Sammen på avstand - glimt fra en ny arbeidshverdag

12.mars kl 18.00 stengte store deler av UiO dørene. Ansatte ble bedt om å ha hjemmekontor og skjermer, tastatur og mus ble pakket ned og tatt med hjem for å rigges opp i en krok på kjøkkenet, stua eller gjesterommet. Studentene barrikaderte seg på hybelen, flere reiste hjem til familien. 

Nå har vi så smått begynt å vende tilbake til kontorene, mens andre har vært her hele tiden. Fortsatt er det folketomt og stille, det minner mest om sommerferie på UiO. Likevel jobbes det iherdig, både fra hjemmekontor, i byggene og på uteområdene. 

Ny Giv har snakket med tre ansatte om tiden etter koronatiltakene kom. Her er et innblikk i deres nye arbeidshverdag.

 

Bed med tulipaner utenfor en bygning med glassvegger. Blå himmel.

Tulipanene utenfor Frederikke-bygget prydet et tomt campus da Ny Giv var innom.

Foto: Ellen Evju Jahr

- Arbeidsdagen min er snudd på hodet 

 

Bildet viser en kvinne som smiler, hun har langt mørkt hår og en mønstrete topp. Bakgrunnen er blå.
Kamilla Holand
Foto: UiO

Det forteller Kamilla Holand, stedansvarlig i UiOs eksamenslokaler I Silurveien 2 på Ullern. Normalt sett ville nærmere 1400 studenter vært innom daglig på denne tiden, nå sitter de hjemme og tar eksamen på Zoom og Inspera.  

Mai og juni er vanligvis en svært hektisk periode for Kamilla og resten av teamet i Silurveien. Studenter og eksamensvakter går i en jevn strøm inn og ut av lokalene på Ullern, morgen og kveld. Nå står lokalene tomme og Kamilla bruker tiden på å bistå andre kollegaer og jobbe med mer langsiktige oppgaver.  

Hva er annerledes? 

Foruten endrede arbeidsoppgaver, synes Kamilla den største endringen er at strukturen i hverdagen er helt annerledes. Dagen blir ikke delt opp på samme måte når man ikke lenger går til jobb og treffer kollegaer. Hun savner fellesskapet og de sosiale møtene som oppstår i løpet av dagen. 

 – Jeg har et større ansvar selv for å dele opp dagen, det kommer ikke av seg selv lenger. Arbeidsforholdene rent ergonomisk er jo dårligere, jeg savner å ha to skjermer, hev/senk-pult og ergonomisk tastatur. Og en god kontorstol! Du blir bare ikke like effektiv med kun en laptop og en kjøkkenstol, forteller hun.  

For å få litt avbrekk prøver hun å reise seg ofte og strekke på seg, og gjerne gå en tur midt på dagen. Det hjelper på motivasjonen til å fortsette jobbinga etterpå. Likevel synes hun det fungerer å jobbe hjemmefra, med de mange digitale verktøyene og plattformene får hun samarbeidet godt med kollegaene.  

-Jeg merker at det er mer møtevirksomhet nå, i og med at man ikke kan ta de kjappe avklaringene med sidemannen. Noe blir så klart "lost in translation" i videomøter, men alt i alt fungerer det godt. Samtidig går man jo glipp av småpraten før og etter møtene, man har jo en agenda å følge og det er lite rom for annet.  

Hva fungerer bedre nå? 

Selv om hun gleder seg til å komme tilbake til det fysiske arbeidsmiljøet, tror Kamilla vi kan ta med oss mye fra denne måten å jobbe på videre. 

- Det blir jo en annen metodikk når man jobber hjemme, man må lære seg å tenke nytt. Oppi alt er det en fordel, synes jeg. Vi lærer oss mer om hvordan det fungerer å jobbe digitalt, med tanke på møtekultur også videre. Jeg tror det vil bli mer rom for hjemmekontor og at vi fortsetter med digital undervisning og eksamen selv etter at studentene kan komme tilbake til campus.  

Bildet viser et brunt murbygg og en mur der det er spraymalt "Husleiestreik nå!" i rosa bokstaver.
Tydelig budskap utenfor Eilert Sundts hus i mars.
​​​​​Foto: Ellen Evju Jahr
Bildet viser kantina på Christine Bonnevies hus sett gjennom vinduet, det er mørkt og tomt.
Folketomt på Christine Bonnevies hus uka før påske. 18.mai åpnet noen av SiOs spisesteder dørene igjen. 
Foto: Ellen Evju Jahr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smilende kvinne med langt lyst hår og en grønn topp, ser ut av vinduet.
Gry Oftedal 
Foto: Hege Hovd

 

Gry Oftedal underviser Exphil-studenter hjemmefra 

– Jeg savner studentene og kollegaene mine. Og jeg savner kontoret mitt og gangene på instituttet. Jeg savner Blindern og alle folka. 

Det sier førstelektor i filosofi Gry Oftedal, som underviser seminargrupper i Exphil (Examen philosophicum) fra hjemmekontor for tiden 

Normalt pendler Gry mellom Danmark og Norge, og har en del hjemmekontor fra før. Hjemmekontor under koronakrisen har likevel vært veldig annerledes, forteller hun. Dette skyldes særlig at barna hennes syv og ni har hatt hjemmeskole, og hele familien har vært hjemme de siste ukene. 

Hvordan har koronakrisen påvirket din arbeidsdag? 

Store deler av dagen har jeg sittet sammen med barna hjemme på kjøkkenet, og det har vært vanskelig å være produktiv, sier Gry 

Denne våren har hun undervist tre seminargrupper på Exphil, og mye av tiden de siste ukene har gått med til å gjøre de resterende seminarene digitale.  

Da har jeg undervist synkront i Zoom og asynkront ved hjelp av videoer. Dette har jeg aldri gjort før, det har vært en utfordring å få det til å fungere.  

 

«Litt som å snakke til en vegg» 

Seminarundervisning fungerer klart dårligere digitalt. Noe av poenget med denne undervisningen er jo muligheten for å komme sammen i mindre grupper for å ha en tettere kontakt og oppfølging av oppgaveskriving og diskusjoner av pensum, forklarer Gry 

Når jeg underviser via zoom så har de fleste studentene skrudd av video og lyd, og det er litt som å snakke til en vegg. Det er noen som stiller spørsmål, men det er langt færre enn vanlig. Der er vanskelig å få en følelse av hvordan studentene oppfatter det jeg sier.  

Hva, hvis noe, fungerer bedre? 

Jeg synes det er greit å ha flere digitale møter med kolleger. Det kan være mer effektivt, særlig for meg som har lang reisevei, avslutter Gry. 

 

Mørkhåret mann som smiler, han har på skjerf og mørk genser. Bakgrunnen er duset ut.
Kjell Østerud, anleggsgartner.
Foto: Ellen Evju Jahr

– Savner å jobbe i team, heller enn Teams! 
 

Det sier anleggsgartner Kjell Østerud, som begynte å jobbe i parkanlegget på UiO i oktober 2019. Kjell har bakgrunn fra arbeid med hager og mindre parker: Blindern er enormt! slår han fast. 

Hva er annerledes? 

Campus er veldig annerledes uten ansatte, studenter og kollegaer, de som bruker området til daglig, forteller Kjell.  

– Jeg går jo mer for meg selv, og har kanskje fått litt mer ansvar nå som sjefene er i hjemmekontor. Brukerne mangler, og det kan gå litt ut over motivasjonen. Men vi ser fram til gjenåpning, og jobber for det! 

Hva fungerer bedre nå? 

– Som nokså ny har stengingen gjort det lettere for meg å lære å bruke nye anleggsmaskiner, siden det ikke er så mange mennesker og andre kjøretøy å ta hensyn til. Jeg har faktisk rukket å ta et par nye sertifikater i denne perioden. 

Hva savner du? 

– Jeg savner å jobbe i team, heller enn Teams, halvveis spøker Kjell. Jeg savner å jobbe tettere med kollegaer, uten å stadig være på vakt for å holde riktig avstand, og gleder meg til livet blir mer normalt.  

Samtidig vil jeg si at jeg setter stor pris på å kunne gå på jobb hver dag, føle meg produktiv, og ikke minst være trygg ute, avslutter Kjell. 

En mann står i en steintrapp med ryggen til kameraet, han fjerner løvetann med høytrtykksspyler.
Løvetannen har gode tider mellom brosteinene når ingen går eller sitter på dem! Kjell Østerud fjerner dem giftfritt med kokende vann, bare dager etter forrige runde. Gartnerarbeidet stopper ikke opp selv om bygningene stenger.
Foto: Ellen Evju Jahr 

 

Av Ellen Evju Jahr, Solveig Blomstrøm Nordbø
Publisert 9. juni 2020 09:26 - Sist endret 9. juni 2020 09:26