Text: Karen O'Brien, professor in Human Geography

Cartoon characters in 2100 will probably parody 21st Century thinking. But just as the Flintstone’s world did not end for lack of stones, the Fossil’s world will not end by running out of fossil fuels.

Tekst: Alf Jørgen Schnell

På vei tilbake til Nord-Norge fra klimatoppmøte i Bonn har Berit Kristoffersen tid til en liten samtale om olje. Timingen er god, for en rekke av temaene hun har tatt opp i sin forskning på oljeutvinning i nordområdene kom rekende som isflak ned til Oslo med det da pågående klimasøksmålet.

Tekst: Julie Christina Rødje, masterstudent i samfunnsgeografi

Afrikas mest folkerike land, Nigeria, er sterkt preget av det som gjerne omtales som verdens største oljekatastrofe. Området sør i landet, Nigerdeltaet, har blitt rammet av oljesøl like store som ved Exxon Valdez-ulykken i USA hvert år siden 1960-tallet.

Publisert 24. mai 2018 11:22

Endelig er Samfunnsgeografens temanummer om olje ute. Du kan finne et fysisk eksemplar i Blindern eller lese det digitalt.

Publisert 2. juni 2017 19:31

Tekst: Hannah Eline Ander og Alf Jørgen Schnell

Spør du en tilfeldig person på gaten om hva Plan- og bygningsetaten er, vil svaret kanskje ligne Atle Antonsens forevigelse av denne institusjonen som alle etatenes etat, byråkratiets mor, i tv-serien Etaten fra 2006.

Publisert 2. juni 2017 14:33

Tekst: Gina Karoline Gjermundsen

Samfunnsgeografens nyeste nummer har vi snakket med postdoktor Tone Huse fra UiOs Senter for teknologi, innovasjon og kultur om gentrifisering og boligmarkedet i Oslo. Huse tegner et noe dystert sosialt bilde av Oslo, men håper byens befolkning begynner å bli lei av kommersialisering og overflatiske trender.

Publisert 2. juni 2017 14:10

Text: José de Melo

It is not uncommon to walk down Karl Johan’s gate with a foreign friend and hear the statement “there is nothing special about the Norwegian royal palace” or even “this castle is ugly”.

Publisert 2. juni 2017 14:06

Tekst: Alf Jørgen Schnell, redaktør

I år har Rune Slagstad kritisert de norske sosiologene for å ha byttet fokus fra helhetlige fortellinger om samfunnet til bindestrekssosiologiens partikulære fokus. I fjor så vi at studenter på samfunnsøkonomi på sin side argumenterte for en mer variert utdanning som er i bedre stand til å forstå omfattende fenomener som finanskrisen. Hvor i dette terrenget ligger Samfunnsgeografi? Vi er ihvertfall et Jane Jacobesque nabolag!

Publisert 2. juni 2017 13:21

Tekst: Daniel Vernegg

I 1971 organiserte mer en fire hundre leietagere på Grünerløkka seg i den sosialistiske kamporganisasjonen Grünerløkka leieboerforening. På agendaen stod kamp mot utbytting i leiemarkedet og mot det såkalte ”saneringsspøkelset” som hadde hjemsøkt bydelen i mer enn tretti år. Gjennom å starte leieboerforening skulle leieboerne gjøre motstand mot både gårdeiernes interesser og kommunens planer for området, og på sikt arbeide opp i mot målsetningen om et sosialistisk Grünerløkka.

Publisert 25. mai 2017 21:15

Samfunnsgeografen er tilbake, og har i sitt nye nummer Oslo som tema. Her kan du lese spennende artikler om urbanisme skrevet av blant andre professor Per Gunnar Røe, Daniel Vernegg og Hanna Asefaw

Publisert 11. aug. 2015 18:58

I denne utgaven av Samfunnsgeografen kan du lese mange artikler som handler om miljø og klima.

Publisert 10. jan. 2015 16:47

Det er på tide at vi viser at samfunnsgeografer har litt ekstra eierskap på kart!

Publisert 10. jan. 2015 16:47

Bedre sent enn aldri er Samfunnsgeografens jubileumsutgave fra våren 2014 tilgjengelig som pdf på nettsiden vår.

Publisert 23. sep. 2013 00:20

Vi trenger din hjelp til å få tatt bilde av så mange steder som mulig på ett og samme klokkeslett.

Publisert 10. apr. 2013 20:13

Hvordan er det å forske på Kina som samfunnsgeograf?

Hvordan skal vi forstå Kinas satsning i Afrika?

Hva er dette samarbeidsprosjektet instituttet har i Indonesia?

Hvorfor må vi tenke beyond territory?

Og hvorfor sier professor Wessel, "En sim, det er altså en innbygger"?

Les siste utgave av Samfunnsgeografen og få svarene!