Les olje-utgaven

Endelig er Samfunnsgeografens temanummer om olje ute. Du kan finne et fysisk eksemplar i Blindern eller lese det digitalt.

Samfunnsgeografen, stadig designet av Sadik Qaka

  

Hvis olje er gud, lever vi i en panteistisk verden, for oljen er overalt.

 

Oljen renner over det meste av det som skjer i verden. Men det er ikke så lett å skjelne mellom gud og mammon, for olje er både godt og ondt. Hvis fordelene med den dyrbare oljen er del av det nye Norges skapelsesberetning, har den internasjonale samfunnsforskningen lenge påpekt at det med olje behefter en ressursens forbannelse. Det har blitt vist at land med store oljeforekomster ofte sliter med ulike sosiale problemer som hollandsk syke, krig og korrupsjon.

 

I dag er det klart at selv det velsmurte norske maskineriet ikke slipper unna forbannelsen fordi olje slik den brukes i dag fører til klimaendringer. Spørsmålet mange forfattere stiller seg i denne utgaven er ikke bare hva vi skal leve av, men også hvordan vi skal leve etter oljen. Flere undersøker også hva som hindrer oss i å skape en forandring.

 

Med denne utgaven takker redaktørene for seg, vi vet hverken hva eller hvordan vi skal leve etter Blindern, men framtiden er for oss som for samfunnet forøvrig, åpen, rød og grønn,

 

God lesning!

Hilsen redaktørene,
Alf Jørgen Schnell &
Frida Hambro Angell

 

 

 

   

Emneord: samfunnsgeografen, olje, petroleum, nigeria, flintstones, Karen, O'brien, Berit, Kristoffersen, kart, Julie, Rødje, Nigeria, ressursforbannelse, forbannelse, klima, klimasøksmålet Av Alf Jørgen Schnell, Frida Hambro Angell
Publisert 24. mai 2018 11:22 - Sist endret 24. mai 2018 11:46
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere