Vi må organisere flere!

Det er store områder i arbeidslivet der det er mellom 10 og 20 % organiseringsgrad. Vi må skaffe tariffavtaler der det ikke finnes, og vi må verve nye medlemmer, for her er det mange å ta av, sa LO-leder Gerd Kristiansen på NTLs landsstyremøte tirsdag. 

 I Tyskland har DGB (Deutscher Gewerkschaftsbund) måttet be om en lovfesting av minstelønnen fordi forbundene har mistet kraften til å bestemme lønnsnivået. LO-lederen var opptatt av at ikke også vi skal havne i denne situasjonen. - Det er bare litt over halve arbeidslivet som er organisert. Hadde vi hatt 70 hadde avtalene vært mye sterkere.

- Regjeringen signaliserer at de vil endre på viktige sider av organiseringen av samfunnet, og de er ikke spesielt begeistret for LOs posisjon. I denne situasjonen er det viktig at vi sørger for å ha mange med oss og beholde den legitimiteten vi har, sa Kristiansen.

FrP mener blant annet at ansettelsesforhold fungerer best når arbeidsgiver og arbeidstager blir enige lokalt, og de har uttalt at arbeidsmarkedet fungerer dårlig når ”monopollignende organisasjoner inngår sentrale avtaler”.

- Det er oss de snakker om når de sier ”monopollignende organisasjoner”. Men FrP har glemt en viktig ting: arbeidsmarkedet er ikke et vanlig marked. Det er ikke uten grunn at arbeidslivet er unntatt konkurransereglene, påpekte LO-lederen.

Publisert 5. feb. 2014 14:14