Norsk geologisk forening – Osloavdelingen,
torsdag 8. februar 2024 kl 19:00

Sven Dahlgren (Fylkesgeolog / Geological Advisor, Telemark):

Fensfeltet – Det særesete av det sære i norsk geologi: Geologi, REE-mineraler, det grønne skiftet og global politikk.
(The Fen Carbonatite Complex - A peculiar piece of the Norwegian geology: Geology, REE-minerals, the green transition and global politics)

Fensfeltet i Telemark er et erodert tverrsnitt gjennom tilførselssystemet under en vulkan som var aktiv for 580 millioner år siden. Våre kjente geologer V.M.Goldschmidt og W.C.Brøgger, begge ved Univ i Oslo, gjorde feltet geologisk verdensberømt for drøyt 100 år siden da de påsto – mot den geologiske verdenselitens protester - at feltet var dannet ved en hittil ukjent form for kalksteinsvulkanisme og de kalte bergartene de fant for karbonatitter. Ettertiden har gitt dem helt rett, og gruvedrift på karbonatitter mange steder i verden i dag gir menneskeheten mineraler for framstilling av flere svært viktige sjeldne metaller. I gammel tid var det gruvedrift etter jern, og på 1950-60-tallet etter niob på Fensfeltet. Ny gruvedrift er trolig i emning i feltet nå og denne gang etter REE-metaller (lantanider).



Sven Dahlgren har arbeidet med Fensfeltet i mange år og kjenner feltet bedre enn noen. Han vil ta oss gjennom feltets geologiske utvikling og komplekse sammensetning, feltets vitenskapshistoriske viktighet, tidligere gruvedrift, og spesielt gi en statusoversikt for undersøkelser av REE-forekomstene og deres sannsynlige, kommende betydning for Norges rolle i global politikk og det grønne skiftet. Han vil også belyse behovet for geologisk forskning og hva som må til for at utvinning av mineralene skal kunne skje på en miljøvennlig måte.



Foredraget tar en time og det blir anledning til spørsmål etterpå. The presentation will be given in English if demanded.

 

Sted: Institutt for geofag, Universitetet i Oslo, Blindern

Møtet er åpent for alle interesserte

Oppdatert: 17.12.2023

Lokal webmaster: Hans Arne Nakrem, epost:

Tilbake