1001 egg - Norges største samling av kunst på egg


(Mønster laget ved voksdryp.)

Tårnseilerne har i flere år stillt ut nordens største samling med kunst på egg. Her er hemmelighetene bak Øst-Europas påske-egg, familietradisjoner som har røtter tilbake til antikken, en ser likheter og forskjeller mellom påske-eggene i alle landene i Europa og eksempler på eggekunst fra hele verden. Mange av eggene er laget av våre egne medlemmer.

I 1998 utga Tårnseilerne en bok på Cappelen forlag, "Lag vakre egg", innb. 64 sider (kr. 149,-). Her beskrives mer enn 40 tradisjonelle og moderne teknikker på egg, rikt illustrert med vakre eksempler. Alle eggene kan sees på utstillingene.

Et utvalg finner du i Randi Andreasens egg-galleri.

(Mønster laget av finklippet strå.)

Bakgrunn

Utstillingen "1001 egg" ble til på oppfordring fra publikumsavdelingen ved Norsk Folkemuseum til deres 100-års jubileum 1994. Utstillingen satt publikumsrekord åpningsdagen og fikk nyhetsdekning på alle tre TV-stasjoner. (Radio advarte om trafikkkaos fra avkjørselen til Bygdøy og ut, Dagsrevyen hadde sett det fra luften under innflygning til Fornebu og lurte på hva som foregikk).

Utstillingen har siden stått to år i foajeen på det norske teater, med gratis adgang. I 1997 ble den utstillt på Nordenfjeldske kunstindustrimuseum i anledning 1000-års jubileet i Trondheim, der den satt tidenes publikumsrekord. Mer enn 10% av befolkningen i Trondheim må ha vært innom! I 2000 var utstillingen i Grieghallen og det ble satt ny publikumsrekord på Norsk folkemuseum igjen i 2002. Det har vært ca 20 000 besøkende hvert år

Utstillingen har vært ledsaget av en landsomfattende reklamekampanje fra Opplysningskontoret for Egg og Hvitt Kjøtt. Det omfatter Superboards, helsides fargeannonser i avisene, en "eggetelefon" 815 44009, gratisbrosjyrer ("Eggdekorering" og "Vi pynter på egg" , begge skrevet av Tårnseilerne), m.m.

Julen 1997 kom det et nytt hefte: "Pynt med egg til jul", fra Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt. Heftet er p.t. ikke lenger tilgjengelig.


[ Tårnseilerne ] - [ Operaballet ] - [ UiO ]

Oppdatert 10.5.2003 av CB
Kontaktperson: Brynjar Landmark

Adresse: Tårnseilerne, Lerkelund, Bønsbakken, 2073 BØN