, da du neppe er den eneste som har tenkt på dette.

Sko skal pusses, til galla er det sorte sko for menn og småsko for piker. Militærstøvler regnes ikke som sko. Dette gjelder også pikene. Det er lurt å ha med seg spaserskotøy i tillegg, da festen er svært mobil.

17.00
Tid for privat aperitif

18.04
Ankomme Logen presis

Aperitif

Til bords
Er det flere sett med bestikk, begynner man med det ytterste. Hvitvin drikkes av de glassene med høye, smale klokker, rødvin av de med rund klokke.

Polonaise
Herren går til venstre, damen til høyre. Dette er ikke et kappløp, polonaise fordrer verdig gange. Polonaisen er ikke en valgfri del av aftenen.

Ordensutdeling
Stå i ro, smil pent. Stormæsteren er han lille med sverdet.

Dans
Den første dansen skal normalt være med den du hadde til bords. Det er vals som er kveldens valg og det kan være lurt å innøve grunntrinnene. Takten vil være lang, kort, kort. Om i tvil bør du stoppe på en platebutikk og høre på Strauß. Dersom du er veldig god til å danse bør du ha følgende tanker i bakhodet. For det første kan det være at du overvurderer deg selv, for det andre er det ikke sikkert at din dansepartner er på ditt opphøyede nivå. Om alt dette høres helt gresk ut, prøv bare å unngå din dansepartners tær.

Resten av kvelden kan man tillate seg å holde en mer uformell linje. Videre på programmet står Realistforeningens kjeller, Frognersætheren og Speilsalen på Grand

Hr. Bøckmans råd til vordende kavalerer

12.00
Vær forsiktig med inntak av etanol kvelden før, slik at du faktisk står opp på denne tiden. Et overdrevent inntak dagen før vil ikke bare gjøre denne delen av festen til en noe mindre lystbetonet affære, men også kunne forpurre det resterende tidskjemaet.

15.00
Allerde her er det en fordel å være klar. Som herrer vil vi denne aftenen nemlig oppleve hvorfor kvinnene har det så travelt når de steller seg, noe vi vanligis ikke er plaget med. Til ballbruk hører den rene boxeren, minitrusa med smileymerket kan bli hjemme.

Innholdet i lommene bør begrenses, og i alle fall fordeles jevnt ut over antrekket. Lommebok, nøkler, lighter, leatherman og øljekk i samme lomme vil gi selv den raffeste kjole og hvitt en uheldig framtreden. Sigaren går i innerlomma. Bensinlightere bør være tette.

17.00
Det påligger enhver herre som har bedt med seg, eller kjenner en pike som skal på ballet, å be den tidligere nevnte pike på en apperitif. Denne består av noe etanolholdig veske, øl er ikke å anbefale da noen piker har kjempet hardt for å komme inn i ballkjolene sine. Et glass hvitvin er å anbefale, men dog ikke som piknik på grunn av utetemperaturen på denne tiden av året. Frk. Johansens forslag om Dry Martinis er kanskje en vel hard åpning på kvelden.

18.04
Punktlighet er en dyd på ball, damen føres med høyre hånd og trappen kan være glatt. Man må derfor være aktsom. Logen er å anse som et vennlig sted og følgelig skal damen gå inn først. Kommer man alene bør man se om det finnes damer i samme situasjon, og derved gi begges kveld en bedre start enn antatt. Flosshatt, stokk og kappe hensettes i garderoben

Aperitif
Ikke bli nervøs når damen forsvinner for å pudre nesen, da det er slikt damer må gjøre. Ikke døyv nervøsiteten med for mye champagne da dette lett kan føre til en skjebnesvanger og tidlig ende på kvelden.

Til bords
Finn ut hvor du og ditt følge skal sitte, det er ikke slik at dere nødvendigvis får ha hverandre til bords. Finn ut hvem som skal din dame til bords, lokaliser den heldige og introduser ham for ditt følge. Dette er også tidspunktet for diskre å markeret ditt territorie, men husk at ditt følge bør ikke merke noe. Sabel, drøye ukvenmsord og håndgripligheter anbefales spart til dagen etter.

Eskorter bordamen din til bordet. Trekk fram stolen hennes når dere skal sette dere, og du bør løfte stolen litt, ellers vil skape en ubehagelig lyd. Ølkasse og albuene hører ikke hjemme på bordet. Dersom du ikke skjønte dette med vinglassene over, se på damen da hun helt sikkert har forstått dette. Den lille på innerlommen anbefales delt med diskresjon og forsiktighet da kvelden enda er svært ung.

Dans
Vals går ikke i marsj-takt, tung sabel med metallslire anbefales ikke på dansegulvet.

Mellomspill i Realistforeningens kjeller
Det er nå mulig å vende tilbake til sitt opprinnelige følge, men den sanne herre vil være i stand til å opprettholde sine plikter både mot sitt følge og sin borddame. Et vist måtehold i etanolforbruket er fortsatt å anbefale.

Resten av kvelden
Nå opphører defintivt enhver forpliktelse overfor borddamen og du kan konsentrere deg om ditt følge.

Frk. Johansens råd til håpefulle unge piker på ball

12.00
Stå opp og ha glade tanker. Å sove for lenge gir hovent ansikt og det kan ikke skjules med sminke. Riktig sinnstemning er viktig under forberedelsene. Spis en lett frokost, hør på avslappende musikk og stell neglene.

15.00
På dette tidspunktet bør du være ferdig med vask, hårfjerning etc. Håret bør du ha vasket før du gikk å la deg, da nyvasket hår er vanskelig å anrette på noen god måte. Kle på deg alt untatt kjolen og start med hår og ansikt. Det siste du gjør er å ta på deg kjole og smykker da pudder ikke nødvendigvis har samme farge som kjolen. Hva angår både sminke og hår gjelder det å stanse i tide, måtehold er en dyd.

17.00
Dersom du skal ankomme ballet med en kavaler bør du regne med at han ankommer ditt hjem rundt denne tiden. Du bør være i presentabel tilstand. Alternativt bør du ha lagt inn tid for å møte ham på et dertil egnet og på forhånd avtalt sted i nærheten av Logen.

18.04
Beregnet annkomst bør ligge rundt nå, da det å være forsinket tar seg dårlig ut. La ham lede deg til riktig sted og ta av deg ytterklærne. Dette er kvelden for å være litt passiv og gjøre seg litt hjelpeløs, da kavaleren føler seg mer galant og mandig på denne måten. Dette er til din fordel.

Aperitif
Dette er tidspunktet for å pudre nesen, men ikke bruk for lang tid da din kavaler kan bli nervøs, oppfarende og få svette hender. Vær høflig også mot piker du ikke kan fordra.

Til bords
La ham trekke ut stolen før du setter deg, og lett litt på stumpen når han skal skyve deg på plass. Dette vil fremheve din kvinnelige sjarm og ynde. Man tar ikke på seg lebestift eller bedriver annen kroppspleie ved bordet.

Dans
La herren lede.

Under den resterende delen av kvelden er det essensielt at du har en avslappet linje og et tolerant sinnelag. Dette er kvelden for å la herrer være herrer, så lenge de er oppmerksomme mot deg når du har behov for dette.

Av Maria Matthiasdottir
Publisert 22. feb. 2001 20:34 - Sist endret 10. mars 2009 13:31