Mulig streik ved UiO fra mandag 26. mai

Unio varslet i ettermiddag at totalt 285 personer ved UiO vil kunne bli tatt ut i streik fra arbeidsdagens start mandag 26. mai, dersom meklingen i staten bryter sammen ved fristens utløp søndag kveld.

Ved UiO er det primært Kulturhistorisk museum, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet og Ledelsen og støtteenheter (LOS) som er rammet.

– Vi gjør alt vi kan for å få til en løsning. Men vi må samtidig forberede oss på konflikt. Er det umulig å bli enige, er streik et virkemiddel som vi vil ta i bruk, sier forhandlingsleder Sigrid Lem i Unio Stat.

Virksomheter som rammes ved en eventuell streik i staten er i stor grad universitets- og høgskolesektoren og politi- og lensmannsetaten. I hovedsak er det kunnskapsarbeidere som er tatt ut i streik. Totalt har Unio tatt ut 3300 personer i statlig sektor.

– Staten er helt avhengig av å rekruttere og beholde god kompetanse i tilstrekkelig grad. Bare hvis det lykkes, kan innbyggerne få gode statlige tjenester. Men da må staten også bruke lønn som virkemiddel, sier Lem.

Hun understreker at tallene fra Teknisk beregningsutvalg, som danner grunnlag for lønnsoppgjørene, viser at arbeidstakere i staten har tapt i lønn sammenlignet med privat sektor.

– Vårt hovedkrav er en reduksjon i lønnsgapet til privat sektor. Det er et moderat krav og i realiteten å be om det samme som industrien har fått, pluss de pengene staten skylder sine ansatte fra oppgjøret i fjor, sier Lem.

De av Forskerforbundet ved UiOs medlemmer som tas ut i en eventuell streik fra 26. mai, skal ha mottatt informasjon om dette i dag. Informasjonen sendes ut fra Unio til det enkelte medlem som tas ut i streik.

Skulle du ha noen spørsmål om streiken, kontakt lokallagets sekretariat via e-post: forskerforbundet@uio.no.

Publisert 21. mai 2014 23:55 - Sist endret 22. mai 2014 00:10