Norsk geologisk forening – Osloavdelingen, medlemsmøte/foredrag
torsdag 4. april 2024 kl 19:00

Geoparken og geoturisme

Kristin Rangnes (daglig leder av Gea Norvegica Geopark

Gea Norvegica geopark i Vestfold og Telemark var det første området i Norge som ble godkjent som en Global Geopark. I 2015 ble alle de globale geoparkene også UNESCO Global Geoparks, som den geologiske parallellen til UNESCOs Verdensarvsteder og Biosfæreområder. I 2024 er det 213 slike Geoparker rundt i verden, fire av dem i Norge.

For å kunne oppnå slik UNESCO status må området ha en geologisk naturarv av internasjonal, vitenskapelig betydning. Samtidig må denne naturarven kunne formidles til «hvem som helst» og kunne inngå i områdets satsning på geoturisme.
Med en naturhistorie som inkluderer Oslofeltets magmatiske historier, den fossilrike kambrosilur-lagrekken, et par prekambriske fjellkjededannelser og et mangfoldig grunnfjell, Langesundsfjordens fantastiske mineralrikdom, restene etter den særs spennende Fen-vulkanen og ikke minst de flotte minnene etter siste istid, så mangler vi ikke de gode historiene i Gea Norvegica geoparks sju kommuner.

Selv om vi ikke mangler stein og geologiske prosesser, er ikke de UNESCO Globale Geoparkene stein- eller geologiparker – det handler om folk som bor her, som nyter godt av landskapshistoriene og ressursene, de som har brukt naturarven og gitt oss viktige kulturminner og -historie, om kunstnere som har malt landskap, sett troll i bergveggen og latt seg inspirere til dikt som «Bergmanden». Det er historiene om jernverk og rike godseiere, om historiske bygninger og gruvedrift, om moderne sementproduksjon og mulig lagring av CO2 – i det hele tatt: Gea Norvegcia Geopark er et særs mangfoldig og spennende område – med en lang historie og med perspektiver for fremtiden.



Sted: Institutt for geofag, Universitetet i Oslo, Blindern

Møtet er åpent for alle interesserte

Oppdatert: 27.03.2024

Lokal webmaster: Hans Arne Nakrem, epost:

Tilbake